Satul Coteala din raionul Briceni este o localitate din nordul țării cu o populație de peste 2000 de locuitori. Istoria Bisericii Creștine Baptiste din acest sat am aflat-o chiar de la creștinii biserici. Aceștia mi-au spus lucruri interesante despre istoria comunității creștine din Coteala. Astfel prima Biblie a ajuns în sat prin Dumitru Curtiș în anul 1923. Creștinii presupun că el ar fi fost primul om din sat care s-a întors la Domnul. Apoi în anul 1925 s-a construit prima casă de rugăciuni în acest sat, dar până atunci după spusele creștinilor mai în vârstă cei care doreau să citească Sfintele Scripturi se adunau pe la case. Din păcate creștinii din Cotelea nu s-au putut bucura prea mult de noul lor locaș de închinare, pentru că au venit ostașii români care au făcut un dormitor pentru ei și creștinii din sat au trebuit din nou să se adune pe la case neavând un locaș de închinare. O dată cu începerea celui de al doilea Război Mondial, creștinii au primit înapoi casa lor de rugăciune, dar o dată cu instaurarea regimului comunist în Basarabia, încăperea lor le-a fost luată și transformată pe rând în casă de cultură, maternitate și apoi magazin. Atunci s-a ridicat din rândul creștinilor un om care s-a opus regimului comunist, pe nume Mihai Pavlovschi. Acesta a oferit casa lui creștinilor din sat pentru ca aceștia să vină și să se închine lui Dumnezeu. În anul 1956 acesta a trebuit să plătească prețul îndrăznelii sale și a fost ridicat și dus în Siberia pentru convingerile sale creștine. Dumnezeu a avut milă de el, și după ce moldovenii au fost lăsați să vină acasă, s-a întors și el în sat. Atunci a trebuit să își răscumpere propria-i casă de la regimul comunist pentru ca aceasta să devină din nou locaș de închinare. În acele vremuri spun creștinii, chiar dacă era mare prigoană, oamenii aveau o pasiune foarte mare pentru a veni la biserică și erau mult mai curajoși pentru credința lor. De aceea creștinii din Coteala de patru ori pe săptămână se adunau și făceau servicii de închinare.
După moartea lui Mihai Pavlovschi biserica din sat a fost condusă de Dumitru Pavlovschi care este fiul lui Mihai Pavlovschi. Apoi creștinii mai bătrâni spun că ei țin minte ordinarea slujitorului Alexandru Bajureanu. Fratele Alexandru s-a remarcat prin faptul că el mergea de la casă la casă ca să vestească Evanghelia și a fost o motivare și o încurajare mare pentru toți membrii bisericii. În timpul cât a slujit bisericii din sat, Alexandru Bajureanu a reușit să întoarcă înapoi casa de rugăciune creștinilor baptiști, care în acele vremuri era magazin. După plecarea sa la Domnul biserica a fost păstorită din 1991 până în anul 2006 de Vasile Bajureanu. În anul 2006 păstorul a decedat și biserica a rămas fără păstor.
Atunci în sat a venit o familie tânără, Vlad și Diana Lecari din satul vecin, Larga, care în scurt timp au fost ordinați ca și slujitori în biserica din Coteala. L-am întrebat pe Vlad Lecari cum a simțit nevoia de a veni în acest sat și mi-a spus că:
“Noi am venit împreună cu familia în Coteala pentru a împlini o nevoie, pentru că păstorul era bolnav și nu avea cine să conducă biserica. Eu am venit să viziteze biserica și am simțit că trebuie să vin mereu aici. Am venit aici până când Petru Mihalciuc, episcopul responsabil pentru bisericile din nordul țării al Uniunii Baptiste, a spus că trebuie un slujitor în Coteala și m-a întrebat dacă eu doresc să mă implic în acest sat. Eu evident am dat acordul pentru că îmi place să slujesc oamenilor, astfel am fost ordinat pe data de 12 noiembrie 2006. Nu pot spune că biserica a crescut în acest timp pentru că marea majoritate sunt bătrâni, dar chiar dacă unii plecau la Domnul, alții la fel bătrâni îl acceptau ca Mântuitor pe Domnul Isus, astfel devenind parte a bisericii.”
La solicitarea mea de a afla cum se implică biserica în societate, păstorul mi-a răspuns că “am organizat o tabără de zi. Apoi în timpul verii luam copii din sat și îi duceam la tabăra din satul Bălăsinești. În fiecare an facem o clinică mobilă cu ochelari pentru oamenii din sat. Astfel vestim Evanghelia pentru oamenii din sat. De asemenea, pentru populația satului am făcut o fântână pentru că aceasta este o mare problemă a oamenilor mai ales a acelora care locuiesc lângă Casa de Rugăciune. Ne-am bucurat foarte mult că am putut împlini o nevoie atât de mare pentru locuitorii satului. Cu ajutorul Domnului am putut împlini mai multe nevoi și pentru familiile social vulnerabile. O dată de Crăciun am dat câte un mic cadou copiilor din familiile care nu au primit cadou de la nimeni niciodată. Astfel am ajuns cu Evanhgelia la copii pe care nimeni niciodată nu i-a vizitat și de care nimeni nu știa pentru că ei stau la pat fiind bolnavi.
Acum recent am încheiat un seminar de computere pe care l-am organizat în Casa de Cultură a satului împreună cu școala de Computere ScripTehInfo. Acest seminar l-am făcut pentru prima dată în sat. La seminar au venit în jur de 34 de tineri. M-am bucurat că au fost doi profesori și doi lucrători din primărie care au beneficiat de aceste cursuri minunate de studiere a calculatorului și a Sfintei Scripturi.”
Evident, am dorit să aflu ce planuri pe viitor are această biserică la care fratele păstor a afirmat următoarele “vreau foarte mult să deschis un club de sport pentru tineri. Pentru aceasta ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să cumpărăm două mese de tenis, pentru că biserica noastră duce lipsă de tineri, astfel dorim ca să putem mai mult să ne implicăm printre tineri. Doresc foarte mult să mă implic cu predarea religiei în școală.
În luna noimbrie avem planificată o tabără de zi pentru copii din Coteala unde vom studia cursuriile “Iona” și “Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți”. Planific să încep un grup de studiu biblic cu tinerii care au participat la seminarul de computere al școlii ScripTehInfo. Cu ei voi face studiu “Sexualitate din Perspectiva Bibliei”.
Biserica este un organism viu, de aceea nevoile materiale sunt parte componentă a trăirii acesteia. Nici biserica din Coteala nu este o excepție, de aceea păstorul ne-a împărtășit și nouă câteva din nevoie urgente ale comunității creștine din sat. “Una din nevoi este ca oamenii din biserică să se implice mai activ în vestirea Evanghelei în satul Coteala. O altă nevoie, care este urgentă în opinia mea, este de a cumpăra două mese de tenis de masă, ca să pot începe lucrarea cu tinerii din sat. De asemenea, doresc să restaurez toate actele pentru clădirea bisericii vechi, unde doresc să deschid un club sportiv pentru copii. Satul nostru nu are o sală sportivă, și îmi doresc să putem ca și biserică împlini și această nevoie. Slăvit să fie Dumnezeu că satul are un primar bun, care este gata să ne ajute în orice lucrare.”
Acesta este trecutul și prezentul bisericii din satul Cotelea. Dacă vă aduceți aminte de ei, rugați-vă pentru ei.