Istoria Bisericii Creștine din comuna Lăpușna raionul Hâncești

Comuna Lăpușna din raionul Hâncești este una din cele mai mari comune din Republica Moldova. Despre istoria grupului de studiu biblic această comună ne-a relatat misionarul Sergiu Filat

 R.B. Domnule Sergiu Filat, cum a luat naștere grupul de studiu biblic din Lăpușna?

 S.F.     În anul 1997 fratele  Vasile Filat a început un grup de Taekwon-Do și studiu biblic în comuna Lăpușna cu scopul studierii Sfintelor Scripturi, a facerea de ucenici și plantarea unei biserici. Cu un an mai târziu am deschis și eu un grup de studiu biblic și Taekwon-Do după modelul învățătorului meu, Vasile Filat. Timp de mai mulți ani, săptămânal am mers împreună predând Cuvântul lui Dumnezeu și arta Taekwon-Do. Fiind student și înfruntând multe greutăți și lipsuri nu mi-a fost ușor să merg în fiecare săptămână să predau Cuvântul lui Dumnezeu și să investesc în cei pe care îi antrenam. Însă bucuria efortului depus sunt toți cei ce L-au acceptat pe Domnul Isus Hristos în inima lor ca Domn și Mântuitor iar unii din ei au devenit instructori și misionari în lucrarea Domnului Isus Hristos.În primăvara anului 2002, 4 sportivi ai clubului au graduat la centura neagră I dan. Cu această ocazie Clubul de Taekwon-Do “Stolas Leukas” a organizat sărbătoarea “Înmânarea centurii negre” în Casa de Cultură unde fiecare sportiv din cei 4 a spus mărturia de credință iar președintele Federației de Taekwon-Do GTF, Domnul Ion Cheptene a predicat Cuvântul lui Dumnezeu și potrivit cu “Pilda fiului risipitor” a chemat pe ascultători să încheie legământul pocăinței cu Domnul Isus Hristos. După chemarea făcută 5 persoane s-au rugat cu rugăciunea de pocăință. Țin să menționezi că toate aceste persoane sunt părinții elevilor care se antrenau la Taekwon-do si care în urma celor studiate au mărturisit Evanghelia părinților lor.

La finele acestei sărbători Domnul Vasile Filat a invitat pe toți sătenii începând cu duminica viitoare să studieze cursul de studiu biblic inductiv “Căsătorie Fără Regrete”. Pentru că nu avem un local al nostru am sunat atunci pe directorul școlii și i-am cerut permisiunea să ne întâlnim săptămânal într-o clasă de studii. Mulțumesc foarte mult domnului Simion  Bucur care fiind director de școală în perioada aceea ne-a permis să ne întâlnim în școală. Astfel duminica viitoare am început studiu biblic “Căsătorie fără regrete” cu 15 persoane formate din sportivi și părinții sportivilor. În felul acesta a luat naștere biserica din comuna Lăpușna.  În fiecare sâmbătă și duminică am continuat să mergem împreună cu soția mea care între timp a rămas însărcinată cu primul nostru fecior. Primii ani nu am avut transport personal și mergeam la transport de ocazie și vara și iarna. Chiar dacă am trecut prin aceste greutăți, eram ferm convinși că ucenicii noștri și părinții lor care L-au cunoscut pe Hristos de curând aveau nevoie de încurajare și de o creștere spirituală continuă. Timp de trei ani de zile am continuat să ne întâlnim în școală și să studiem Cuvântul lui Dumnezeu carte după carte și să creștem ucenici. Unii fiind elevi în școală nu ezitau să spună Cuvântul lui Dumnezeu colegilor lor iar alții fie find acasă sau fiind la serviciu vesteau Cuvântul lui Dumnezeu iar Dumnezeu adăuga la numărul nostru.

În tot timpul acesta am continuat să predau Taekwon-do și Cuvântul lui Dumnezeu. Vreau să îi mulțumesc Mariei Sofianu care nu o singură dată m-a înlocuit și a mers să predea Biblia și Taekwon-do în grupul meu sportiv. Odată cu primirea legii care interzicea orice activiate religioasă în școală ni s-a interzis să facem studiu biblic în școală. De aceea timp de trei ani de zile ne-am adunat pe la casele membrilor bisericii, studiind Cuvântul lui Dumnezeu și desfășurând activitățile bisericii. Faptul că am rămas fără o încăpere nu ne-a împiedicat să ne desfășurăm activitatea de evanghelizare folosind orice oportunitate, predarea sportului, englezei, programelor de calculator, folosirea sărbătorilor naționale pentru a vesti Evanghelia. Odată cu schimbarea primarului comunei Lăpușna, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o încăpere pentru început închiriată de la primărie, unde am putut să ne întâlnim duminicile și să studiem Cuvântul lui Dumnezeu.

 R.B. Cine sunt liderii acestui grup de studiu?

S.F. Ideia de a planta biserica a fost a fratelui  Vasile Filat care nu o singură dată ne-a vizitat și ne-a încurajat. Din partea bisericii “Bunavestirea” împreună cu soția mea am fost delegați pentru a continua lucrarea de misiune din comuna  Lăpușna pe care am început-o 8 ani de zile în urmă. Dar atunci când sunt plecat în lucrarea de misiune în alte țări,  Radu Blendarencu care face lucrarea cu fotbalul în Lăpușna, și care este președintele clubului de fotbal “Țintașii” și membru și predicator al bisericii “Bunavestirea”,  continuă lucrarea în cadrul bisericii.

 R.B. Cum se implica in societate?

   S.F. De la bun început biserica a fost activ implicată în societate prin diferite proecte ce le desfășoară în rândul tinerilor și bătrânilor din localitate. Săptămânal Radu Blendarencu și Ion Rotaru predau Cuvântul lui Dumnezeu și fotbal și taekwon-do un grup de elevi ai liceului teoretic. Felicia Rotaru predă cursurile de limbă engleză din cadrul școlii “Engleza pentru o viață nouă”. Iar Jacotă Liuba predă cursuri de studiere a programelor de calculator din cadrul școlii “ScriptTehInfo”. În toate aceste activități Cuvântul lui Dumnezeu este învățat. Nu o singură dată împreună cu elevii de la fotbal și taekwon-do am mers să sădim copaci, să facem curățenie sau să ajutăm bătrânii comunei.

 În fiecare an se organizează tabere de vară, toamnă și primăvară unde sunt discutate problemele tinerilor și sunt aduse soluții în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Timp de un an de zile în fiecare lună am venit cu un proiect prin care am arătat câte un film cu conținut moral-educativ în casa de cultură. Dorim să ne implicăm mai mult în comuna noastră pentru ale face bine oamenilor și pentru ai învăța Cuvântul lui Dumnezeu.

 R.B. Cum se implică creștinii din această biserică mică în proiectul de predare a religiei în școală?

 S.F. Cu mult înainte ca să fie acceptată legea cu privire la predarea religiei în școală,  păstorul bisericii ”Bunavestire” Vasile Filat a predat ore de religie în mai multe clase cât și grupului de tineri care frecventau antrenamentele de Taekwon-do. La fel, membrii bisericii au predat nu o singură dată cursuri de studiu biblic inductiv în școală ca: “Sexualitate din perspectiva Bibliei”, “Iona, sens interzis” . În cadrul biserici,i Jacotă Liuba predă la un grup de elevi cursul “Sens interzis, Iona”. Iar Radu Blendarencu, Ion și Felicia Rotaru predau religia la elevii ce frecventează antreamentele de fotbal, taekwondo și cursurile de limbă engleză.

 R.B. Care sunt planurile de viitor ale grupului de studiu biblic din Lăpușna?

  S.F.  Împreună cu biserica planificăm să desfășurăm un program de crăciun prin care să comunicăm vestea bună a nașterii Domnului Isus Hristos și însemnătatea adevărată a sărbătorii Crăciunului. În vacanța de primăvară dorim să organizăm o altă tabără de zi pentru elevii și tinerii com. Lăpușna iar în vară să organizăm o tabără timp de 7 zile unde vom studia Cuvântul lui Dumnezeu.  Mai mulți ani la rând am organizat sărbătoarea comunei “Trânta la berbec și la cocoș” care este o oportunitate deosebită de a zidi relații cu oamenii, a vesti Evanghelia și ai invita pe oameni la Biserică.

R.B. Cum pot cititorii portalului moldovacrestina sa raspunda la nevoile acestui punct de misiune din Lapusna?

 S.F. Vom fi foarte recunoscători cititorilor portalului moldovacrestina să se roage pentru:  creșterea și pregătirea spirituală a fiecărui membru așa ca fiecare din ei să devină un membru activ al bisericii,  sănătatea slujitorilor și ca Dumnezeu să ne dea înțelepciune ca să folosim orice posibilitate pentru a vesti și învăța Evanghelia pe oameni. Vrem să ne susțineți în rugăciunile voastre pentru cheltuielile săptămânale de drum ale celor ce merg să predăie Cuvântul lui Dumnezeu prin intermediul grupelor de sport, engleză și computer și  ca Dumnezeu să ne binecuvânteze cu un local personal unde să ne putem desfășura activitatea noastră.

 R.B. Vă mulțumesc mult