Comuna Ţânţăreni este pe bună dreptate socotită epicentrul creştinismului în raionul Anenii Noi, dat fiind fapul că multe biserici şi-au început existenţa datorită activităţii membrilor din această biserică. Vă propun să citiţi un interviu cu păstorul acestei biserici, Boris Bulgaru.
R.B. Domnule Bulgaru, care este istoria bisericii „Isus Alfa şi Omega” din comuna Ţânţăreni?
B.B. Prima prezenţă evanghelică în satul Ţânţăreni datează încă din anu1918 după ce fratele Alexandru Bârlădeanu care a luptat în armata ţaristă, a căzut prizonier la austro-ungari. Fiind în prizonierat a făcut cunoştinţă cu un creştin baptist. Acel frate i-a vestit Evanghelia lui Alexandru Bârlădeanu. Chiar dacă de la început acesta nu credea, având mai multe îndoieli, până la urmă a crezut în Domnul Isus Hristos şi L-a primit în inimă. După terminarea primului război mondial el a fost eliberat. Venind acasă a fost primul creştin din sat…
R.B. Şi cum s-a început biserica în sat?
B.B. După ce a venit acasă, fratele Alexandru a început a vesti Evanghelia aşa cum ştia el. A început cu vecinii pe care îi avea. Unul din ei, Vasile Crângaci, care lucra ca şi cizmar l-a acceptat pe Domnul Isus în inima lui, astfel devenind creştin. Apoi un alt vecin de al fratelui Alexandru, Ion Poalelungi avea pământ, şi astfel lucrând împreună şi luând masa împreună după lucru, acesta a auzit Evanghelia pe larg şi nu după mult timp şi-a predat viaţa Domnul Isus. Prin aceşti fraţi familiile lor L-au cunoscut pe Isus, şi astfel Evanghelia a fost propăvăduită de la om la om, prin aceşti fraţi neobosiţi. În aşa mod a luat naştere şi biserica din comuna noastră.
R.B. Şi câţi membri are acum biserica?
B.B. Biserica are în jur de 120 de membri. Marea majoritate din ei sunt implicaţi in diferite lucrări sociale şi de evanghelizare ale bisericii.
R.B. Cine sunt slujitorii bisericii?
B.B. Eu ca păstor, apoi fratele Ilie Coadă şi Igor Cohaniuc. Deasemenea avem un grup de fraţi în sfat, şi împreună cu ei facem lucrarea din satul Ţânţăreni şi din alte sate din jur.
R.B. Aţi menţionat că faceţi lucrări mai multe, vreau să vă întreb cum vă implicaţi în societate?
B.B. Organizăm diferite evanghelizări. Metodele sunt diferite. Prin tabere pentru copii, de exemplu în vara aceasta am organizat ca şi biserică tabere pentru copii, în satele Chirca şi Roşcani. Deasemenea am organizat o clinică medicală mobilă pentru oamenii bolnavi împreună cu nişte fraţi de peste hotare.Oamenii din satele din raionul Anenii Noi au avut ocazia ca prin aceste metode să audă mesajul Domnului Isus. Apoi noi avem o activitate frumoasă în 5 sate din raionul Anenii Noi. În satele Chirca, Todireşti, Bulboaca şi Ruseni. La fel am ajutat şi la plantarea bisericii din satul Puhoi din raionul Ialoveni. Apoi avem în biserica 40 de tineri. Ei sunt foarte activi în lucrări de evanghelizare. Anul acesta am mers cu ei în 5 sate cu filmul „Magdalena eliberată de ruşine” unde s-au organizat Evanghelizări. Mulţi din ei s-au organizat şi au condus cu succes o tabără pentru copii în satul Roşcani. Apoi în satul Puhoi am făcut o tabără. Mă bucură faptul că tinerii noştri sunt receptivi la nevoile din societate, şi acum iarna merg pe la bătrâni şi îi ajută la tăierea lemnelor.
R.B. Cât ţine de proiectul de predare a religiei în şcoală, în ce măsură vă implicaţi?
B.B. Noi acum discutăm cu direcţia şcolii, şi vrem să ne implicăm. Dat fiind faptul că am avut ceva probleme organizatorice. Dar acum după ce am negociat cu direcţia şcolii, am primit aviz pozitiv şi credem că vom merge să predăm Biblia în şcoală.
R.B. Ce nevoi are biserica şi cum pot cititorii portalului moldovacrestina.net să se roage pentru ele?
B.B. Avem nevoie ca şi biserica să mai ordinăm lucrători în biserică. Avem nevoie de misionari în satele din jur, pentru că practic biserica din Ţânţăreni este un epicentru al mişcării creştine evanghelice din raionul Anenii Noi, pentru că suntem cea mai mare biserică din acest raion. Şi noi suntem acei care am trimis misionari în satele din jur. Avem nevoie să trimitem misionari în satele Creţoaia. Pentru că avem mai mulţi membri din acest sat. La fel stau lucrurile şi cu satul Socoleni. Să ne rugăm ca Domnul să scoată lucrători. Ne rugăm pentru satul Mereni care este o localitate foarte mare, dar nu este o prezenţă constantă a Evangheliei. Dar dorinţa noastră cea mai mare este ca să putem acoperi cu Evanghelia toate satele din raionul Anenii Noi, pentru că sunt foarte puţine biserici. De aceea vă rog să ne susţineţi în aceste motive de rugăciune.
R.B. Domnule Boris Bulgaru, vă mulţumesc mult.