Istoria Bisericii creştine din comuna Cuizăuca raionul Rezina

cuizauca

Satul Cuizăuca raionul Rezina este situat într-o zonă pitorească a ţării. Înconjurat de livezi şi păduri această localitate s-a afirmat de-a lungul istoriei cu oamenii de calitate pe care îi are. Este cunoscut deasemenea şi pentru mănăstirea situată aici. Vă propun să citiţi un interviu cu păstorul bisericii Pavel Scultelnic

R.B. Satul Cuizăuca este recunoscut prin dorinţa oamenilor de a cunoaşte lucrurile sfinte, prin urmare domnule Scutelnic, care este istoria apariţiei creştinilor în acest sat?

P.S. În comuna Cuizăuca era o creştină în vârstă care citea Biblia, însă nu mergea la nici o biserică. O dată în satul vecin Budăi o tânără din satul Cuizăuca  a crezut în Domnul Isus şi devenind creştină s-a întors în satul de baştină şi a început a spune evanghelia la cât mai mulţi oameni. Astfel ne adunam ca şi biserică acasa  la sora aceea mai bătrână. La început era foarte greu, eram puţini şi ne adunam o dată pe săptămâna. Eu am decis să venim să facem servicii divine şi în cursul săptămânii pentru ca oamenii să  vină la biserică. Îi motivam mereu pe primii creştini să spună oamenilor din sat în cine au crezut. Totul a început a merge mai bine, însă bătrâna nu a mai putut să ne primească la ea în casă, şi a trebuit să cautăm altă posibilitate de a ne aduna. Aşa a început a ne aduna  pe la case. Cu timpul am cumpărat o casă pentru a o folosi ca şi biserică. Însă aici iarăşi au început problemele şi anume din partea preotului ortodox. Acesta a mers până acolo că au sărit la bătaie cu furcile asupra celor care doreau să studieze Biblia. Am fost alungaţi de multe ori din partea lui. Nu de multe ori a trebuit să chemăm poliţia ca să îl potolească pe preot. Dar cel mai interesant lucru este faptul că pe locul unde preotul a bătut câţiva membri din biserică evanghelică, s-a ridicat casa de rugăciuni.  Apoi nu am ştiut că preotul ortodox din sat a pus un preţ de 2000 de lei pentru ca eu să fiu ucis. Însă el nu a ştiut că celor cărora le-a propus aceşti bani erau creştini evanghelici care au venit la pădure ca să cumpere lemne.  Eu am aflat mult mai târziu despre această tentativă a preotului la o adunare păstorilor din zona raionului Orhei.

Deşi eu nu sunt originar din Cuizăuca a trebuit să ne mutăm cu traiul aici în sat pentru a fi mai aproape de oamenii de aici. Apoi în jurul satului Cuizăuca nu mai este nici o biserica  evanghelică, şi de aceea împreună cu familia mea plecăm şi facem misiune şi în localităţile vecine.

R.B. Câţi membri are acum biserica?

P.S. În prezent suntem 30 de membri

R.B. Cum vă implicaţi ca şi biserică în viaţa de zi cu zi a satului Cuizăuca?

P.S. În sat facem de obicei evanghelizări de la om la om. Apoi avem la evidenţă mai mulţi bătrâni de care avem grijă. Deasemenea folosim evenimentele pentru a prezenta Evanghelia oamenilor.

R.B. Cine sunt liderii bisericii?

P.S.  În lucrarea în care suntem implicaţi de un folos mare ne sunt Ion Duca şi  Andrei Ciubotaru care au o dragoste deosebită faţă de Biblie.

R.B. Cât ţine de proiectul de predare a religiei în şcoală, în ce măsură v-aţi implicat?

P.S. Din păcate nu avem profesori pregătiţi, am umblat pe la părinţii ai căror copii sunt la şcoală, şi marea majoritate nu prea au fost de acord. Şi vă spun de ce. În comuna noastră este şi biserica baptistă neânregistrată, care se separă total de lume şi nu doreşte să se implice în sat. Acest lucru aduce multă neclaritate în comuna noastră. Şi oamenii sunt descurajaţi, nu mai ştiu în cine să creadă.

R.B. Care sunt nevoile bisericii?

P.S. Avem nevoie de o profesoare de şcoală duminicală. Apoi avem nevoie de un antrenori sportivi care să înceapă a folosi unealta sportului de îi învăţa sport şi cuvântul lui Dumnezeu.