Istoria Bisericii Creştine „Hristos Adevărul” din comuna Cojuşna din municipiul Chişinău

 

Biserica creştină evanghelică din comuna Cojuşna îşi începe existenţa într-o perioadă când adevărul lui Hristos este dat la o parte tot mai des. Vă propun să citiţi istoria bisericii “Hristos Adevărul” din comuna Cojuşna, relatată de misionarul acesteia, Simion Podoleanu.

R.B. Domnule Simion Podoleanu, povestiţi-ne istoria bisericii ‘’Hristos Adevărul’’?

S.P. Începând cu anul 2002 îşi începe existent în satul Cojuşna o mic grup de studiu biblic. Am văzut că în această localitate foarte mare nu există nici o biserica creştină baptistă, şi ne-am gândit că ar fi foarte bine ca cineva să vină şi în această localitate. Personal aveam această dorinţă pe inimă, şi după ce am plantat o biserică în orăşelul Vatra am venit să vestesc Evanghelia şi în acest sat. Am fost încurajat şi de creştinii din biserica din Vatra pe care tot eu am plantat-o, şi atunci am plecat în Cojuşna. Dar înainte de a venit în acest sat, am am fost pus în situaţia să aleg dintre satele Ghidighici şi Cojuşna, pentru că anume în aceste localităţi nu era nici o biserică evanghelică baptistă.
Eu nu am planificat această plantare de biserică, ci pur şi simplu am venit aici, înţelegând că este voia lui Dumnezeu. Am venit aici şi am început totul de la zero. Prima dată m-am gândit că trebuie să vestesc Evanghelia copiilor, de aceea am pornit în acest drum anume cu copii. În fiecare sâmbătă organizam pentru copii diferite activităţi, iar seara plecam prin sat vestind Evanghelia pe la casele oamenilor. Aşa am găsit o familie care ne-a pus casa lor la dispoziţie, astfel puteam să ne adunăm. Apoi prin copii am ajuns şi la părinţii acestora, şi în aşa mod s-a început mişcarea noastră în satul Cojuşna. Chiar dacă eu sunt membru în Biserica “Isus Salvatorul”, nu am avut un program stabilit din timp, am vorbit la întâmplare, dar a ieşit ceva oficial. În prezent suntem 15 membri, dar lucru cel mai frumos este că vin foarte mulţi copii la serviciile divine ale bisericii “Hristos Adevărul

R.B. Cine sunt liderii de azi ai bisericii “Hristos Adevărul”?

S.P. Eu sunt unul din liderii biserici “Hristos Adevărul” şi încă un frate care mă ajută foarte mult, Sergiu Calcaura. Deşi el nu locuieşte în Cojuşna, are o dragoste aparte pentru oamenii de aici şi se implică foarte mult în răspândirea Evangheliei printre locuitorii Cojuşnei. El se implică în predicarea mesajului şi în construcţia bisericii. Din păcate cei care trebuiau să fie lideri, au plecat peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune, dar uită de fapt că viaţa cea mai bună este atunci când eşti implicat în lucrarea Domnului.

R.B. Domnule Simion, cum se implică biserica “Hristos Adevărul” în societate?

S.P. Probabil ca şi în alte localităţi din ţară, unde biserica evanghelică baptistă încearcă să facă ceva, se loveşte de opoziţia dură a bisericii majoritare. Astfel stau lucrurile şi în satul Cojuşna, unde preotul bisericii ortodoxe face tot posibilul să ne împiedice în activităţile noastre sociale şi instigă oamenii la ură. Chiar şi aşa mergem înainte. Avem lucrarea cu copii, deoarece considerăm că viitorul oricărei biserici sunt copii. De exemplu în fiecare dumincă vin la şcoala duminicală câte 10-15 copii. Organizăm tabere de zi pentru ei, în mediu la fiecare tabără vin peste 50 de copii.

R.B. Cum vă implicaţi în proiectul de predarea a religiei în şcoală?

S.P. Noi nu avem un pedagog care s-ar implica. Dar în sat avem o biserică penticostală cu care colaborăm în acest sens. Ei sunt mai pregătiţi şi au un profesor care merge şi predă după acest curriculum evanghelic. Da, am dat şi noi cereri ca în şcoală, copiilor din biserică să le predea după programul Evanghelic. Vreau să vă spun un lucru interesant, cunosc persoane cre nu sunt membri nici dntr-o biserică, dar au scris cereri ca sa fie învăţaţi Biblia după programul Evanghelic. Ei au spus că au văzut diferenţa dintre cele două programe şi au ales-o pe a noastră.

R.B. Cum pot cititorii portalului Moldova Creștină  să contribuie la înaintarea Evangheliei din acest sat?

S.P. Pe această cale, vreau să le mulţumesc tinerilor de la biserica “Isus Salvatorul” care ne ajută foarte mult cu şcoala duminicală. Vreau să îi îndemn pe citititorii acestui site, să ne susţină în rugăciuni, când îşi aduc aminte de noi. Şi vă mulţumesc pentru că v-aţi gândit la noi, cu această ocazie voi citi şi eu site-ul dumneavoastră.

R.B. Vă mulţumesc!