Istoria bisericii creștine “Sion” din orașul Ungheni

Tudor Antoniuc Pastor Ungheni

Situat pe malul estic al râului Prut, orașul Ungheni este cel de al șaptelea oraș mare din Republica Moldova. Denumirea orașul a dobândit-o datorită așezării geografice în care este amplasat. Acest oraș mai este cunoscut drept principalul punct vamal către Uniunea Europeană. Prezența evanghelică în acest oraș a început acum jumătate de secol în urmă. Despre acest lucru am aflat din spusele păstorului bisericii „Sion”, Tudor Antoniuc. Vă propun să citiți un scurt interviu despre activitatea bisericii baptiste din orașul Ungheni.

Radu Blendarencu: Domnule Tudor Antoniuc, care este istoria bisericii pe care o conduceți?

Tudor Antoniuc: Biserica din Ungheni are o istorie de aproape de 50 de ani. Totul s-a început prin două grupuri de creștini care se adunau pe la case. Din cauza restricțiilor regimului sovietic comunist nu puteau să se adune într-o clădire. Îmi aduc aminte că erau două grupe de oameni. Unii erau creștini baptiști iar alții împărtășeau doctrina penticostală. Atunci ei au decis să se unească și în anul 1968 aceste grupe au format biserica creștină baptistă Sion. În prezent suntem 190 de membri în biserică.

R.B. Cum se implică biserica în societate?

T.A. În primul rând pe trăirea sfântă a fiecărui membru din biserică, pentru că doar astfel putem să prezentăm un nume bun al Domnului nostru Isus Hristos în orașul Ungheni. Apoi organizăm des evanghelizări. Chiar nu de mult am avut o asemenea evanghelizare pe terenul central al orașului. Evident atunci când oamenii sunt în nevoi încercăm să îi ajutăm. Când au fost inundațiile, ne-am implicat și noi ca și biserică ca oamenii ce trăiesc pe malul Prutului să fie autați. Avem lucrarea cu tinerii, care sunt foarte activi când este vorba de misiune. Toți tinerii vara au fost implicați în tabere.

R.B. Cine sunt liderii bisericii Sion?

T.A. Noi suntem doi păstori, eu (n.a. Tudor Antoniuc), și Anatol Șuparschi care este pastor responsabil pentru regiunea Chișinău. Avem și diaconi care foarte mult ajută la buna organizare a bisericii.

R.B. Cum a răspuns biserica provocării de a se implica în proiectul de predare a religiei în școală?

T.A. Avem o soră care este foarte bine pregătită pentru a preda religia în școală. Ea a trecut programul de pregătire. Dar problema noastră este că orașul este mare și avem cinci școli. Și copii sunt împrăștiați prin toate aceste școli. Și nu putem aduna numărul necesar de copii pentru o clasă. Dar sperăm ca începând cu acest an să predăm religia în școli. Vom vedea câte cereri vom aduna și vom începe așa cum este.

R.B. Nu aveți probleme cu atutoritățile din cauza predării religiei în școală?

T.A. Categoric nu. Primarul este un om cu inima deschisă pentru Evanghelie. Este deja în al doilea mandat. Și atât în primul cât și la al doilea noi ca și biserică l-am binecuvântat în responsabilitatea sa de primar. Chiar el vine uneori la biserica noastră. Avem o relație frumoasă cu el, de sărbători îl felicităm. În unele lucruri se consultă cu noi, ceea ce arată ca ține la comunitatea evanghelică din oraș.

R.B. Care sunt problemele bisericii

T.A. Problemele bisericii sunt cele de ordin de comunicare. Vreau să spun că biserica noastră este română-rusă. Și atunci când se predică în limba română, se supără vorbitorii de limba rusă. Dar vom încerca să soluționăm și această problemă. Poate vorbitorii de limbă rusă se se adune aparte.

R.B. Vă mulțumesc pentru interviu