Istoria Bisericii Creștine „Isus Salvatorul” din orașul Șoldănești

Despre orașul Șoldăneșeti se cunoaște că își trage numele de la un boier numit Șoldan. De atunci micul oraș poartă numele unei dinastii de boieri care au trăit în această localitate. În prezent orașul are faima de a fi una din puținele localități urbane mononaționale, moldovenii constituind peste 99% din populația orașului. Dumnezeu își are oamenii Săi și în această localitate. Despre istoria bisericii din orașul Șoldănești ne-a povestit păstorul ei, Vasile Surdu.

RB: Domnule Vasile Surdu, care este istoria bisricii Isus Salvatorul din Șoldănești?

Vasile Surdu: Totul s-a început acum 7 ani în urmă pe când încă eram păstor în satul Păpăuți. Eu am decis atunci să plec în orașul Șoldănești pentru a planta o biserică. Pînă în anul 2004 în acest oraș nu era nici o biserica evanghelică. Din momentul în care am venit am avut posibilitatea să cumpărăm  o încăpere pentru a ne aduna. Și Dumnezeu ne-a binecuvântat minunat în ciuda tuturor greutăților și încercărilor care au venit peste noi, o dată începând această lucrarea

R.B. Care au fost aceste greutăți?

V.S.  Au fost foarte multe. Și ele au fost din partea  autorităților ortodoxe din această regiune. La acea vreme nu era nici o biserică baptistă în această regiune, și acest lucru nu le-a picat bine. Vă dați seama în tot raionul, din 34 de sate nu era nici o biserică baptistă, și noi am fost primii care am început, și mai ales deodată în oraș. Preoții ortodocși au organizat împotriva noastră lucruri rele, au fost cazuri când ne-au dat foc la Casa de Rugăciune, a ars tot. În fiecare săptămână ne stricau gardul, noi suntem amplasați în centru orașului și acest lucru îi enervează rău de tot. Ne pare rău că nici autoritățile nu s-au implicat pentru a stopa această violență împotriva noastră, nici primarul nu a întreprins nimic, se poartă urât cu noi. Dar, acest lucru nu ne încurcă să facem ceea la ce ne-a chemat Dumnezeu.

R.B. Câți membri are biserica?

V.S. Biserica Isus Salvatorul numără în prezent 26 de membri  foarte activi și dornici de a spune la oameni  Evanghelia.

R.B. Cine sunt liderii bisericii?

V.S. Eu sunt păstorul bisericii, dar foarte mult se implică în lucrarea bisericii și familia Meridian.

R.B. Care este implicarea bisericii în societate?

V.S. Avem 4 sate în care facem misiune  Alcedari, Curatura, Parcani și Cușmirca. Ne dorim pe viitor ca să putem trimite misionari în cât mai multe localități din raionul Șoldănești. De asemenea punem accent mare pe lucrarea cu copii. Organizăm tabere de zi pentru ei, și vedem că au un impact mare în viețile lor. În oraș, lucrăm și la azilul de bătrâni, pe care îi ajutăm cu ce putem. Tinerii din biserică se implică în aceste lucrări. Avem un centru de plasament unde ajutăm orfanii din oraș unde îi ajutăm cu educație și hrană. Dorim ca acești copii să devină viitorul țării în lucruri pozitive. De exemplu unii din ei vor primii în această toamnă botezul.

R.B. Domnule Vasile, v-ați implicat cumva în proiectul de predare a religiei în școală în anul trecut?

V.S.  Am lucrat foarte mult ca să începem a preda religia în școală. Personal am adunat multe semnături, pentru că, consider o șansă mare de a intra în școli cu Biblia. Dar din păcate de la Direcția de Învățământ din oraș ne-au refuzat, spunându-ne că am întârziat cu cererile, și nu au ore pentru noi. Ne-au mai spus că nu au programul pentru noi și că nu au ordin de la Minister să ne de-a ore. Evident că toate aceste lucruri au fost doar pretexte de a nu ne permite să predăm religia în școli. Eu văd undeva o problemă și din partea uniunii noastre, pentru că nu este bine coordonat acest proiect cu autoritățile de învățământ raionale. Directorii de școli nu sunt informați că în afară de programul de învățământ ortodox mai este și cel evanghelic. Eu personal de multe ori am fost la Direcția Învățământ Șoldănești și mereu același răspuns l-am primit, precum că nu au nici un ordin, nu au nici o curriculă evanghelică, nu au nimic. Noi am strâns cereri pentru două grupe, și asta cu toată împotrivirea bisericii majoritare. Am fost refuzați mereu, și acest lucru s-a întâmplat și anul acesta. Noi am încercat și vom încerca să mai vorbim cu directorii de școli, ca totuși să ne de-a o oră pentru că avem aceleași drepturi pentru a preda religia în școală.

R.B.  Cu ce probleme se mai confruntă biserica pe care o păstoriți?

V.S.  Problema  noastră cea mai mare este că mulți membri pleacă peste hotare pentru găsirea  unui loc de muncă mai bine plătit. Și pleacă familii tinere care ar putea fi un potențial mare pentru Evanghelie.  O altă nevoie de rugăciune este pentru lucrarea cu tinerii pe care vrem să o extindem mai mult și să motivăm tinerii să fie cât mai mult activi în Evanghelie. Pentru că avem un oraș  cu o populație de 10 mii de locuitori și oamenii din raion au nevoie să audă de Domnul Isus Hristos.

R.B. Domnule Vasile Surdu vă mulțumesc pentru interviu.