Lansarea proiectului ”Dreptul la Viață a Copilului Nenăscut”

Proiectul ”Dreptul la Viață a Copilului Nenăscut” a fost lansat de Asociația Obștească ”Pentru Familie” la 15 octombrie 2014, de Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor.

Proiectul presupune informarea despre consecinţele fizice, emoţionale şi spirituale ale avortului.
Astfel, proiectul lansat va contribui la îndeplinirea unuia din scopurile enunţate în Programul naţional strategic în domeniul securităţii demografice a Republicii Moldova (2011-2025), care prevede reducerea ratei avortului în rândul adolescentelor.

”Vrem să-i provocăm pe toţi beneficiarii proiectului să ia o decizie pentru ei înşişi ca să nu practice avortul, dar nici să nu încuviinţeze sau să-l susţină în vreun fel. De multe ori sunt blamate doar femeile, dar vina mult mai mare poate fi a bărbaţilor sau a familiilor care le-au forţat să meargă la aceasta”, a declarat Vasile Filat, președintele Asociaţiei „Pentru Familie”.

Irina Batin, jurista Asociaţiei, a subliniat că avortul este şi mai dăunător în condiţiile deficitului demografic din Moldova – 160 de mii de decedaţi versus 156 de mii născuţi în anii 2010-2013. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate oficial peste 60 de mii de avorturi.

„Potrivit medicilor, pentru că nu toate avorturile se înregistrează şi multe se comit pe cale medicamentoasă, acest număr trebuie înmulţit de 3 sau de 4 ori”, a declarat Irina Batin. Conform juristei, o cifră îngrijorătoare este şi faptul că 11% din avorturi se fac la adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani.

Rezultatele proiectului vor fi anunțate la 1 iunie 2015, de Ziua Copilului, când va fi inaugurată o copie a Monumentului Copilului Nenăscut din Slovacia, Asociaţia negociind cu autorul pentru permisiune.

Asociația face apel către guvernare, ONG-uri, spitale, instituții de învățământ, biserici, instituții mass-media și toată societatea să se alăture proiectului pentru reducerea numărului de avorturi.