Istoria Bisericii Creştine din comuna Băneştii Vechi raionul Teleneşti

Ion Melnic

Într-unul din interviurile pentru site-ul http://www.moldovacreştina.net, păstorul bisericii creştine din raionul Teleneşti, Viorel Taran ne-a relatat despre activitatea de misiune pe care o întreprind ca şi biserică în satele din împrejurul oraşului. Unul din aceste localităţi este şi comuna Băneşti. Despre lucrarea de misiune din această comună ne-a relatat misionarul Ion Melnic

R.B. Domnule Ion Melnic care este istoria apariţiei creştinilor în comuna Băneşti?

I.M. Creştinii evanghelici au apărut în acest sat relativ târziu. A fost o soră bătrână, în timpul vieţii ei, veste Cuvîntul oamenilor cu care se întâlnea. În urma propăvăduirii Evangheliei s-au mai întors la Domnul câţiva locuitori mai în vârstă din sat. Astfel încet s-a început biserica evanghelică din sat. Apoi s-a procurat o casă de rugăciune cu şapte ani în urmă. Atunci biserica din Teleneşti a trimis un slujitor aici. A fost apoi o perioadă de amorţeală printre creştinii de aici. Apoi de doi ani de zile s-a început o trezire spirituală în satul Băneşti, s-au pocăit mai multe persoane timp de 3 ani. După care eu împreună cu soţia mea am simţit că Dumnezeu ne chiamă să facem misiune deşi noi suntem membri în biserica din oraşul Teleneşti. Ceea ce m-a motivat să merg în acest sat a fost faptul că slujitorii din acest sat au plecat de aici să locuiască în altă parte, şi lipsa de slujitori şi-a spus greu cuvântul asupra activităţii bisericii de aici. Un alt lucru ce ne-a motivat să venim aici, şi principalul de fapt, este Cuvântul lui Dumnezeu, şi chemarea pe care ne-a făcut-o Dumnezeu. În această localitate este o casă de rugăciune. În prezent sunt patru membri, dar biserica este vizitată la fiecare serviciu de mai mulţi doritori de a avea o relaţie cu Dumnezeu. Evident pentru o localitate cu 1500 de locuitori suntem puţini.

R.B. Cum se numeşte biserica?
I.M. Încă nu avem o denumire, dar ne-am gândit ca să punem numele de „Maranata” pentru biserica din Băneşti

R.B. Cum vă implicaţi ca şi biserică în societate?

I.M. Cea mai mare implicare este prin predicare Evangheliei peste tot unde este nevoie. Apoi ne străduim în măsura posibilităţilor să ajutăm oamenii din sat cu ce putem. Organizăm tabere de vară şi iarnă pentru copii din sat.

R.B. Cu ce probleme se confruntă biserica?

I.M. Cred că cea mai mare problemă ar putea fi cea financiară. Suntem un grup mic, şi avem nevoi mari, pentru a desfăşura lucrări mari. De aceea ne rugăm ca să nu ne oprim niciodată din lucrare din cauza banilor.

R.B. Care este reacţia oamenilor la mesajul Evangheliei?

I.M. Spre marea mea surprindere, oamenii din Băneşti sunt foarte receptivi la mesajul Evanghelie. Toată scuza lor este că ei aşa s-au născut şi aşa doresc să moară, fără a a avea o relaţie reală şi personală cu Dumnezeu.

R.B. Cum vă implicaţi în proiectul de predare a religiei în şcoală?

I.M. Din păcate nu avem nici o implicare acum. Problema este că nu suntem pregătiţi pentru a face acest lucru

R.B. Multumesc pentru interviu