Istoria Bisericii Creştine „Harul” din oraşul Chişinău

Familia Tricolici, întemeitorii bisericii „Harul” din or. Chișinău

Odată cu startul renaşterii naţionale în Republica Moldova s-a început o renaştere şi în rândul bisericilor creştine. Libertatea oferită de Dumnezeu a făcut că în oraşul Chişinău să apară mai multe biserici creştine. Una din ele este biserica „Harul”, despre istoria căreia vă propun să aflaţi din interviul cu unul din primii plantatori ai acestei biserici, Petru Tricolici.

R.B. Domnule Tricolici, cum a apărut biserica „Harul”?

P.T. Pentru prima dată ne-am adunat ca şi biserică pe data de trei octombrie 1993 în incinta Academiei de Ştiinţe. Ideia de a planta o biserică mi-a aparţinut mie şi directorului Şcolii Misionare, Donald Winch. Noi am început a invita oamenii la serviciile divine. La primul serviciu au venit foarte mulţi oameni, şi astfel a început să funcţioneze biserica „Harul”. Ca doar peste un an să avem şi primul botez în cadrul bisericii. Interesant este că fără să ne consultăm, toţi ne-am gândit ca biserica să se numească „Harul”. În clădirea Academiei de Ştiinţe am stat câţiva ani, după care a trebuit să plecăm de acolo. Această perioadă a coincis şi cu plecare lui Donald Winch în Statele Unite. Ne-am orientat repede şi deja ne adunam cu creştinii în clădirea Liceului numărul 9 din sectorul Telecentru al capitalei, unde am stat câţiva ani. Până în anul 2002 drept locaş ne servea şcoala numărul 4, până când păstorul bisericii de atunci, Mihai Iaţenco a decedat. A urmat o perioadă grea, deoarece nu am avut nici păstor şi nici diaconi. Apoi biserica a decis ca eu şi Sergiu Iaţenco să fim ordinaţi ca şi diaconi. În anul 2003 Sergiu Iaţenco a fost ordinat ca şi păstor. În anul 2006 am început şi construcţia bisericii, care acum se află pe trada Ciocârliei. Cu ajutorul Domnului am finisat şi construcţia bisericii. Acum avem 60 de membri deşi capacitatea bisericii este de 200. Uite asta este şi unul din motivele de rugăciune, ca nici un scaun din biserică să nu fie gol.

R.B. Cum se implică în societate creştinii din biserica „Harul”?

P.T. Punem accent mare pe ducerea mesajului lui Dumnezeu la toţi oamenii din această regiune.Apoi în această zonă se află „Societatea Orbilor” şi Dumnezeu ne-a pus pe inimă să lucrăm cu această categorie de oameni, şi o facem cu toată placerea şi responsabilitatea. Obişnuim în fiecare sâmbătă să mergem cu oamenii din biserică şi să invităm lumea la biserică. Punem accent mare deasemenea şi pe lucrul cu copii. În cadrul şcolii duminicale vin mulţii copii, chiar din afara bisericii. Dorim să începem şi o lucrare prin sport. În prezent pregătim „terenul ” pentru această lucrare, unde vrem ca oamenii să îl cunoască pe Hristos şi prin sport.

R.B. Cine sunt liderii bisericii?

P.T. Ştiţi, biserica „Harul” deşi nu intră în rândul bisericilor mari, însă se bucură de lideri adevăraţi. Aici i-aş menţiona pe păstorul nostru, Sergiu Iaţenco, alţi slujitori dedicaţi sunt Sergiu Aculov şi Sergiu Budu.

R.B Cum se implică biserica în proiectul recent iniţiat de introducere a religiei în şcoală?

P.T. Ne-am angajat cu toată responsabilitatea, ştiind ca este o ocazie minunată de a ajunge cu Evanghelia în şcoli. Am mers la liceul „Titu Maiorescu” din Chişinău, însă directoarea ne-a refuzat, motivând că nu ştie despre ce ete vorba. Chiar dacă avem la ora actuală mai multe cereri ale copiilor din familiile evanghelice, nu înţelegem de ce ne-a refuzat conducerea şcolii. Dorim să mai încercăm în acest liceu, dar şi în alte instituţii din învăţământ, pentru că Ministerul a oferit acest drept şi ortodocşilor şi evanghelicilor.

R.B. Ce planuri are pentru viitor biserica „Harul”?

P.T. Dorim ca oamenii din biserică să fie cât mai activi în răspândirea Evangheliei. Deasemenea dorim ca să ne implicăm mai mult în lucrarea cu rudele membrilor din biserică care nu au o relaţie personală cu Dumnezeu. Ne doare inima să constatăm că tot mai puţini oameni vin la biserică, şi ne dorim că să stopăm această pasivitate dându-le responsabilităţi oamenilor. O altă dorinţă este de a avea site-ul bisericii, pentru ca oamenii să ne cunoască mai bine.

R.B. Vă mulţumesc mult