Istoria Bisericii Creştine ”Speranţa” din Chişinău

Viziune pentru o nouă biserică

Pentru a afla istoria Bisericii Cerştine Baptiste Speranţa a trebuit să stau de vorbă cu unul din păstorii acestei biserici, Mihai Malancea. Dânsul ne-a relatat că biserica Speranţa îşi are geneza încă de la începutul anilor 1992 când un grup de  5 persoane  Vasile Bânzari, Emil Nahaga, Pavel Gheorghieş , Nicolae Roscov şi  Dumitru Roşulschi au avut viziunea de a începe o nouă biserică. După cum ne-a relatat doctorul în teologie Mihai Malancea, toţi aceşti bărbaţi au început să vorbească oamenilor despre Hristos prin întâlniri avute  cu tinerii de la Liceul de Arte „Igor Vieru”, unde au şi început a se aduna sistematic ca şi biserică. În anul 1993  tinerii care l-au acceptat pe Domnul Isus în vieţile lor, L-au mărturist şi în apa botezului, eveniment care  i-a bucurat pe aceşti lideri. Din anul 1992 până în anul 1998 creştinii din acestă biserică au fost nevoiţi să se mute din loc în loc din cauza lipsei unui local propriu.

Însă în anul 1998 a fot pusă prima piatră la construcţia noului local al bisericii Speranţa după ce autorităţile locale au refuzat în mod repetat să prelungească contractul de închiriere. Chiar dacă condiţiile erau foarte nefavorabile pentru a oficia serviciile divine, creştinii din această biserică au făcut tot posibilul ca să creieze condiţii minime de aranja sala bisericii. Primul servicu divin în noua cladire a avut loc în anul 1999 în seara de Crăciun.

Un nou slujitor

În vara  anului 1999  în biserica Speranţa vine nou slujitor, Mihai Malancea, care a început să slujească în calitate de păstor, după ce mai mulţi dintre lideri au plecat în Statele Unite ale Americii. Din anul 2001 a fost reparată sala bisericii, şi au fost create condiţii pentru creştinii care veneau să se închine. Mihai Malancea a declarat că primii ani ai săi de slujire au fost dificili în aspectul construcţiei clădirei care era una „dificilă”. Chiar şi aşa „am reuşit să acoperim clădirea după ce am fost inundaţi”. Malancea îşi aduce aminte că în anul 1999 în biserică erau 90 de membri, dar  mulţi din ei au emigrat. Apoi au  venit mulţi creştini din alte biserici iar „la ora actuală în biserica Speranţa suntem 190 de membri, şi 70 de copii şi doi păstori”, a ţinut să specifice Mihai Malancea. „Cel de al doilea păstor, Daniel Banaru slujeşte cu dedicare creştinilor din biserică” a adăugat doctorul în teologie.

În prezent

„Avem cîteva departamente care lucrează împreună pentru mersul bun al bisericii. Acestea sunt: departamentul evanghelizare şi misiune , al familiei, muzical,  al şcolii duminicale, administraţiei şi departamentul de tineret  care sunt conduse de prezbiteri ordinaţi în cadrul bisericii” a menţionat  Malancea.  De 8 ani  Biserica este implicată  într-un proiect de misiune internaţională. Păstorul Malancea a declarat că biserica Speranţa pune un mare accent pe misiune interanţională. În prezent susţine financiar doi slujitori, unul în Asia Centrală, şi altul în  Rusia în regiunea Iakutia.

Deasemenea biserica se bucură de lideri precum Vadim Bulgac,  Viorel Malancea, Vlad Sadovoi,  Anatol Chirilov, Petru Triboi, Alex Creţu şi Igor Ciobanu. Păstorul Mihai Malancea crede că la ora actuală că biserica pe care o slujeşte este cea mai darnică biserică. „De două lucruri se bucură înprezent biserica” a menţionat Malancea, „de dărnicie şi predicarea Cuvântului lui Dumnezeu”.

Implicarea în societate

Pastorul Mihai Malancea ne-a mai relatat că  biserica pe care o slujeşte are  câteva localităţi unde plecă şi spune oamenilor despre Hristos. Unul din aceste puncte  de misiune este comuna Vânători (Nisporeni) iar altul e cel din comuna Vălcineţ, unde deja s-a format un grup de studiu biblic printre romi. Creştinii din Biserica Speranţa se implică activ în societate, şi caută să împlinească nevoile oamenilor săraci ducându-le de multe ori produse alimentare. Un compartiment aparte este lucrarea cu tinerii unde aceştia sunt învăţaţi să caute şi la nevoile altora.  Iar un exemplu elocvent a fost atunci când în urma inundaţiilor din vara trecută, cu sprijinul bisericii au fost ajutaţi mai mulţi sinistraţi, inclusiv prin participarea  la reparaţia unei biserici care a suferit de pe urma viiturilor.

Despre predarea religiei în şcoală

Avem o biserică de intelectuali, avem mai mulţi pedagoci care se implică atât în  şcolile teologice cât şi cele laice. De aceea Mihai Malancea crede că biserica din care face parte este pregătită să trimită profesori care ar preda Biblia. Personal, Mihai Malancea este implicat în dezvoltarea curricumului evanghelic.