Despre istoria bisericii “Nașterea Domnului” din comuna Malcoci raionul Ialoveni, ne-a povestit păstorul acesteia Igor Gândea. Vă propun să citiți un interviu despre impactul pe care îl are această comunitate creștină în localitatea în care i-a pus Dumnezeu.
R.B. Domnule Igor Gândea povestite-ne istoria bisericii Dvs?
I.G. Biserica „Naşterea Domnului” din satul Malcoci, raionul Ialoveni îşi are originea în anii 90. În sat nu era nici o biserică evanghelică. La începutul anilor 90 eu eram student la Universitatea Tehnică din oraşul Chişinău şi eram pasionat de artele marţiale. Antrenorul meu, Ion Cheptene, a devenit creştin. În urma mărturiei lui dar şi a altor câţiva colegi de antrenamente care de asemenea şi-au predat viaţa Domnului Isus am crezut şi eu şi am fost mântuit prin credință în Domnul Isus în primăvara anului 1992. Am devenit membru al bisericii „Isus Salvatorul”. Peste un timp, un grup de fraţi din această biserică au decis să planteze o nouă biserică în alt cartier al oraşului. Eu, împreună cu un grup de tineri ne-am alăturat lor. În felul acesta am devenit membru al bisericii „Speranţa”. Acolo am slujit în lucrarea cu tinerii – majoritatea cărora erau studenţi din diferite universităţi. În anul 1994 m-am căsătorit şi am absolvit facultatea și împreună cu soţia mea Veronica, fiind molipsiţi de viziunea bisericii „Speranţa” de plantare de noi biserici, am înţeles că Domnul ne cheamă să plantăm o biserică evaghelică în satul meu de baştină, Malcoci. Eu am fost admis la Colegiul teologic din Chişinău (atunci se numea Institutul Teologic Sfânta Treime), soţia continua studiile la Universitatea Pedagogică, iar în weekend-uri mergeam în sat, mărturiseam oamenilor Evanghelia, ne rugam pentru ei. Prin diferite activităţi de evanghelizare şi sprijiniţi de biserica „Speranţa” am continuat această misiune. În anul 1997 ne-am mutat cu traiul în sat şi am început adunări regulate în casa noastră. Am lucrat mult cu copiii, ne-am implicat în viaţa socială a satului iar Dumnezeu a adăugat oameni noi la numărul celor care L-au primit ca și Domn personal. În anul 2001, prin harul lui Dumnezeu, am început construcţia unui locaş pentru închinare. Aceasta a fost posibil prin ajutorul unei mici biserici-partener din Anglia. În anul 2003 am fost chemat să slujesc într-o biserică din Chişinău. Iar în Malcoci a continuat slujirea fratele Mişcoi Sergiu care este la fel originar din comuna Malcoci.În anul plecării mele cu familia la Chişinău, fratele Sergiu s-a mutat cu familia la Malcoci iar peste trei ani împreună cu familia ne-am întors în comna de baștină pentru a sluji creștinilor și oamenilor din acest sa, lucrare pe care o facem împreuna cu Sergiu Mișcoi. În prezent biserica numără 21 de membri.
R.B. Cine sunt liderii bisericii?
I.G. Liderii biseriii sunt fraţii Gândea Igor, Mişcoi Sergiu şi Trifan Pavel.
R.B. Cum se implica biserica in societate?
I.G. Chiar de la începutul activităţii ne-am implicat activ în viaţa comunităţii. Într-o perioadă critică pentru grădiniţa din sat am reuşit să facem legătura cu unele fundaţii ce au sprijinit periodic alimentaţia copiilor. Şcoala din sat a fost ajutată în procurararea literaturii necesare, şi chiar a schimbat ardezia de pe acoperişul găurit. La momentul de faţă avem două proiecte majore prin care ne implicăm în comunitate. Din septembrie 2007 am deschis un centru de zi pentru 20 de copii din familii social-vulnerabile. Aici li se asigură o masă caldă, sprijin în pregătirea temelor de casă, învaţă unele îndemânări practice şi sunt învăţaţi adevărurile din Scripturi. E minunat să vezi bucuria cu care aceşti copii vin la centru şi tristeţea când dintr-un motiv s-au altul facem vreo întrerupere scurtă. Alt proiect este ajutorare prin pachete alimentare a persoanelor bătrâne, singuratice şi sărace. Sunt mulţi oameni care supravieţuiesc cu greu şi orice ajutor cât de mic pentru ei este o adevărată comoară, este un sprijin real. Din păcate am avut mai multe încercări de a ne implica prin sport, dar n-am reuşit să fim consecvenţi şi să fructificăm această oportunitate. O parte importantă şi continue a lucrării bisericii este şi şcoala duminicală unde copiii sunt învăţaţi Cuvântul lui Dumnezeu. Este o mare bucurie să vezi că cei care odată erau copii ai şcolii duminicale acum sunt învăţători care învaţă o nouă generaţie de copii.
R.B. Cum va implicati in proiectul de predare a religiei in scoala?
I.G. Nu ne implicăm în acest proiect. Sunt câteva motive. Unu: avem doar câţiva copii din familii creştine în şcoală. Doi: părinţii copiilor din sat (nu mă refer la cei din biserică) au preferat alte obiecte pentru copiii lor decât religia. Trei: încercăm să fructificăm la maximum ocaziile clare pe care le avem și anume faptul că vin copiii bisericii la şcoala duminicală, și 20 de copii de la centrul de zi. Apoi avem permisiuni ocazionale de a organiza programe creştine la şcoală sau la grădiniţa din sat.
R.B. Care sunt nevoiele bisericii si cum pot cititorii portalului Moldova Creștină să se implice în aceste nevoi?
I.G. Rugaţi-vă pentru ca biserica să crească tot mai mult în cunoaşterea Domnului nostru Isus Hristos şi să putem câştiga comunitatea noastră cât şi satele din jur pentru El. Apoi dorim să folosim la maxim relaţiile stabilite cu oamenii din comunitate prin slujirea centrului de zi cât şi ajutorarea bătrânilor ca să vestim eficient Evanghelia.
R.B. Ce planuri aveti pentru viitor?
I.G Plantare de biserici evanghelice în satele din jurul nostru, deoarece suntem într-o zonă unde practic nu au existat acestea. Până în anii 90 în raionul Ialoveni a existat o singură biserică în satul Rezeni, şi aceasta era în alt capăt al raionului.De aceea ne dorim să fim lumină autentică pentru oamenii în mijlocul cărora ne-a aşezat Dumnezeu.
R.B. Vă mulțumesc