Istoria Bisericii Baptiste din Corjeuți raionul Briceni

Vizita la Biserica din Corjeuti (1 Aprilie 2009)Comuna Corjeuți este cunoscută drept micul Paris dat fiind faptul că majoritatea celor plecați din sat, lucrează în capitala Franței. Această localitate este cunoscută pentru diversitatea religioasă existentă. Vă propun să citiți un interviu cu păstorul Sergiu Cucereavâi, care ne-a povestit istoria bisericii baptiste din localitate.

Radu Blendarencu: Domnule Cucereavâi, care este istoria bisericii pe care o păstoriți?

Sergiu Cuceareavâi: Cel care a pus bazele bisericii baptiste din Corjeui a fost Andornic Nică. El l-a primit pe Domnul Isus fiind prizonier în timpul primului război Mondial. Fratele Nică a fost prizonieri în Austria, și acolo el a auzit pentru prima dată Evanghelia. În anul 1918 a venit acasă din război și doar peste un an Nică Andronic deja avea un grup de studiu biblic din vre-o 6 persoane. Într-o perioadă relativ scrută primii creștini din sat au început a construi și locașul bisericii care devenise de acum o necesitate, și prin anii 1934 biserica număra peste 100 de membri. Iar doar peste 4 ani biserica baptistă din Corjeuți a ajuns la 400 de membri. Apoi biserica a fost preluată de Petru David și biserica a început să tot crească,până când au venit sovieticii la putere, care au creat multe probleme și piedici în a predica, în a răspândi Evanghelia. Dar povestesc bătrânii că, creștinii din acea perioadă erau mai statornici și mai puternici în credință, și orice încercare din viața lor o treceau cu demnitate. Chiar dacă comuniștii au luat casa derugăciuni și au transformat-o în depozit al colhozului, repede s-a găsit un frate care și-a oferit lotul de pământ din grădina sa pentru a construi o nouă biserică. Chiar dacă biserica a rezistat perscuțiilor, nu a putut rezista învățăturilor străine Bibliei. În anul 1948 au venit în biserică așa ziși frați misionari din orașul Cluj (România, care au sămănat o sămânță rea în biserică, care a adus multă durere și dezbinare în biserică. Acești frați au contribuit la prima separare din biserică. Se pare că cei din conducerea bisericii de atunci nu au învățat lecția și au venit alți frați din Ukraina și au adus deja sămânța penticostală, și deja peste 200 de membri din biserică au plecat și s-au alipit acestei învățături. Pe parcursul anilor au mai fost trei ruperi în care au plecat foarte mulți membri la penticostali.

R.B. Câți membri are biserica în prezent?

S.C. Biserica baptistă din Corjeuți numără în prezent 168 de membri

R.B. Sunteți o biserica mare numeric, cum se implică membrii bisericii în societatea în care trăiesc?

S.C. Ca și biserică punem un mare accent pe misiune.De aceea avem câteva puncte misionare. În satul Pererita, Lipcani, Beleaveneț, și parțial ajutăm biserica din Edineț. Apoi încercăm să fim sensibili la nevoile oamenilor din sat, și în măsura în care putem ne implicăm în ajutorarea lor. Deasemenea slujim și prin școala duminicală

R.B. Presupun că aveți mulți copii în biserică, v-ați implicat cumva în proiectul de predare a religiei în școală?

S.C. Am colectat semnături dela părinți ca să putem preda după metoda evanghelică, însă am primit o puternică opoziție din partea martorilor lui Iahova, care sunt foarte mulți la noi în sat. Ei au făcut tot posibilul ca noi să nu predăm în școală. Am mai avut o piedică din partea bisericii ortodoxe, dar nu în măsura în care au făcut-o martorii lui Iahova. De aceea nu am predat în acest an în școală Biblia, dar vrem să o facem începând cu noul an școlar.

R.B. Cine sunt liderii bisericii ?

S.C. De fapt liderii bisericii sunt acei acei frați care sunt implicați în misiune. Printre ei se numără Tudor Țurcanu și Valentin Mânzatu.

R.B. Care sunt nevoile cu care vă confruntați?

S.C. Nevoia cea mai mare a bisericii, pe care eu am observat-o, este că membrii nu mai doresc să studieze și să citească Biblia. Prin urmare aceasta este cea mai mare nevoie pe care încerc să rezolv motivându-i să vadă importanța studierii Bibliei. O altă nevoie este că nu avem încă un lider de tineret.Ne rugăm ca Dumnezeu să ne scoată un astfel de lider, și să scoată cât mai mulți oameni care să fie gata să plece în alte localități și să planteze noi biserici.

R.B. Vă mulțumesc pentru interviu!