Istoria Bisericii Creştine „Învierea Domnului” din Chişinău

Începutul

Dorind să aflu istoria bisericii baptiste „Învierea Domnului”,  i-am solicitat un interviu  unuia dintre păstori  Vitalie Belibov (foto). Dânsul mi-a povestit că   ideia de a planta o biserică în sectorul Ciocana a oraşului Chişinău a început încă din anii 1997-1998  când organizaţia Crossover Comunication International (CCI)   a venit cu un proiect de a planta biserici în Moldova. Fiind motivat de preşedintele acestei organizaţii, Tudor Lupanciuc a transpus această ideie în realitate şi în anul 2002  Biserica Creştina „Învierea Domnului” a început să  funcţioneze. Încă de la începutul acestei lucrări Tudor Lupanciuc a fost ajutat de Alexandru Costov şi Sergiu Poraico.

În anul 2001 la această echipă s-a alăturat şi Vitalie Belibov, pe atunci încă student la Colegiu Teologic Pedagogic din Chişinău. Imediat au început a spune oamenilor din sectorul Ciocana  despre Domnul Isus prin prezentarea filmului „Viaţa lui Isus”. Chiar dacă au întâlnit o opoziţie puternică din partea mai multor oameni, echipa condusă de Tudor Lupanciuc nu s-a lăsat descurajată.

Implicarea în societate

La sfârşitul lunii ianurie 2002 Vitalie Belibov, fiind  jucător de volei a început a antrena tinerii din această regiune şi a le povesti despre Domnul Isus. Astfel a luat naştere şi Liga Creştină de Volei. Prin această mişcare  mulţi tineri au auzit Evanghelia şi au început a vizita noua biserică. Din dorinţa de a se implica tot mai mult în societate tinerii din biserică au iniţiat mai multe proiecte sociale. Unul din ele „No Smoking” a avut drept scop sensibilizarea locuitorii sectorului Ciocana despre riscul la care se expun fumând ţigări. Acest proiect a dat roade, dat fiind faptul că mulţi fumători nu mai fumează ci duc un mod sănătos de viaţă. O altă acţiune cu implicarea creştinilor din această biserică a fost proiectul „Alternativa”, prin care adolescenţilor le era prezentată o altă alternativă a vieţii prin prisma Bibliei, şi  nu a celei care ne este impusă în prezent de valorile modernismului. Păstorii acestei biserici sunt pregătiţi să se implice şi prin predarea religiei în şcoli. În acest sens şi-a exprimat dorinţa  de  merge şi a preda acest subiect Vitalie Belibov , Petru Coptu şi Vasile Şcolnic.

Qartier

Un alt aspect important al activităţii bisericii este mişcarea de tineret numită „Qartier”.  Vitalie Belibov a declarat că „scopul acestei mişcări este educarea unei generaţii în spiritul valorilor creştine autentice, aşa cum le-a lăsat Dumnezeu pe paginile Sfintelor Scripturi”. În cadrul acestei mişcări de tineret se studiază Sfintele Scripturi, se organizează diferite evenimente cu caracter moral, care are menirea de a informa tinerii despre salvarea pe care o putem primi prin Domnul Isus.

Tabere şi seminare

În fiecare an Biserica organizează diferite tabere de studiere a Cuvântului lui Dumnezeu. La aceste tabere  au fost peste 100 de participanţi care au studiat intensiv Sfintele Scripturi.

În prezent

Biserica numără 60 de membri şi doi păstori, Tudor Lupanciuc şi Vitalie Belibov. Biserica mai este slujită de Sergiu Poraico, Alex Costov şi Valeriu Sagin. Responsabil pe partea sportivă este Stanislav Munteanu, care  conduce o echipă de fotbal pentru copii şi juniori.

Ne dorim

Ca prin tot ce facem să fim primii în fapte bune şi un exemplu bun în societate. O altă dorinţă a BCID este de a duce mesajul Evangheliei la cât mai mulţi oameni. Conducerea BCID crede că va putea rezolva în curând şi problema localului. „De exemplu, într-un an, această biserică a fost nevoită să îşi schimbe de 5 ori localul” a menţionat Belibov. De aceea dorinţa tuturor creştinilor din BCID este de a avea un local propriu.