La Lăpuşna 8 martie a fost sărbătorit fără femei

Lăpuşna este satul de baştină al meu şi al soţiei. Cu întristare şi durere de inimă am privit azi reportajul la noutăţi din care am aflat că bărbaţii nu aveau cui să dăruiască flori de 8 martie, pentru că 1300 de femei din sat (populaţia este mai mică de 7000 locuitori) sunt plecate peste hotare, iar copiii şi soţii au rămas acasă.

Când am mers la ultimele trei înmormântări în sat, de fiecare dată în biserică şi la cimitir erau câte doi decedaţi pentru care se făcea slujba.

Cu tristeţe mă uitam cum atunci când au fost puse monedele la fântână (este un obicei să fie puse monede pentru copii) nu era nimeni să le strângă. Mi-am amintit cum în copilărie, cu mult timp înainte de a trece procesiunea cu mortul, noi copiii, deja stăteau la fântâni aşteptând când vor veni rudele decedatului să pună bănuţi. Azi, nici copii nu mai sunt în sat.

Din acelaşi reportaj am aflat că în 2009 în Lăpuşna au decedat 90 de persoane şi s-au născut doar 23, iar în anul acesta a avut loc doar o singură naştere şi 33 decedaţi. Este foarte trist.

Cu prilejul acesta vreau să-mi arăt aprecierea pentru Sergiu şi Rodica Filat, Ionel şi Felicia Rotaru, Radu şi Lenuţa Blendarencu, Radu şi Lenuţa Filat şi Liuba Jacotă cărora nu le este indiferentă situaţia aceasta şi merg săptămânal ca să-i înveţe pe copiii şi tinerii din sat sport, engleză, computer şi Cuvântul lui Dumnezeu. El să le dea multă binecuvântare şi sănătate.

Examenul la TaeKwon-Do la Lăpușna (Ionel Rotaru, 18 Februarie 2010)

Să ne rugăm şi pentru Primar, Directorul Şcolii şi toată conducerea satului care depun nu puţine eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia.