Istoria Bisericii Creştine din comuna Călărăuşeuca raionul Ocniţa

Biserica Calarauseuca

Satul Călărăuşeuca este situat la nordul ţării, pe malul râului Nistru. Este cunoscut în Republica Moldova prin mănăstirea amplasată pe teritoriu acestui sat dar şi prin biserica baptistă care este una din cele mai vechi din ţară. Această comună este amplasată într-o frumoasă zonă geografică. De-a lungul timpurilor creştinii din nordul ţării veneau la biserica din Călărăuşeuca pentru că în alte sate şi oraşe nu era o biserica evanghelică. Această biserică are o istorie de 83 de ani. Vă propun să citiţi istoria ei.

Istoria

Sămânţa Evangheliei a fost adusă în satul Călărăuşeuca prin Ion Chilivnic. Acesta în timpul efectuării serviciului militar în armata română s-a întâlnit cu un ofiţer care i-a mărturisit Evanghelia constant. Prin acest ofiţer creştin Ion Chilivnic l-a acceptat pe Domnul Isus în inima lui. În anul 1927, după ce Chilivnic s-a întors acasă din armată, a început a căuta prin satele din jur unde sunt creştini pentru a se închina împreună. A găsit în cele din urmă în localitatea Codreni câţiva fraţi cu care a început a vesti evanghelia în satul său natal. În anul 1928 au apărut şi primele roade în evanghelie, şi 5 oameni l-au mărturisit pe Hristos prin apa botezului. Unul din ei Efim Angheliciuc şi-a pus casa sa la dispoziţie pentru ca creştini să se adune în ea. Primul păstor al bisericii a fost ales Mihai Lehcun căruia i-a revenit responsabilitatea să ducă biserica prin cele mai grele timpuri.
Primii creştini ai acestei biserici s-au caracterizat printr-o dărnicie ieşită din comun. Ca exemplu ne serveşte faptul că doar în doi ani, doar din banii strânşi de la ei s-a reuşit procurarea unei case de rugăciuni. Chiar dacă biserica era implicată în construcţie, în anul 1935 funcţiona în cadrul ei un cor prin care se făceau evanghelizări. Corul era compus din 40 de cântăreţi.În anul 1937 cu efortul tutoror creştinilor din sat biserica a fost dată în explotare.

Prigoana

Începând cu anul 1941 biserica evanghelică din sat a fost supusă la prigoane fără precedent în istoria ei. Totul s-a început cu prigoana din partea jandarmeriei române. Membrilor din biserică le era interzis să se adune. Mulţi fraţi au fost arestaţi, unii au fost ucişi şi aruncaţi în râul Nistru. Cei care nu doreau să treacă la ortodoxism erau închişi pe viaţă. Chiar şi în aceste vremuri grele Dumnezeu şi-a protejat biserica Sa. Dar nu s-a terminat bine prigoana din partea românilor că peste creştini a venit o altă urgie, şi anume teroarea impusă de Uniunea Sovietică. Imediat Casa de Rugăciuni a fost transformată în spital după care a devenit un depozit pentru cereale. În aceste vremuri creştinii nu au pierdut speranţa, ba mai mult, după spusele unor martor, aceştia au început cu îndrăzneală să le vestească Evanghelia autorităţilor sovietice, şi cerându-le să le întoarcă Casa de Rugăciuni. În anul 1946 sovieticii le-au întors clădirea bisericii. La începutul anilor 1950 biserica din Călărăuşeuca număra peste 60 de membri. Acest lucru a îngrijorat foarte mult autorităţile de atunci care au făcut tot posibilul ca să distrugă biserica din interior. Lucru care parţial le-a reuşit.
În timpul acestor prigoniri, biserica era condusă de fiul primului păstor, Gavril Lehcun, care a trebuit să îndure foarte multe batjocuri din partea comuniştilor. Partidul Comunist a decis atunci ca toate bisericile creştine să fie închise. Chiar dacă au închis biserica, creştinii din satul Călărăuşeuca petreceau serviciile divine sub cerul liber pe malul râului Nistru. Numai că, regimul ateist comunist nu se putea împăca cu ideia că aceşti oameni nu se opresc din predicarea Bibliei, şi au început a le interzice copiilor să mai vină la orele de închinare. De multe ori veneau de la raion detaşamente întregi ale miliţiei şi dacă vedeau copii la serviciile divine, imediat păriniţii erau arestaţi, iar păstorul aspru amendat. Toate aceste lucruri şi-a pus amprenta asupra dezvoltării lucrării de tineret.
În anul 1989 păstor al bisericii devine Petru Mihalciuc, care a condus mişcarea de tineret din biserică.

Libertatea

O dată cu începutul mişcării de eliberare de sub regimul comunist sovietic, biserica din Călărăuşeuca a simţit şi ea aerul schimbării politice. Imediat s-au orientat cum să folosească evenimentele şi la începutul anilor 1990 s-a pornit cu o amploare foarte mare lucrarea de evanghelizare şi misiune prin alte localităţi unde nu era prezenţă evanghelică. Biserica a început a pregăti misonari şi astfel îi trimitea prin localităţi. Aşa a luat naştere în localităţile Moghilev-Podolisk, Leadovo (Ukraina), în raionul Ocniţa, în oraşul Otaci şi în satele Codreni şi Unguri.

În prezent

Biserica din Călărăuşeuca are 12 puncte de misiune. În cadrul bisericii este şcoala duminicală unde vin constant 45 de copii. Deasemenea biserica pregăteşte noi misionari pentru a fi gata să răspundă provocărilor vremii. În cadrul bisericii sunt două formaţii muzicale cunoscute în nordul ţării. În fiecare vară sunt organizate tabere pentru copii. Liderul de tineret al bisericii este Victor Apostoliuc. Biserica este condusă în prezent de păstorul Petru Mihalciuc. Alţi lideri ai bisericii sunt Sergiu Iarovi, Tudor Popov , Victor Apostoliuc şi Ivan Iasilkovschi