Istoria Bisericii Creștine ”Emanuel” din orașul Cahul

Biserica Emanuel

În dorința de a afla istoria Bisericii Creștine “Emanuel”, din orașul Cahul, i-am solicitat un interviu, păstorului acestei bisericii, domnul Anatol Dunas. Vă propun să citiți acest interviu, din care veți afla multe lucruri interesante al aceste comunități de creștini care îl slujesc pe Domnul Isus.

R.B. Domnule Anatol Dunas povestiti-ne istoria bisericii Emanuel ?

A.D. Voi începe cum m-am întors eu la Domnul. Mi-am dedicat viața la 17 ani Domnului Isus în vremea marilor schimbări politice și religioase sociale din anii 1990. După ce am absolvit Universitatea Teologica Emanuel din Oradea România , m-am întors în orașul Cahul în anul 1998 , unde am plantat a doua biserică creștină baptistă cu numele ,,Emanuel” ceea ce înseamnă că Dumnezeu este cu noi. Începutul oficial a avut loc în prima luna a anului 2000, folosind mai multe chirii pina am ajuns în 2008 ca să intrăm în clădirea bisericii Emanuel pe care am construit-o în ultimii 4 ani.
Chiar de la început am folosit mai multe oportunități de vestire a evanghelie precum sportul taekwon- do, în care sunt implicați pese 120 de adolescenți, astfel copii cresc atât pe plan fizic cât și spiritual prin studierea bibliei. Apoi am pus o bază solidă a lucrării printre studenți  în camine prezentând Evanghelia doi câte doi cite doi. Am început chiar din start cu predarea calculatorului și studiu biblic, au trecut prin acest program peste 60 de participanți. Am utilizat și predarea limbii engleze după un program profesionist Oxford cu profesori din Anglia și din Biserica Emanuel . Deja lucram al doilea an cu peste 150 de participanți. O lucrare speciala care a ajutat la creșterea bisericii este cea de consiliere în cadrul bisericii “Emanuel. În această lucrare sunt implicat împreună cu fratele păstor Gelu unde  petrecem de la 4 până la 12 sesiuni de consiliere. Săptamânal avem la consiliere în jur de 4-8 persoane. La acest program de consiliere beneficiază și oameni de afara bisericii  iar noi ne bucurăm să le prezentăm evanghelia atunci când ei apelează pentru sfaturi și direcții de la noi.

R.B Cine sunt liderii bisericii?

A.D. După ce am plantat biserica în anul 2000, doi ani mai târziu pe 17 februarie am fost ordinat ca și păstor al bisericii. Obișnuiam să glumesc uneori că în Moldova nu te ordineaza nimeni la slujba de păstor daca nu plantezi o biserică. În anul 2005 am ordinat al doilea păstor al bisericii Emanuel cu orientare în special la lucrarea cu tinerii, este vorba de Gelu Ciorna. Un alt lider al bisericii este Nicolae Dunas, care slujește bisericii prin lucrarii sportive. Programul de engleză este condus de alți lideri Chris și Silvia, iar Olga Cirona este implicată în lucrarea cu copii. Un alt frate activ în biserică, Alexandru Chetroi , a fost ca și diacon în anul 2010, iar Natalia Dunas este liderul grupului de închinare.

R.B. Cum se implica biserica in societate?

A.D. Organizăm în fiecare vară 3 tipuri de tabară; cu tinerii , cu sportivii și copii, în care peste 75 la sută din participanți nu fac parte din nici o biserică. Periodic organizăm să aducem daruri necesare copiilor din centrele de plasament și biserica se bucură să aducă tot felul de lucruri necesare și să viziteze cu ele copii defavorizați. Pariticipăm la salubrizarea orașului . Apoi ajutăm o femeie care a fost victimă a traficului de ființe umane, această femeie are 4 copii. Aș menționa că e o slujire nouă pentru biserică și delicată totodată. În parteneriat cu “Misiunea Fără Frontieră” organizăm slujiri pentru un grup de 16 adolescenți care nu au părinți sau sunt plecați. În colaborare cu misiunea ,,Noua Speranță,, organizăm prin școli seminarii despre pericolul drogurilor și a traficului de ființe umane, astfel încercăm prin aceste căi să aducem lumina Domnului peste viața adolescenților. Colaborăm activ cu misiunea ,,Viata nouă, prin care slujim studentilor de la Unviersitatea de Stat din Cahul.

R.B. Cum se implica biserica in proiectul de predare a religiei in scoli?

A.D. Deja avem un liceu cu 1000 de elevi în care o soră din biserică Irina Zaritcaia care e și bibliotecara școlii și care este implicată în predarea religiei în școală după progrmul evanghelic.

R.B. Cum pot cititiorii sitului http://www.moldovacrestina.md să sprijine lucrarare bisericii din Cahul?

A.D. În anul 2003 ne-am propus ca și biserică să avem cladire pentru ca să ne putem aduna cu toți creștinii bisericii Emanuel și peste 5 ani Domnul ne-a onorat rugăciunea și lucrarea în acest sens. Deja de doi ani visăm la un alt proiect mare este vorba de o tabără pe care să o construim cu o capacitate de 200 participanți pentru ca biserica Emanuel si alte biserici din zonă să poată folosi la maxim oportunitățile de vestire a Evangheliei. Aceasta este și rugăciunea noastră înaintea Domnului. Cititorii site-ului http://www.moldovacrestina.net ar putea să ne slujească citind blogul bisericii Emanuel unde scrim despre viața bisericii noastre, http://www.bisericaemanuel.wordpress.com. La vremea potrivită oricine dorește să ne facă o vizită ne bucurăm sa fim vizitați . Dacă e de la Domnul sa avem o tabară a bisericii ne vom bucura ca cititorii sa vină sa de-a o mână de ajutor în procesul construcției, ca la vremea când va fi gata să vina și ei să se odihnească.

R.B. Vă mulțumesc mult