Istoria Bisericii Creştine Evanghelice din comuna Bulboaca raionul Anenii Noi

Ilie Coada

Cu o populaţie de peste 7000 de locuitori, comuna Bulboaca mulţi ani la rând nu a avut nici o biserică evanghelică. Începând cu anii 1998, biserica din satul Ţânţăreni s-a implicat în propăvăduirea Cuvântului lui Dumnezeu şi în această comună. Care a fost rezultatul vă propun să aflaţi din interviul realizat cu păstorul acestei biserici, Ilie Coadă.

R.B. Domnule Ilie Coadă ce v-a făcut să mergeţi să plantaţi o biserică în comuna Bulboaca?

I.C. Biserica evanghelică din Bulboaca îşi are rădăcinile în anii 1998. Eu fiind păstor în comuna Ţântăreni am plecat să începem un punct de misiune şi în Bulboaca. Totul s-a început după ce am mers să vestim Evanghelia de la casă la casă. Şi de la început ne adunam la Şcoala Auxiliară din sat, după care în anul 2002 am luat o casă în arendă în care ne-am adunat patru ani de zile cu creştinii din sat. În acea perioadă responsabili de acest punct de misiune era familia Marinov. Însă după anul 2005, cu ajutorul unor creştini moldoveni, stabiliţi în Irlanda, am putut procura o casă, pe care am reparat-o şi am adus-o la condiţiile să fie o Casă de Rugăciune pentru creştinii din comună. În anul 2009 în Bulboaca, pe teritoriul bisericii am deschis un centru pentru copii, care activează până în prezent. La moment suntem 11 membri. Unii au plecat peste hotare, alţii s-au mutat din sat, iar alţii s-au căsătorit în afara ţării.

R.B. Înainte de a veni în acest sat, care era situaţia creştinilor, şi dacă, erau creştini aici?

I.C. Dacă îmi amintesc bine era o familie Druşcă, şi o altă  familie care s-au pocăit prin anii 1990. Şi atât, dar nu era o prezenţă evanghelică puternică aici.  Dar în vara anului 1998, când am decis cu biserica din Ţânţăreni, să mergem de la casă la casă s-a mai pocăit o familie, şi o perioadă ne adunam la ei acasă.

R.B. Cine sunt liderii bisericii?

 

I.C. Acum cred că în afară de mine, mai este fratele Anatol Carpenco împreună cu soţia sa Nina. Dar când ai aşa un grup mic, fiecare membru este un lider. Dar, în mare parte împreuna cu Anatol Carpenco conducem biserica. Vreau să îl menţionez şi pe fratele Valeriu Peşterev.

R.B. Cum o biserică de 11 membri reuşeşte să fie sare şi lumină într-o comună cu 7 mii de locuitori?

I.C. Pe lângă faptul că avem Centrul pentru Copii unde vin zilnic câte 20 copii, care primesc un prânz cald, şi se face cu ei studiu biblic, mai avem şi alte implicări în Bulboaca. Mă bucură faptul că toţi membrii din biserică sunt implicaţi, nu este nici unul fără lucru. Unii se ocupă cu copii, alţii ajută la alte lucrări. Apoi fratele Anatol Carpenco vizitează membrii bisericii, şi face evaghelizare de la casă la casă. Este de menţionat un lucru, foarte important, după ce duminica terminăm serviciul divin, nimeni nu plecăm acasă, ci rămânem, discutăm problemele care le au fiecare membru. Creem o ambianţă plăcută la o ceaşcă de ceai sau cafea. Acest lucru ne uneşte ca şi biserică  şi putem invita la această părtăşie şi oameni necredincioşi.

R.B. Domnule Ilie, dar în proiectul de predare a religie în şcoală v-aţi implicat cumva?

 

I.C. Da, ne-am implicat, avem două surori, care predau Biblia în Şcoala Auxiliară după programa evanghelică. Din păcate am fost refuzaţi în liceu să predăm, dar ne bucurăm că avem acces în altă instituţie de învăţământ, şi folosim această posibilitate aici.

R.B. De-a lungul existenţii bisericii, cu ce probleme v-aţi confruntat?

 

I.C. Cred că este vorba de problemele cu care se confruntă fiecare bisercă nou plantată. Cu opoziţia dură a autorităţilor şi a oamenilor care încă nu cunosc Evanghelia. Am avut nevoie de multă colaborare, şi să demonstrăm că suntem creştini şi nu dorim să le facem rău. Mult timp apoi, am fost limitaţi în spaţiu, oamenii nu veneau la biserică pentru că nu aveam o încăpere stabilă. Acum este mult mai bine.

 

R.B. Care sunt nevoile bisericii, şi cum pot creştinii să se roage pentru ele?

I.C. Una din aceste nevoi este de a răspândi mai mult Evanghelia. Apoi o altă nevoie, vrem să începem proiectul „Alfa”….

R.B. … ce presupune acest proiect?

I.C. Acest proiect este îndreptat asupra a  două categorii de oameni. Prima categorie sunt bărbaţii a căror soţii sunt plecate peste hotare. Mulţi din ei se apucă de băut şi trăiesc în desfrâu. Iar cea de a doua categorie sunt evident, femeile a căror bărbaţi sunt plecaţi peste hotare. Dorim să lucrăm cu aceste două categorii de oameni. Sunt foarte mulţi şi amărâţi. Încercăm să le spunem Evanghelia şi să îi încurajăm din Cuvânt să nu se despartă, pentru că vor avea consecinţe tragice atât pentru ei, cât şi pentru viitorul ţării.Vrem să închiriem un local pentru a organiza întâlniri cu aceşti oameni, pentru că dorim ca ei să cunoască salvarea care vine prin Isus.

R.B. Vă mulţumesc.