Ce să faci când ai fost jefuit și logodnica nu mai vrea nuntă?

Întrebare:

De ceva timp am întâlnit o fată cu care vreau să mă căsătoresc. Ne făcusem planuri ce, cum să facem, unde să locuim, să renovăm, să ne iubim, să lăudam pe Domnul, etc. Toate aceste planuri au un procent de realizare care depind și de existența banilor. Că, de altfel, orice vrei să faci în viață, trebuie credință în Dumnezeu. Spre exemplu, absolvirea unei instituții de învățământ este condiționată foarte mult și de existența banilor. Ce vreau eu să vă spun este că reușisem și eu, ca baiat, să strâng 1100 lei noi, cu care să pot și eu participa cu aceasta mică parte la renovarea casei ei unde am hotărât să locuim. Ei bine, nenorocirea a fost în una din zile, când am întâlnit un bărbat prezentabil, care mi s-a prezentat că ar fi pastor la biserica baptistă din cutare loc. Am fost încântat când am auzit că e reprezentant al Domnului. Uimitor, dar el m-a invitat la un suc. Am mers ca într-un vis. Acolo credeam că vom vorbi pe teme religioase, că îi voi spune că sunt logodit, că îmi va da sfaturi duhovnicești. Când colo, ce credeți că mi s-a întâmplat? Am fost JEFUIT DE BĂNUȚII PE CARE ÎI AVEAM. Au trecut 4 zile de atunci. Să fac plângere mă costa și de restituit jaful nimeni nu-mi restituie! Abia ieri am spus prietenei necazul. Ea a suferit împreună cu mine, dar acum zice ca să mai amânăm planurile, că acum crede că nu sunt suficient de matur! După nenorocirea asta! Dvs ce puteți să îmi spuneți? Într-adevăr să fie îndreptățită că nu o merit? Oare așa să fi primit un semn că nu suntem unul pentru altul? Sau pur și simplu este doar o încercare? Răspunsul dvs cred că mi-ar liniști sufletul! Cât despre pagubă, las în plata Domnului să judece El lucrurile, așa cum o face cu milă și dreptate, Dumnezeu să-l ierte! Amin.

Înțelege că slujitorii Satanei se prefac în slujitori ai neprihănirii

Este trist ceea ce ți s-a întâmplat. Când am citit mesajul tău, mi-am amintit de cele scrise de Apostolul Pavel în Epistola II către Corinteni, când au venit oameni înșelători, care se prezentau drept apostoli și care nu urmăreau decât să aibă un câștig mârșav căpătat prin înșelăciune și răutate. Iată cuvintele Apostolului:

Oamenii aceștia sunt niște apostoli mincinoși, niște lucrători înșelători, care se prefac în apostoli ai lui Hristos. Și nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină. Nu este mare lucru dar, dacă și slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârșitul lor va fi după faptele lor. (2 Corinteni 11:13-15)

Bărbatul care te-a înșelat este un slujitor al Satanei care s-a prefăcut într-un slujitor al neprihănirii, prezentându-se ca și pastor baptist. Niciodată un adevărat pastor sau preot nu va proceda astfel. Mai sunt încă mulți slujitori ai Satanei care se prefac în slujitori ai neprihănirii când se îmbracă în haine preoțești sau de maici și călugări, își iau titluri bisericești și apoi dau prin ziare anunțuri că să atragă oameni în tot felul de vrăjitorii și farmece care sunt categoric condamnate de Dumnezeu.

Admite că i se putea întâmpla oricui aceasta

Nu știu dacă este om pe lumea aceasta care să nu fi experimentat ceva similar și să nu fi devenit victima celor care înșală. Mie tot mi s-a întâmplat. Îmi amintesc, odată, cum veneam de la Moscova și în aeroport s-a apropiat de mine o doamnă care mi-a spus că nu-i ajunge o anumită sumă de bani, ca să poată cumpăra biletul să vină la Chișinău, pentru că se întâmplase ceva o nenorocire în familia ei. Eu nici nu am căutat să intru în detalii și dacă am văzut, am căutat să ajut îndată. Doamna, însă, a plecat cu banii și a fost bine plecată. Mi-am dat seama că am devenit victima unei înșelătorii și, pentru moment, m-am gândit că poate trebuia să-i cer și eu un obiect ceva în schimb până îmi întorcea banii, dar pe loc mi-am dat seama că nu este felul meu de a fi așa și nu aș fi putut procedat astfel. Mi-am pus și eu nădejdea în Dumnezeu și m-am rugat pentru pocăința femeii care a procedat astfel și ca să-i dea Dumnezeu iertare și darul vieții veșnice. Mă bucur mult să văd că așa ai făcut și tu acum și Dumnezeu să-ți asculte rugăciunea.

Logodnica ta ar trebui să înțeleagă și să admită că i se putea și ei întâmpla așa ceva.

Vezi dacă nu ai și tu o parte de vină

Nu știu în detalii cum s-au întâmplat lucrurile și cum ți-au fost luat banii, dar poate că ai și tu o parte de vină și trebuie să înveți din cele întâmplate ca să nu ți se mai repete. Poate ar trebuie să fii mai precaut și mai atent în viitor, când ai de a face cu astfel de oameni.

Nu te grăbi să te căsătorești încă

Cât privește căsătoria, da, și eu cred că nu trebuie acum să te grăbești acum să te căsătorești. Felul cum a procedat și vorbit logodnica ta, când a zis că nu ești suficient de matur mă face să cred că, în viitoarea voastră căsătorie s-ar putea să nu respecte autoritatea pe care o ai tu de la Dumnezeu și să nu te ia în serios ca și cap de familie. Părerea mea este că ești suficient de matur, din moment ce ai depus efort să aduni acești bani pentru a reconstrui casa și pentru ca să aveți un cămin unde să puteți locui în liniște. Îmi dau seama că ești tânăr și că ai capacități limitate, dar faptul că ai făcut acest efort și planurile pe care le-ai făcut pentru familie îmi arată că, totuși, ești un om matur în gândire și nu era cazul să spună astfel de cuvinte logodnica ta și să te disprețuiască. Dumnezeu spune în Biblie că toate lucrurile lucrează spre binele celor care Îl iubesc pe El și sunt sigur că și pierderea aceasta care a îngăduit-o Dumnezeu în viața ta, tot spre bine lucrează și poate a venit tocmai ca să-ți arate atitudinea fetei pe care dorești să o iei în căsătorie. Dumnezeu să te lumineze cum să procedezi în continuare.