Istoria Bisericii Creștine ”Maranata” din comuna Răzeni raionul Ialoveni

Braga pastor

“Mare putere are rugăciunea celui neprihănit” (Iacov 5:16). Anume rugăciunea  a fost unul din succesele bisericii creștine Maranata din comuna Răzeni din spusele păstorului  acestei biserici, Iurie Braga. Vă propun să citiți un reportaj despre istoria și  implicarea acestei biserici în viața socială a comunei Răzeni și a localităților din jurul acestui sat

R.B. Domnule Braga, care este istoria bisericii” Maranata” din comuna Răzeni?

I.B. Biserica în acest sat își are originea încă de prin anii 1928, când în acest sat a venit un creștin, Andrei  Botezatu, care a și plantat biserica, devenind primul păstor al acesteia. Primul păstor a venit din  comuna Trușeni, dat fiind faptul că acolo era biserica mamă. De-a lungul anilor această biserică a crescut simțitor de mult. Cât mă privește pe mine, am venit în satul Răzeni  împreună cu soția mea în anul 2006 din luna aprilie, când biserica trecea prin mari greutăți. Păstorul de la acea vreme lăsase biserica și  mulți dintre creștinii bisericii s-au împrăștiat. Era foarte greu.  Venisem aici cu familia, și primul lucru pe care l-am făcut a fost că am pus accent pe rugăciune. Vă spun sincer am văzut adevărate minuni ale lui Dumnezeu, atunci când, ca și biserica am pus ca și prioritate relația personală a fiecărui membru cu Dumnezeu. Din anul 2006 am început a face evanghelizări în fiecare punct al satului, în fiecare mahala, prezentând filmul „Viața lui Isus”. Iar când am ajuns la sărbătoarea Crăciunului, Dumnezeu a dat o trezire spirituală, când ne-am  adunat în acea seara de crăciun am văzut cum mulți oameni  l-au acceptat pe Domnul Isus ca Salvator personal. Din acea zi, timp de două luni, biserica era neâncăpătoare, venea oamenii și il primeau pe Domnul Isus în inimile lor. Iar în anul 2007, peste 70 de oameni s-au întors la Domnul din toată inima lor. Biserica era micuță de vre-o 20 de membri, erau doar 3 tineri. Iar astăzi, prin mila lui Dumnezeu  avem 122 de membri 40 de tineri  și 8o de copii în biserică. Timp de 3 ani am avut 7 botezuri s-au deschis încă patru puncte noi de misiuni, în localitățile din raionul Ialoveni, unde nu există o prezență evanghelică….

R.B. .. în  ce localități ați deschis noi puncte de misiune?

I.B.  În satele Cigârleni, Cărbuna, Mileștii Noi și Ișnovăț. În aceste comune a început să propășească lucrarea, și oamenii aud constant despre darul minunat pe care îl oferă Domnul Isus, prin credință în El. Întorcându-mă la istoria bisericii noastre, vreau să spun, că zilele acestea am avut deschiderea oficială a noii biserici. Trei  ani de zile am lucrat la această Casă de Rugăciuni. Este o istorie interesantă și despre felul cum a decurs această construcție. Am plecat în Statele Unite, și în timp ce zburam, mă rugam Domnului pentru satul Răzeni. Atunci am simțit cum Dumnezeu mi-ai spus că vom avea o biserică.  În anul 2007 am început construcția, și în 2010 am finsat-o. Vreau să le mulțumesc la toți frații care au lucrat cu pasiune la construcția acestui locaș, au lucrat cu inima pentru ca oamenii de aici să aibă un locaș frumos de închinare. La foarte puțini frați le-am plătit, pentru că restul au spus că lucrează ca și pentru Domnul. Eu am rămas uimit să văd această atitudine frumoasă. Am avut trei zile de celebrare a deschiderii noului locaș pentru închinare. În tot satul am distribuit în jur de 2700 de invitații. Începând de vineri și până duminică biserica a fost efectiv neâncăpătoare penru toți cei care au venit să îl laude pe Domnul. În urma acestui eveniment, s-au întors la Domnul 15 persoane. Cam acestea sunt pe scurt câteva momente din istoria bisericii Maranata.

R.B. Cine sunt acei lideri ai bisericii, care au făcut ca această frumoasă mărturie să aibă loc, și cum vă ajută ei?

I.B.  Avem patru diaconi și patru bătrâni  cu care facem comitetul, și împreună luăm deciziile importante pentru biserică.

R.B. Puteți să ne dați și câteva nume?

I.B. Este vorba de Sergiu Chiosa care este diacon și este responsabil pe lucrările bisericii. Apoi îl avem pe Nicolae Brăiescu care este misionar în satul Cigârleni, și Simion care face misune în comuna Cărbuna. Mai avem  Ilie Neaga este  misionar în Mileștii Noi, iar Savin Ilie conduce biserica din comuna Ișnovăț.

 R.B.În ce mod se implică biserica în societate?

I.B. În fiecare vară organizăm tabere pentru copii. În mediu vin câte 145 de copii, și taberele le facem chiar în incinta bisericii.Am spațiu suficient, pentru că alături de biserică era o râpă, iar noi am amenajat-o și am făcut un parc foarte frumos. Suntem implicați în ajutorarea familiilor social vulnerabile din sat, pe lângă faptul că le oferim ajutor material, ne străduim să le spunem și despre cel mai mare ajutor care este Domnul Isus. Am început o lucrare nouă, și anume, vizităm bolnavii pe la case. De obicei când ești bolnav nu prea se interesează oamenii de tine, de aceea noi nu dorim să fim așa, ci ne interesează omul indiferent de starea în care se află.

R.B.  Ați menționat că puneți un mare accent pe educația tinerii generații organizând tabere pentru copii, proiectul de predare a religiei în școli la fel este îndreptate spre tânăra generație. Cum vă implicați ca și biserică în acest proiect?

I.B. Până când nu avem nici un profesor care ar putea să se ocupe de acest subiect. Dar ne dorim foarte mult, și chiar zilele acestea am fost sunat de o persoană care dorește să se implice, ceea ce înseamnă că în curând vom începe a preda în școli după programul evanghelic. Eu sunt foarte conștient de această deschidere și totodată resonsabilitate. Nu știu de unde aș putea lua programul evanghelic sau măcar manuale pentru ca, copii să învețe din ele. În școală se predă după programul bisericii ortodoxe. Este în școală un profesor de istorie care slujește ca și preot în biserica ortodoxă, și suntem în relații bune cu el.

R.B. Care sunt nevoile cele mai mari ale bisericii, și cum pot cititorii portalului Moldova Creștină să vă ajute în aceste nevoi?

I.B.  Nevoi sunt multe, și nici nu știu cu care să încep. Una din nevoile urgente este că doresc să avem o clasă de calculatoare și un profesor să folosească această uneltă. Avem clase foarte moderne dar nu avem calculatoare..

R.B. Eu personal am benefeciat foarte mult de  cursurile de compiutere ScripTehInfo..

I.B. Știu de aceste cursuri, și îmi doresc chiar eu personal să învăț cum să mânuiesc compiuterul, dar și copii și tinerii din sat. O altă nevoie urgentă este necesitatea de a ne implica în misiune în satele unde nu este încă o biserică evanghelică. Dacă timp de trei ani am fost implicați în construcția Bisericii, acum vrem la maxim să ne investim timpul în deschiderea de noi biserici. Din păcate în acest raion doar în 10 localități este o prezență evanghelică. Mă întreb ce facem cu restul satelor. De aceea ca și biserică ne-am propus ca să plantăm noi biserici. De aceea vă rugăm să ne susțineți în rugăciunile voastre în aceste proiecte.

R.B. Vă mulțumesc pentru interviu