Istoria Bisericii Creștinte din comuna Văratic raionul Ialoveni

Satul Văratic este situat în raionul Ialoveni. Până în anul 2003 în această localitatea nu era nici o biserică creștină evanghelică.  Mai multe despre plantarea acestei biserici ne-a povestit misionarul Petru Moraru.

Radu Blendarencu : Domnule Moraru, care este istoria bisericii creștine evanghelice din satul Văratic?

Petru Moraru. Pâna în anul 2003 în acest sat nu era nici o prezență evanghelică stabilă. Când am venit aici a trebuit să luăm totul de la început.  Nu erau creștini baptiști aici, deși a au fost câteva încercări de a începe o lucrare aici. Știu că a început să facă misiune  și Ilie Mârza, care a reușit să cumpere o căsuță pentru o eventuală biserică, dar din păcate dânsul a plecat repede de aici. Venind aici am reparat casa cumpărată  de fratele Ilie Mârza, care era într-o stare deplorabilă . Am început a lucra cu copii, iar puțin mai târziu la acest grup s-au alăturat și părinții lor. A fost foarte greu pentru că nu aveam nici încăpere nu cunoșteam oamenii  de aici, dar știam că trebuie să spun oamenilor Evanghelia.  Să  fiu mai exact am început lucrarea de misiune cu doar doi copii. Acum în decurs de 8 ani, avem în biserică 10 membri și vin în jur de 20 de persoane în fiecare duminică să studieze din Cuvântul lui Dumnezeu.

 R.B. Cine vă ajută în lucrarea pe care o faceți?

P.M. Să fiu sincer nu prea mă ajută nimeni. Pregătesc un frate din sat, care să fie gata să mă ajute în ceea ce fac, dar până acum nu am avut un ajutor de la cineva

R.B. Cum vă implicați în societatea  ca și biserică?

P.M.  Implicarea noastră de bază este lucrarea cu copii, pe care punem un mare accent.Vă mărturisesc că prin această lucrare am ajuns la inima copiilor și părinților acestora.  Mai avem o sora, care  se ocupă de școala duminicală.

R.B. V-ați implicat cumva în proiectul de predare a religiei în școală?

P.M.  Nu ne-am implicat sub nici o formă. În primul rând îmi vine greu  și din punct de vedere financiar, pentru că singur întrețin lucrarea. Sunt nevoit să lucrez toată săptămâna ca sa am grijă și de familie și de biserica din Văratic.

R.B. Care sunt nevoiele pentru care pot să se roage cititorii portatului Moldova Creștină?

P.M.  Rugați-vă pentru  ca să avem  putere să vestim Evanghelia cu mai multă putere oamenilor din sat,chiar dacă avem multe probleme. Apoi pentru o trezire spiritual în această zonă a țării. Deasemenea vă mulțumesc că vă interesați de nevoiele noastre.

 R.B. Vă  mulțumesc pentru interviu