Istoria Bisericii Creștine ”Maranata” din comuna Tudora raionul Ștefan Vodă

Romanu Malancea

Satul Tudora este cunoscut opiniei publice prin vama care ne desparte de țara vecină Ukraina. Acest sat are o populație cu puțin peste 2000 de locuitori. Încă de la începutul secolului trecut aici era o prezență evanghelică. Despre creștinii evanghelici și felul cum a apărut biserica baptistă din sat ne-a relatat păstorul Roman Malancea.

Radu Blendarencu: Domnule Malancea povestiți-ne care este istoria apariției bisericii pe care o păstoriți?

Roman Malancea: Din ceea ce cunosc eu, în satul Tudora a fost fost biserică evanghelică și înaintea celui de al doilea război mondial. Dar după război a rămas un singur membru. Unii au murit în timpul războiului alții au dispărut. Iar alții plecau la serviciile divine ale bisericilor din Palanca sau Crocmaz. Însă cu mai mulți ani în urmă Victor Malancea din comuna Antonești, a început un punct de misiune în Tudora, acest lucru s-a întâmplat dupa anii 1990. Creștinii se adunau atunci în casa unei batrâne, Vera Matco. Apoi Victor Malancea a plecat și a venit Pavel Banaru. Nici el nu a rămas mult timp aici și după ce și-a terminat practica pentru că el învăța la Colegiul Pedagogic, a venit Gratie Avtonom, care frecventa biserica din Crocmaz și care și-a exprimat dorința de a continua ceea ce au făcut ceilalți slujitori. Pentru o perioadă de timp Gratie Avtonom a fost și păstor al bisericii din Tudora. Tot în această perioadă a venit Vadim Bulgac, el a fost trimis ca și misionar aici. În această perioadă s-a reușit a se cumpăra clădirea casei de rugăciune, însă și el a plecat. Apoi eu am venit aici în anul 2001 să fac practica aici în Tudora, și după ce am terminat practica, am rămas aici ca să duc lucrarea mai departe stabilindu-ma cu traiul aici.

R.B. Câți membri numără biserica în prezent?

R.M. În prezent biserica are 14 membri. Au fost însă unii care au plecat, care sa datorat și deselor schimbări de slujitori.

R.B. Cum vă implicați ca și biserică în societate?

R.M. Încercăm să ne implicăm cum putem și noi. Ajutăm cu ceea ce putem familiile sărace, și cu acest prilej le vestim Evanghelia. Deasemenea orice sărbătoare vrem să o reflectăm în lumina Sfintelor Scripturi. Le mulțumim celor de la El-Șadai care ne ajută să organizăm tabere. Apoi facem tabere vara unde invităm copii și tinerii dinsat. Din nefericire oamenii nu sunt așa receptivi la Evangheliei. Deși le place ceea ce le spunem, le place să ne asculte, dar așa cum spun ei, preferă să rămână așa.

R.B. Vă implicați cumva în predarea religiei în școală?

R.M. La gimnaziul din comună se predă religia în școală după curicula ortodoxă. Însă eu sunt și profesor de limbă engleză și informatică în școală ceea ce mă ajută ca orice subiect să îl abordez din perspectiva. Bibliei. Folosesc toate posibilitățile, de multe ori copii nu ar veni la ore de religiei, însă când apar întrebări pe teme de genul cum a apărut lumea copii mă întreabă ce spune Biblia, și atunci o ora întreagă discutăm ce spune Biblia despre apariția lumii. De exemplu în manualul de studiu al limbii engleze, este o temă precum că lumea a provenit pe cale evoluționistă. Atunci evident, s-au început discuții și nu am făcut descât să apăr poziția Sfintelor Scripturi. În așa mod practic se face ore de religie cu toată clasa.

R.B. Care este viziunea de mai departe a bisericii?

R.M. Una viziunea bisericii este să creștem mai mult spiritual a membrilor din biserică. Apoi nu avem încă slujitori în biserică. Ne trebuie un lider de tineret. De aceea ne rugăm ca Dumnezeu să scoată oameni care să fie gata de aceste lucrări.

R.M. Mulțumesc mult!