Istoria Bisericii Creștine din satul Mășcăuți raionul Criuleni

Trăim într-o perioadă a istoriei când dreptul la credință este garantat de Constituția țării. Numai că din păcate în țara noastră nu în toate localitățile acest drept este respectat de fețele bisericești din țară, și unii încearcă să monopolizeze credința în Domnul Isus. În satul Mășcăuți  orașul Criuleni, Evanghelia a fost persecutată. Cum, de cine și de ce am aflat din relatarea misionarului Victor Belciug.

Radu Blendarencu: Cum a apărut creștinismul în satul Mășcăuți?

Victor Belciug. Nu știu dacă până la venirea noastră au mai fost creștini evanghelici în satul Mășcăuți, dar am activat în acest sat timp de patru ani. În această perioadă biserica creștea foarte bine am avut mai multe botezuri și lucrurile parcă mergeau într-o albie normală. Totul a fost până într-o zi, până când preotul bisericii majoritare a început o adevărată prigoană împotriva creștinilor evanghelici. Dacă de la începutul activității noastre, autoritățile locale erau deschise și ne bucurăm de sprijinul lor, atunci după ce preotul a intervenit lucrurile s-au schimbat rău de tot. Nu o dată am fost întâlniți cu furcile și amenințați să plecăm din sat. Un alt caz a fost că preotul din sat a strâns toate Noile Testamente pe care organizația Ghedeon le-a distribuit prin școala din Mășcăuți. Preotul a venit la școală și a spus că dacă aduc Evangheliile în casă, aduc blestemul în familie, le-a strâns de la toți copii și le-a dus pe stadionul școlii și le-a dat foc în mod demonstrativ. Iar familiei evanghelice din sat le-a fost aruncat în grădină paginile Bibliilor arse și i-au amențat că așa vor proceda cu fiecare Biblie de la evanghelici. Apoi amenințările nu s-au terminat aici, și am avut parte de mai multe spargeri și au intrat în casa creștinilor și toți eram amenințați să părăsim satul. Toate aceste evenimente nu s-au întâmplat cu secole în urmă, dar cu doar 4 ani în urmă.

R.B. Câți membri are acum biserica din Mășcăuți?

V.B. Din păcate au rămas doar o familie, pentru că unii au fost nevoiți să plece peste hotarele țării și misiunea în acest sat practic a fost oprită pentru o bucată de timp. Noi am plecat din acest sat și practic nu au mai rămas oameni care să continue adunarea din sat. Dar nu am părăsit această zonă, și am început misiunea în orașul Criuleni care este foarte aproape de Mășcăuți.

R.B. Și cum merge lucrarea din Criuleni?

V.B. Criuleni spre deosebire de Mășcăuți, am pus accent pe activitatea cu tinerii. Și slăvit să fie Domnul că în acest oraș lucrurile merg mult mai bine și oameni sunt mult mai receptivi la mesajul Evangheliei. Avem un grup de studiu biblic pentru adulți în jur de 20 de persoane. Dar uneori vin și 30 de tineri la studiu biblic. În prezent acesta este un punct de misiune al bisericii Betania din orașul Chișinău.

R.B. Cât ține de predarea religei în școală, în ce măsură ați reușit să vă implicați?

V.B.Nu am avut posibilități să facem acest lucru. Avem o profesoare care s-a arătat deschisă să predea religia în școală. Apoi avem o sora, Mihaela Florescu, care s-a implicat o perioadă cu studiu biblic printre copii, dar din păcate ea a plecat în Statele Unite ale Americii.

R.B. Care este implicarea acestui grup de studiu biblic în viața socială a orașulu Criuleni?

V.B.Am început a preda engleza copiilor din oraș, și prin acest proiect dorim să le spunem tinerilor despre dragostea Domnului Isus. Tot în acest proiect s-a implicat un tânăr din Statele Unite ale Americii, și lucrurile au început a merge foare bine. Și ne bucură că și din partea Primăriei am primit un aviz pozitiv în ceea ce facem. Deasemenea încercăm să ajutăm și familiile social vulnerabile în măsura în care putem. Nici noi nu suntem mulți la moment. Suntem o echipă de cinci oameni și ne rugăm ca să creștem și numeric, pentru că de lucru este foarte mult.

R.B. Care sunt problemele cele mai actuale cu care vă confruntați?

V.B.Cele mai mari probleme sunt neacceptarea oamenilor, care fac tot posibilul să ne descrediteze, dar Slavit să fie Domnul că ține toate lucrurile în control. Ne rugăm ca prin acești copii să creștem ca și biserică.

R.B. Muluțumesc pentru interviu.