Istoria Bisericii Creștine” Golgota” din comuna Leușeni raionul Telenești

Pavel Turcanu

Satul  Leușeni din raionul Telenești este amplasată în codrii Moldovei.  Viața oamenilor din această  localitate nu se deosebește cu nimic față de alte localități. Însă începând din anul 1998  câteva lucruri s-au schimbat în satul Leușeni. Despre aceste schimbări și despre istoria bisericii creștine baptiste din localitate ne-a povestit misionarul Pavel Țurcanu.

R.B. Domnule Pavel Țurcanu care este istoria bisericii din comuna Leușeni

P.Ț. Biserica din Leușeni a fost plantată în anul 1998 de mine personal.  Am început a ne aduna pe la case.  Apoi  am încercat să închiriem în centrul satului o încăpere, dar din acest moment au început problemele din partea autorităților și din partea bisericii ortodoxe. Primarul și toate structurile din sat lucrau împotriva noastră.  De fapt autoritățile au fost cele care ne-au pus cele mai mari probleme. Când am început lucrarea de plantare a bisericii  am avut foarte mari confruntări cu primarul care era rudă cu preotul, iar soția primarului era directorul școlii. Au făcut tot posibilul ca să ne oprească. Ne-au  spart geamurile bisericii și ușile, și acest lucru îl făceau în mod repetat. Au încercat să ne intimideze din toate punctele de vedere. Dar le-am arătat un gest de dragoste din partea noastră și nu le-am răspuns cu rău niciodată. Când au dat ultima spargere am anunțat autoritățile și abia atunci s-a luat atitudine față de ei. Acum avem un alt primar care s-a arătat mai indulgent față de noi. Astfel atacurile față de noi s-au mai potolit. M-am convins că unde începe Dumnezeu o lucrare acolo nu va fi  liniște din partea celor care nu îl iubesc pe Dumnezeu.

R.B. Câți membri are biserica pe care o slujiți?

P.Ț. În prezent sunt 12 membri și anula cesta vom avea și un botez. Dar de obicei vin duminica mai mulți la biserică.

R.B. Cine sunt slujitorii bisericii care vă ajută în lucrarea pe careo faceți?

P.Ț.  Am doi frați care mă ajută. Unul din ei mă înlocuiește când sunt plecat. Este vorba de Vasile Vozanu. Le mulțumesc și celor trei surori care foarte  mult se implică în școala duminicală.

R.B. Care este implicarea bisericii Golgota în societate?

P.Ț. Ne implicăm prin taberele de vară, unde vin în permanență  circa 70 de copii.  Deasemenea lucrăm cu misiunea Dorcas, unde avem grija de 25 de familii nevoiașe. Acestor familii le vestim Evanghelia. O parte din aceste familii s-au întors la Domnul. Apoi  vrem să începem o cantină pentru copii. Acum suntem în proces de a aduce actele în regulă a casei de rugăciune și după asta vom putea începe.  Totul este pregătit rămâne doar să primim  avizul autorităților

R.B. Ce implicare ați avut în proiectul de predare a religiei în școală? 

P.Ț. Da, am dat cereri la școală din partea bisericii. Practic ne-au refuzat categoric. Directoarea nici nu vrea să audă de noi.

R.B.De ce vă refuză mereu?

P.Ț. Deși avem aceleași drepturi ca și religia majoritară,  directoarea ne-a spus că trebuie să avem trei clase a câte 50 de copii. Cu toții știm că acest lucru nu e posibil, noi nu avem așa grupe mari. Îmi dau seama că ea pur și simplu nu dorește să ne permită să predăm ore de religie. Vom încerca din nou anul acesta.

 R.B. Care sunt problemele și cum putem să ne rugăm pentru ele?

P.Ț. Rugați-vă pentru ca să rămânem mereu motivați pentru misiune. O altă nevoie de rugăciune este inimile împetrite ale oamenilor care deși se numesc creștini, nu doresc să audă Evanghelia. Apoi sunt creștini născuți din nou dar nu prea doresc să se implice în misiune. De aceea când vă aduceți aminte de  noi, rugațiv-vă.

R.B. Vă mulțumesc pentru interviu