Localitatea Bucovăț din raionul Strășeni are un specific diferit de multe din comunele și satele din Republica Moldova. Despre Bucovăț a vorbit încă domnitorul Ștefan Vodă, care a apreciat apele potabile din acestă localitate. În prezent în orășelul Bucovăț este o prezență vie a Evangheliei prin misionaru din această localitate Petru Vozan. Despre activitatea acestei biserici vă propun să citiți în interviul care urmează.
Radu Blendarencu:Care este istoria apariției creștinilor in Bucovăț?
Petru Vozan: Toate începuturile sunt dificile dar frumoase asemenea unui izvoraș care își face drum printre pietrele care îl împiedică să curgă încotro vrea, însă insistent să biruie, ca mai apoi să se transforme într-un râu mare și frumos. Unul din primul rod în orășelul Bucovăț în Evanghelia este Aliona care l-a acceptat pe Domnul Isus ca Salvator. După ea a urmat mama, surorile și fratele ei. Fiind în Chișinău, împreună cu alți tineri printre care eram și eu, Aliona se ruga mult pentru o lucrare stabilă în localitatea sa. După ce ne-am căsătorit am hotărât cu binecuvantarea Domnului să mergem în calitate de misionari în Bucovăț.
R.B. Cum ati inceput lucrarea in Bucovăț?
Petru Vozan. La început eram doar noi și familia noastră. Pe timp de iarna mama ne-a oferit o odaie unde petreceam și serviciile divine.Vara ne adunam în sala de așteptare a gării feroviare.Toamna, ne-am întors înapoi în casa mamei. Făceam naveta în fiecare duminică și mai apoi și miercurea. Ne rugam pentru ca să avem o casă de rugaciune, și Dumnezeu ne-a răspuns prin organizația Misiunea Biblică și un grup de frați minunați din Germania. Avem o casă care cred că e cea mai frumoasă din orașel. Acum ne rugăm să fie folosită la maxim și plină până acolo încât să o lărgim.
R.B. Cum se implică biserica în viață socială a comunității în care sunteți ?
P.V. Deoarece iubim mult oamenii din localitate nu putem sta indiferenți și unde avem posibilitate ne implicăm. Este vorba de gimnaziu lucrarea cu copii (evanghelizări, tabere, întâlnire, la care au participat și oaspeți din Polonia și SUA.) Am avut și avem proiecte cu bătrânii (distribuire de carbune, colete de sărbătoare). Chiar săptămâna aceasta organizăm o masă frumoasă de sărbătoare pentru un număr limitat de bătrâni, (din lipsa de fonduri). Am avut și un proiect de reparație a sălii sportive în gimnaziu, de care copii s-au bucurat și continuă să se bucure mult. Din păcate ca și biserica avem și noi problemele noastre, care de fapt sunt o conseciță a starii precare economice din țară. Peste tot oamenii vin și pleaca mai puțini rămân, motivul e situația economică din țara. Pleacă în cautarea serviciului sau emigreaza și acest lucru face ca să fim mai puțini în biserică. Vreau să vă spun că ne mai implicăm și prin evenimente mai puțin plăcute. Ca de exemplu, în anul care a trecut am avut cinci înmormântări însoțite de frumoase evanghelizări. Conlucrăm cu toți cei ce doresc să se pună la dispoziția lui Dumnezeu.
R.B. Dar în ce măsură se implică biserica în predarea relgiei în școală?
P.V. La moment nu se predă relgia în institția de învățământ deoarece nu s-au adunat acel numar necesar de solicitări.
R.B. Ce planuri aveți pe viitor, și care sunt nevoile pentru care cititorii portalului nostru să se roage?
P.V. Dorim să punem un mai mare accent pe lucru cu familiile tinere pentru care avem nevoie de susținere atât în rugăciune cât și material. Dorim sa ieșim și în satele vecine unde nu este adunare evanghelică dar avem nevoie de transport și de resurse ca să întreținem acest transport. Din lipsă de suport financiar suntem limitați în a ne implica mai mult. Oricine care dorește să se implice cu noi este binevenit și suntem dispuși să colaborăm în vederea propășirii lucrării lui Dumnezeu și lărgirea Împărăției Sale.
R.B. Vă mulțumesc mult.