Istoria Bisericii Creştine ”Buna Vestire” din satul Pervomaiscoe raionul Hânceşti

Dorind să aflu istoria bisericii creştine “Buna Vestire” din comuna Pervomasicoe raionul Hânceşti, i-am solicitat un interviu păstorului acestei biserici, domnul Ion Burlacu (primul din stânga imaginii). Vă propun să citiţi acest interviu al unei biserici care a rezitat tuturor persecuţiilor de-a lungul vremii.

R.B. Domnule Ion Burlacu, povestiţe-ne istoria bisericii creştine „Buna Vestire ” din comuna Pervomaiscoe?

I.B Personal consider că biserica  Creştin Eevanghelică Baptistă  din localitatea Pervomaiscoe  raionul Hinceşti este situată  în cea mai frumoasa localitate din Republica.Moldova. Chiar dacă  nu avem surse documentate,  informaţia pe care o redau  este una culeasa din gura fratilor creştini  mai vârstnici. Biserica  îşi începe existenţa în această localitate în jurul anilor 1934.
În acel an biserica i-a  scântie din inima a doi fraţi care s-au mutat cu traiul la noi în comună din localitatea  Truşeni. Este vorba de fraţii Paulescu şi Constantin Russu  care l-au cunoscut pe Domnul Isus în localitatea de baştină, şi în dorinţa lor de a duce mesajul Evangheliei  au ajuns şi în şi în aceste părţi. În  anii perioadei  regimului sovietic biserica a trecut prin multe persecuţii dar prin credinţa au putut să ţină piept uneltirilor celui rău şi creştinii au adus flacăra credinţei pâna în zilele noastre. La momentul actual biserica numară 38 membri şi  în jur  20 copii. Nu pot aici să nu îi menţionez pe cei care au condus de-a lungul anilor destinele bisericii noastre. Aici i-aş menţiona pe  Stanciu  Matei  păstorul bisericii,  care a condus frânele bisericii în anii1934-1961, dupa care a venit Olaru Gheorge  care a fost păstorul bisericii  între  1962-2000. Acesta a fost succedat de  Ribca Igor  care a slujit ca şi deacon responsabil în anii 2000-2001. A slujit în calitate de deacon şi Mihai  Moşneguţa    care  în calitatea sa de deacon responsabil a slujit comunităţii creştine din satul Pervomaiscoe în preioada anilor  2001-2005. Iar din anul 2005 eu slujesc ca şi păstor în această biserică. Deasemenea vreau să îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru Iurie Olaru care a fost ordinat ca şi diacon şi munceşte foarte mult în cadrul bisericii.

R.B. Cum se implică Biserica “Bunavestire” în societate?

I.B. Biserica se implică în două  proiecte sociale având la baza lor ajutorarea a 20 familii social vulnerabile si circa 40 batrâni singuratici. Primul proiect  l-am numit “Grija de familii” la care lunar acordăm diferit suport pentru a putea face faţă nevoilor sociale cu care ne confruntăm. Cel de al doilea proiect, “Ajuta un batrân” la fel este unul care ne ajută să îndeplinim marea trimitere a Domnului Isus fiindcă  prin aceste ajutoare oferite  dorim să ajungem la inimile oamenilor  şi cu Evanghelia Domnului Isus Hristos.
În aceste două  proiecte suntem susţinuţi de Fundatia “Piatra din Capul Ungiului” din oraşul Cimişlia cărora le suntem profund mulţumitori. Deasemenea avem şi un proiect pentru copii căruia încă nu i-am definit o denumire, dar la acest proiect  participă circa 50 copii cu vârste  între 8-13 ani. Aceşti copii  beneficiază  de un program interesant  şi studiu biblic. Deasemenea în fiecare vară organizăm în cadrul bisricii tabere de vară , unde de asemenea copii vin şi studiază Sfintele Scripturi cu o foarte mare bucurie. Nu ezităm ca în timpul sărbătorilor de iarnă să ducem mesajul Evangheliei oamenilor din sat.

R.B  Cum vă implicaţi ca şi biserică în proiectul de predare a religiei în şcoli?

I.B. În prezent avem patru copii care învaţă în Gimnaziu din localitate. Încă nu ne-am gândit cum să folosim  această oportunitate de a ajunge cu Evanghelia pe băncile şcolii.

R.B Vă mulţumesc mult