Istoria Bisericii Creștine "Emanuel" din comuna Olănești raionul Ștefan Vodă

Comuna Olănești din raionul Ștefan Vodă este amplastă într-o pitorească zonă geografică. Scăldat de râul Nistru, comuna Olănești este  cunoscută pentru  curățenia care există în comună, dar și pentru  faptul că în trecut era un important centru de creștere a legumelor care erau exportate până peste hotarele țării. A mai intrat în istorie ca fiind prima localitate unde s-a construit o biserică evanghelică din raionul Ștefan Vodă.  Mai multe despre istoria comunității creștine din acest sat ne-a relatat păstorul bisericii  Andrei Chigai.

Radu Blendarencu: Domnule Andrei Chigai, care este geneza apariției bisericii baptiste din comuna Olănești?

Andrei Chigai: Biserica din satul Antonești își are începutul în istorie în anul 1922. Primul om care a devenit creștin după Biblie a fost un locuitor al satului originar din Ucraina din satul Babei. El s-a întâlnit cu mai mulți creștini  din satul Babei, acolo au început a citi Biblia sistematic, și astfel el a crescut în cunoașterea Sfintelor Scripturi. După nu mult timp el s-a întors acasă, și mulți oameni s-au pocăit, astfel a crescut biserica. În anul 1926 a fost primul botez în Olănești, botezul a fost  în satul Babei, pentru că în zona noastră nu era nici o biserica evanghelică. Astfel prima biserica evanghelică din raionul Ștefan Vodă s-a fondat în satul Olănești. Iar de aici misonarii  noștri au mers în satele Antonești si Crocmaz, și prin urmare Evanghelia s-a  răspândit în tot raionul. După cum vă spuneam în anii 1926 după primul botez, misonar în Basarabia era un frate numit Belousov și el în acele vremuri făcea botezurile din zonele noastre.

R.B. Cu ce încercări sau greutăți s-a confruntat biserica de-a lungul istoriei?

A.C. Încercări și greutăți am  avut din plin. Frații noștri au fost prigoniți de biserica ortodoxă, mulți din noii convertiți au fost dați pe mâna legii, uni au fost încarcerați, alții au fost duși la Chișinău la Curtea Marțială pentru credința în Isus. Patru frați de ai noștri  au fost judecați doar din simplu motiv că au început a citi și a cerceta Biblia. Când trebuiau să fie judecați , judecătorii nu știau pentru ce să le aplice amenda, nu le găseau nici o vină.  Atunci mai mulți creștini din orașul  Chișinău auzind că frați de ai lor în credință urmează să fie judecați pentru că au devenit creștini au plecat repede la Curtea Marțială și ei, și au mijlocit pentru ei. S-au întâlnit s-au rugat, dar lucru cel mai interesant era că ei nici  nu știau că după ce au crezut și s-au botezat au devenit creștini baptiști. Pentru ei era străin acest cuvânt. Au aflat de noțiunea de baptist de la frații din Chișinău.  În final au fost eliberați fără nici o judecată , dar le-au dat o amendă financiară, pe care au trebuit să o achite după ce și-au vândut vacile și caii de pe lângă casă. După acea perioadă au urmat  vremea sovieticilor, care a fost grea în felul ei. Nu aveam dreptul să plecăm la Casa de Rugăciune, eram amendați și intezise orice activitate creștină în sat. Personal am fost amendat de mai multe ori. Dar în pofida la toate aceste încercări biserica a rezistat și acum avem 65 de membri.

R.B.  Cum este  în prezent implicarea bisericii în societate?

A.C. Obișnuiam să facem diferite programe creștine în sat. Am arătat filmul Viața lui Isus. Să recunosc că  în prezent nu avem o implicare așa cum ne-am fi dorit-o. Dar organizăm tabere pentru copii. Deasemenea de sărbători organizăm diferite programe pentru locuitorii satului nostru. Dar facem misiune în satele  Caplani  și în alte sat vecin.

R.B. Care sunt nevoile bisericii?

A.C. Biserica este un  organism viu, si are multe nevoi. Cea mai mare este ca toți creștinii din biserică să stea tare în Cuvânt.

R.B. Care este implicarea bisericii în poriectul predării religiei în școală?

A.C. Avem mai mulți profesori care predau religia în școală după curicula evanghelică. Profesorii noștri predau la două clase. Într-una sunt 18 elevi iar în altă clasă avem  12 elevi. Prin urmare 30 de copii învață în sat după metoda evanghelică. Dar și în satul Caplani se predă după curicula evanghelică.

R.B. Mulțumesc și Domnul să vă binecuvânteze.