Istoria Bisericii Creştine din comuna Puhoi raionul Ialoveni

Raionul Ialoveni are în componenţă 32 de sate şi comune, dar numai în 8 din aceste localităţi este o prezenţă evanghelică constantă. Una din aceste localităţi este şi satul Puhoi, unde misionar este Ion Leca, care ne-a povestit despre istoria creştinilor din această localitate.

R.B. Domnule Leca,  povestiţi-ne care este istoria creştinilor din satul Puhoi?

I.L. Când am venit în satul Puhoi, era o mică biserică care avea în jur de 20 de membri. Eu, vizitându-mi părinţii, veneam şi predicam uneori în faţa acestor creştini. Lor foarte mult le plăcea că le spun doar din Cuvântul lui Dumnezeu. Însă, odată s-a întâmplat un lucru neplăcut, absolut toţi creştinii din sat au plecat în Statele Unite ale Americii. A trebuit ca să începem totul din nou. Eu m-am căsătorit şi am început cu soţia să lucrăm pentru Dumnezeu în satul Puhoi. Pentru a fi mai bine echipaţi pentru lucrare, soţia mea a trecut nişte cursuri de pregătire pentru a preda la Şcoala Duminicală şi aşa am început a lucra cu copiii din sat. Biserica încă nu este înregistrată, pentru că este ca şi un punct de misiune a bisericii Betel  din oraşul Chişinău.

R.B. Câţi membri are biserica în prezent?

I.L. Acum suntem 10 membri. Însă, mai suntem vizitaţi de prietenii membrilor şi oameni care doresc să audă Evanghelia. La şcoala duminicală vin constant 15 copii.

R.B. Cine sunt liderii acestui punct de misiune?

I.L. Ghena Maftei, care mă înlocuieşte de fiecare dată când am nevoie. Apoi, ne ajută foarte mult biserica din comuna Ţânţăreni şi pe această cale le mulţumesc pentru sprijinul lor.

R.B. Care vă este implicarea în comuna Puhoi?

I.L. Punem un accent mare pe taberele pentru copii. Marea lor majoritate sunt din familii care încă nu au o relaţie cu Dumnezeu şi dorim ca prin aceşti copii cât mai mulţi oameni să îl cunoască pe Domnul Isus Hristos. Apoi, am început a merge pe la casele oamenilor şi le spunem despre salvarea care vine prin Isus Hristos. O altă implicare este folosirea evenimentelor şi sărbătorilor creştine pentru a duce Evanghelia la oameni. Acum intenţionez să deschid un grup de Taekwon-do pentru tineri şi adolescenţi. Eu am practicat acest sport până la centură verde şi vreau ca şi prin această modalitate să îl prezentăm pe Isus Hristos.

R.B. Care sunt planurile de viitor ale bisericii?

I.L. Vreau să motivez tinerii să vină la biserică şi să se implice în lucrarea de misiune. Aceasta este dorinţa mea cea mai mare.

R.B. Cum v-aţi implicat în predarea religiei în şcoală?

I.L. Nu ne-am implicat pentru că nu am îndeplinit cerinţele cerute de la Minister. Dar doresc ca pe viitor să merg eu şi să predau în şcoală.

R.B. Vă multumesc.