Klaus Iohannis sprijină căsătoriile homosexuale

klaus-iohannis-cotroceni

Klaus Iohanis lovește dur în instituția familiei și în Dumnezeu

Calea fanatismului religios”. Așa a calificat Klaus Iohanis, președintele României, demersul celor 3 milioane de români, care au semnat pentru redefinirea, în Constituție, a termenului de familie ca fiind uniune întemeiată pe căsătoria „între bărbat și femeie”.  Solicitat să dea o reacție la scrisoarea deschisă al lui Viorel Iuga, președintele Alianței Evanghelice din România, în care cel din urmă îi cere șefului statului să se pronunțe pe marginea inițiativei cetățenești, Klaus Iohanis a declarat:

„Încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni rândul meu să mă exprim. În acest context, cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred: eu provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă. Cred că trebuie să revenim la toleranță și acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și rele, nu suntem toți la fel. Nu toate grupurile etnice și religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii față de celălalt”.

Declarația a fost făcură miercuri seara la Cotroceni, în cadrul unei conferințe de presă

Sincer vorbind nu m-am așteptat la așa un răspuns din partea lui Klaus Iohanis. Chiar m-a zguduit. El, pentru care au votat cei mai mulți creștini evanghelici pe motiv că este luteran și împărtășește aceleași crezuri și valori creștine,  iată că dă cu piciorul în cea mai sacră instituție de pe pământ, familia, și deschide ușa pentru căsătoriile dintre persoanele de același sex. Aceasta este o lovitură dură la adresa lui Dumnezeu, a învățăturii creștine dar și a milioanelor de români pentru care familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie reprezintă o valoare milenară înaltă. 

Coaliția pentru Familie, organizația care a inițiat și a coordonat procesul de colectare a celor 3 milioane de semnături în vederea desfășurării referendumului constituțional, s-a arătat nedumerită de declarația președintelui Klaus Iohanis:

 „Dacă acesta este sensul celor spuse de președinte (nu e deloc clar), ne întrebăm: Și luteraniiI sunt fanatici, dle președinte Iohannis? Biserica Evanghelică Luterană din România, al cărei credincios este dl. președinte Klaus Iohannis, este membră a Consiliului Consultativ al Cultelor (CCCR). Acesta reprezintă cvasitotalitatea credincioșilor din România.  Prin rezoluția din 20 iunie 2013, CCCR și-a manifestat sprijinul pentru menționarea în Constituția României a instituției familiei ca întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Ulterior pornirii inițiativei cetățenești, cultele membre ale CCCR au sprijinit activ colectarea de semnături pentru susținerea propunerii legislative de revizuire a art. 48(1) din Constituție, în vederea definirii căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. În aceste condiții, ne exprimăm nedumerirea cu privire la modul în care dl. președinte Klaus Iohannis a răspuns astăzi la întrebarea unui jurnalist cu privire la inițiativa cetățenească semnată de 3 milioane de români și avizată favorabil de Curtea Constituțională.”, se menționează în comunicatul Coaliției pentru Famile.

Declarația lui Klaus Iohanis a stârnit imediat reacții negative și în rândul internauților. Pagina de facebook a președintelui a fost invadată de comentarii în care oamenii își exprimă nemulțumirea și dezamăgirea față de prestația șefului statului. În plus internauții se plâng că administratorii paginii președintelui blochează mesajele lor. Iată câteva din aceste comentarii:

Ayo Jupiter:  „Se pare ca nu va plac comentariile nefavorabile chiar daca sunt construite cu bun simt. Dovada este ca ii blocati pe cei ce comenteaza astfel. Dl.Presedinte, normalitatea nu are nici o legatura cu fanatismul religios, im ipare rau pentru dv. Fiti dv.tolerant cu cei ce va critica si sa vedem ce este aia toleranta. Vedeti ca se cam aduna bile negre in palmaresul dv.prezidential. Nu noi suntem dusmanii vostri, voi clasa politica ati fost pana acum dusmanii nostri. Familia este formata dintr-un barbat si o femeie si asta nu are legatura cu crestinsimul ci cu normalitatea ce provine din selectia naturala si conservarea speciei. Facem pariu ca din cei 3 milioane de semnatari ai petitiei familiei naturale, daca sunt 0,5 % fanatici ? Urmarind cu mare atentie si preooocupareee, un individ toleraant ! …..dezlegarea la vorbe.”

Cornel Buzea: „D-le Iohannis, v-am respectat si va respect in continuare pentru ca sunteti Presedintele Romaniei. Insa ceea ce ati spus azi despre cele 3 milioane de romani care sunt pentru sustinerea familiei traditionale dintre un barbat si o femeie e mai mult decat jignitor. Nu e fanatism religios sa iti doresti ca familia sa fie recunoascuta ca uniunea dintre un barbat si o femeie. Toate celelalte forme constituie un pacat si dumneavoastra, daca sunteti crestin, ar trebui sa stiti asta. Nu avem nimic cu minoritatile sexuale, pot trai dupa bunul lor plac, dar noi nu vrem ca o minoritate sa dicteze majoritatii si nu vrem ca un pacat precum cel al homosexualitatii sa fie acceptat ca normal in numele tolerantei de care vorbiti dumneavoastra; cu atat mai putin sa fie legiferat. Sunt profund dezamagit de cuvintele dumneavoastra si de comportamentul fata de milioanele de romani care v-au votat. Stiu ca probabil nu va intereseaza, dar o sa aveti cu un votant mai putin!”

În contextul declarațiilor lui Klaus Iohanis, Coaliția pentru Familie, a ținut să precizeze, joi, că președintele României nu are în atribuții veto contra unui referendum. Cu alte cuvinte, președintele nu se poate opune organizării referendumului și nici nu poate anula rezultatele acestuia. Organizația a comunicat, de asemenea, că-i va transmite președintelui o scrisoare în care-i va cere să clarifice și să detalieze poziția d-sale cu privire la cele afirmate. Coaliția pentru familie declară că pledează în continuare pentru organizarea referendumului: 

În condițiile în care inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României a fost avizată favorabil de Curtea Constituțională în România va trebui să aibă loc un referendum privind familia.  Înțelegem că există o miză și că forțe puternice se opun acestui referendum. Totuși, el nu poate fi opțional – cel puțin dacă România este într-adevăr un stat de drept și democratic și nu se află sub dictatură.”, se precizează într-un comunicat oficial al Coaliției pentru Familie.

Amintesc că Coaliţia pentru Familie din România a depus în acest an, la Senat, o propunere legislativă de revizuire a art.48 din Constituţie, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni români. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, la Biroul permanent al Senatului şi transmisă la Curtea Constituțională a României pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale. În luna iulie Curtea Constituțională a acceptat demersul iar pe 17 Octombrie senatorul PNL, Ben-Oni Ardelean, a anunțat că Biroul Permanent al Senatului a transmis o solicitare către Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări, precum și către Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului a Camerei, privind initiațiva legislativă.

Alianța Evanghelică din România a chemat toți creștinii să se alăture în data de 27 Octombrie la post și rugăciune pentru situația creată iar pentru data de 22 Octombrie, ora 11.00 Coaliția pentru Familie oragnizează la Oradea o adunare publică în Piața Unirii în care va cere autorităților urgentarea declanșării referendumului constituțional.