Istoria Bisericii Creștine ”Eclesia’’ din comuna Țaul raionul Dondușeni

În cadrul unui dejun cu sportivii creștini din orașul Chișinău l-am cunoscut pe pastorul bisericii ‘’Eclesia” din comuna Țaul, Florin Trandafir care a fost de accord să ne acorde un interviu despre istoria bisericii pe care o conduce. Vă propun să citiți acest interviu.

R.B. Domnule Trandafir, povestiți-ne istoria bisericii Eclesia ?

D.T. Când am venit în comuna Țaul, erau câțiva creștini, dar care nu erau organizați ca și biserică. Se simțea o răceală foarte mare printre ei. Atunci am decis să punem accent pe organizarea acestei biserici, împreună cu fratele Argentin. Din start am hotărât să rămânem pentru un an în comuna Țaul, dar cu timpul am primit convingerea că rămânem pe termen lung. Deși sunt economist de profesie, iar soția este stomatolog, am hotărât împreună să ne implicăm în lucrarea lui Dumneze. Un lucru interesant a fost că după ce am decis să ne implicăm mai mult în ducerea Evangheliei la oameni, am văzut adevărate minuni, cum oamenii îl primesc pe Domnul Isus, în acest fel biserica a crescut semnnificativ. După cum se știe în comuna Țaul este un colegiu agricol, și mulți tineri de la acest colegiu au acceptat salvarea data de Isus Hristos. În anul 2004 am hotărât să mai plantăm o biserică în satul Târnova care se află la doi kilometri de orașul Dondușeni. Nici în acest sat, nu era nici o prezență Evanghelică, și acest lucru ne-a motivate cel mai mult. Și aici s-au întors mulți oameni cu fața la Dumnzeu, astfel a luat naștere biserica Eclesia din Țaul. Mulți tineri de la Colegiu s-au întors la Domnul, din păcate după finisarea colegiului ei pleacă la oraș, și acum căutăm să îi ajutăm să se integreze în bisericile din orașul Chișinău.

R.B Cum se implică biserica ‘’Eclesia’’ în societate?

D.T. Când am venit în comuna Țaul am observant că sistemul medical este într-o stare jalnică. De aceea am decis cu soția mea, că putem împlini această nevoie deschizând un centru stomatologic. Prin această unealtă vestim Cuvântul lui Dumnezeu celor ce vin la centru pentru că împlinim o nevoie în societate. Prin intermediul acestui centru am zidit relații cu oameii cheie din oraș și din comunele vecine, fiind o mărturie vie printre oameni.
Apoi lucrăm foarte activ cu studenții Colegiului Agricol. Avem un club pentru student. Aceștia vin ca la ei acasă, la acest club, astfel ne-am împrietenit, și ne este mai ușor să ducem Evanghelia și la ei. Deasemenea avem un proiect prin care la 50 de copii li se asigură o masă pe zi, iar după masă au un program de 3-4 ore, unde își fac lecțiile pentru acasă, unii din ei nu știu alfabetul, și trebuie să petrecem mult timp cu ei. Și toate aceste lucruri le facem în baza Bibliei. Pentru ei organizam diferite activități, filme cu caracter creștin, organizăm și activități sportive, în mod special tenis de masă.
Organizăm câteva proiecte prin sate, prin care s-au întors mulți tineri și familii la Domnul , unii din ei mărturisindu-l pe Domnul Isus în apa botezului . Din păcate în orașul Dondușeni și în satele din jurul lui , prezența evanghelică este foarte mica.

R.B. Cine sunt liderii bisericii?

F.T. Eu conduc Biserica, și mă ajută mult Dan Onu, și Argentin Văzdăuțanu. Le mulțumesc foarte mult. De exemplu Argentin conduce un grupul de copii. SUnt ajutat de biserica evanghelică Eclesia din Iași (România). Ei ne susțin foarte mult, și sunt alături de noi.

R.B. Cum vă implicate în proiectul de predare a religiei în școală?

F.T. Din păcate sub nici o formă nu ne implicăm. Nici nu am știut multe informații, ce am știut a fost doar din internet. Din păcate directoarea școlii s-a purtat foarte abuziv cu copii nostri, aceștia au fost puși cu forța să studieze ortodoxia, și atunci am fost nevoiți să scriem cereri ca și programul evanghelic să fie predate în școală.

R.B. Cum pot cititorii portalului Moldova Creștină să vă ajute în ceea ce faceți?

F.T. Vreau foarte mult să ne susțineți în rugăciunile voastre. Apoi vreau foarte mult ca acei ucenici ai nostril care vin la studii în Chișinău să îi putem implica în grupele de studiu biblic, ca să nu fie furați de ispitele acestei lumi. De aceea doresc sa ne ajutați ca acești tineri să se integreze aici în oraș. Apoi vă rog să vă rugați pentru noi căci avem un proiect cu studenții din Țaul, și dorim ca Evanghelia să fie vestită cu putere în această zonă geografică a Moldovei.

R.B. Vă mulțumesc mult