Cu o populaţie de peste 10 mii de locuitori, oraşul Rezina nu diferă de alte centre raionale din Republica Moldova. Totuşi, în acest oraş situat pe malul drept al râului Nistru, Dumnezeu îşi face lucrarea prin biserica “Lumina Adevărului”. Despre istoria acestei biserici ne-a povestit păstorul ei Virgil Pavliuc în interviul pe care vă propun să îl citiţi.
RB: Domnule Pavliuc, care este istoria bisericii din oraşul Rezina?
Virgil Pavliuc: În anul 1990 Ilie Bojonca, un misionar din satul Antoneşti raionul Ştefan Vodă s-a mutat cu familia în oraşul Rezina cu viziunea de a planta biserici in aceasta regiune . În această parte a ţării nu erau biserici deloc , doar un frate batrân din satul Cinişeuţi care mergea la adunarile creştinilor din oraşul Orhei. Dumnezeu a binecuvintat lucrarea misionarului şi în anul 1995 în Rezina s-a înregistrat biserica cu 12 membri. Acest lucru a încurajat deschiderea a noi biserici în satele Păpăuţi, Mateuţi şi în oraşul Râbniţa (Transnistria) a fost înregistrată cite o biserică. În fiecare biserică a fost ordinat câte un păstor. Pe atunci ne adunam în încaperi diferite închiriate de la şcoli, banci comerciale sau cămine unde găseam vre-o sala. S-a întâmplat că petreceam adunări şi afară sub cerul liber fiindcă erau ocupate încapereile pe care le închiriam. În anul 1997 am preluat lucrarea fratelui Ilie Bojoncă din motivul mutării dânsului în Căuşeni. De-a atunci păstoresc aceasta biserica cu numele ,,Lumina Adevarului” .Au fost situaţii şi mai grele când creştinii suportau şi persecuţii din parte preoţilor ortodocşi şi a oamenilor întărâtaţi de ei . Aceste lucruri se întîmplau în satele de misiune unde veneam cu programe de evanghelizare. Am fost împroşcaţi şi cu pietre, întîmpinaţi cu furce, scrisori cu ameninţări găsite la porţile creştinilor, huiduiţi şi alungaţi, dar prin toate acestea Dumnezeu era Acela care era proslăvit şi creştinii întăriţi în credinţă.
R.B. Cine sunt liderii bisericii “Lumina Adevărului”?
V.P. În biserica din Rezina la moment este un păstor (Virgil Pavliuc) şi înaintaţi la termen de testare doi diaconi. Liderul de tineret este Alexandru Catană şi avem câte un responsabil pe departamentele pe care le are biserica . Departamentul de misiune – Ilie Banaruc, responsabil cu lucrarea cu copiii este Nicolai Patrunjel. Lucrarile de caritate sunt conduse de Gheorghe Perlog iar ceea ce tine de muzica – Oncea Galina. În present biserica este formata din 63 de membri.
R.B. Care este implicarea creştinilor din Rezina în societatea în care trăiesc?
V.P. În societate ne implicam cât putem şi acesta este scopul nostru, ca să fim cu adevărat lumină aşa cum e numele bisericii ,,Lumina Adevărului “. Am reuşit să realizam mai multe proiecte sociale. În cadrul bisericii am deschis un centru de zi unde hrănim în jur de 16-20 de copii din familii social vulnerabile . Şi acolo li se oferă un sprijin material, educaţional şi spiritual. Copiii au posibilitatea să înveţe arta plastică prin A.O. ChrisArt ,, Prin Artă spre sufletul copilului” pe care îl conduc. Deasemenea hrănim şi bătrinii din localitatea noastră. Cu conducerea locală suntem în relaţii bune şi obişnuim ca orice lucrare sociala să o realizăm în colaborare. Avem vizite şi la azilul de bătrâni. Le pregătim câte o masă de sărbatoare la diverse evenimente şi le vestim Evanghelia. Tineretul de asemenea se implică în societate cu diferite proiecte cum ar fi curăţenie în oraş, repararea băncilor de pe stradă, predarea modului sănătos de viaţă în şcoli , traficul de fiinţe umane, narcomania şi alcoolul.
R.B. Cât tine de predarea religiei în şcoală, în ce mod v-aţi implicat?
V.P. În privinţa predării religie în şcoli, a fost anul trecut o încercare dar nu am reuşit să realizam aceasta lucrare din lipsa materialului didactic şi lipsa unui număr adecvat de copii care să scrie cereri. Sperăm ca anul acesta să reuşim .
R.B. Care sunt nevoile bisericii şi cum pot cititorii portalului nostrum să se roage pentru ele?
V.P .Ce mai urgentă nevoie este să finisăm reconstrucţia clădirii şi trimiterea de noi misionari pentru multe alte sate din împrejurime. Deasemenea o altă dorinţă este să putem mai mult să ne implicăm în predarea religiei în şcoli şi realizarea noilor proiecte sociale în localitatea în care ne-a pus Dumnezeu.
R.B. Vă mulţumesc pentru interviu.