Ce să faci când eşti ispitit sexual de femeile din jur?

Motivul pentru care vin cu acest articol este întrebarea care am primit-o de la un cititor al portaului http://www.moldovacrestina.md. La început am dorit să dau un răspuns personal autorului mesajului, dar îmi dau seama că această problemă îi deranjează pe mulţi adolescenţi, tineri şi bărbaţi maturi şi am găsit de cuviinţă să dau răspunsul în acest articol ”Ce să facă un bărbat când este ispitit sexual de femeile din jur?”

ispitit sexual

Citez mai jos mesajul primit:

Sunt din Chisinau si sunt un tanar crestin. Am o intrebare care ma framanta de mai mult timp si n-am avut pana acum curajul sa o adresez la nimeni. Citind frecvent articolele dumneavoastra pe http://www.moldovacrestina.md m-am gandit ca ati putea sa ma ajutati in problema mea. In fiecare dimineata, cand merg la facultate, merg de obicei cu troleibuzul. Si, de obicei, dimineata e aglomerat in troleibuz si e imbulzeala. De multe ori se intampla ca inaintea mea sa stea o fata. Atunci imi vin diferite ganduri si mi se trezesc dorintele sexuale. De multe ori incerc sa ma feresc de aceste ispite, dar de multe ori cad si ma las condus de aceste ganduri si ispite. Eu ma gandesc ca acest lucru pe care il fac, lasandu-ma condus de pofte si ispite este pacat. De multe ori ma rog, si imi promit mie ca gata, nu voi mai facea asa ceva niciodata! pentru ca dupa ce fac, ma simt foarte rau, sufleteste, ca şi crestin. Dar apoi cand ispita vine, cateodata rezist, cateodata cad…. as vrea foarte mult, daca puteti, sa ma ajutati, sa-mi dati niste sfaturi cum as putea sa scap de acest viciu daca pot sa-i spun asa, pentru ca deja este ca un viciu pentru mine…. pentru ca as vrea sa fac in viata mea doar cei place lui Dumnezeu, doar voia lui Dumnezeu, si sa dispara aceasta problema, care ma incurca sa am o viata de biruinta in Domnul.

Curvia este săvârşită la nivelul minţii

Poate cineva, după ce va citi acest mesaj, va zice că nu este nimic rău în cele ce i se întâmplă tânârului care a adesat întrebarea de mai sus. Iată cum defineşte Domnul Isus curvia:

Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: “Să nu preacurveşti.” Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui. (Evanghelia după Matei 5:27-28)

Potrivit acestui pasaj, curvie nu este doar atunci când se săvârşeşte actul sexual în sine, ci şi atunci când omul se uită la o femeie cu scopul ca să o poftească, adică contemplează în gândurile lui ca şi cum ar întreţine o relaţie sexuală cu acea femeie. Poate pentru femei ar fi mai greu să înţeleagă acest lucru, dar orice bărbat va îneţege foarte repede la ce se referă Domnul Isus când spune fraza “se uită la o femeie, ca s-o poftească”. Preacurvia săvârşită la nivelul minţii este de o potrivă cu preacurvia fizică şi aduce aceleaşi consesinţe.

Preacurvia are consecinţe eterne

Pentru ai face pe ascultătorii predicii de pe munte să realizeze cât de grave sunt consecinţele preacurviei, Domnul Isus a recurs la folosirea unei hiperbole, adică la exagerarea intenţionată a lucrurilor pentru a scoate în evidenţă adevărul principal. Imediat după ce a spus versetele de mai sus, Domnul a zis:

Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă. Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapădă-o de la tine, căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă. (Evanghelia după Matei 5:29-30)

A te lipsi de un ochi sau de o mână este o tragedie greu de imaginat pentru oricine. Aceasta nu va soluţiona problema curviei, pentru că ea ţine de inima omului, adică de mintea lui, şi nimeni nu poate să-şi scoată inima şi să o arunce de la sine. Prin această hiperbolă Domnul Isus vrea să ne atragă atenţia la faptul că curvia atât fizică cât şi cea care se face la nivel de minte, va afecta soarta veşnică a omului. Iată de ce tânărul care a scris mesajul este atât de îngrijorat. El este conştient, că a te uita la o femeie în troleibus ca să o pofteşti este o practică care aduce cu sine o pierzare veşnică de la faţa lui Dumnezeu. De aceea, oricine practică acest păcat, trebuie să realizeze seriozitatea şi să se oprească cât nu este târziu. Şi apoi, să nu creadă nimeni că consecinţele se vor manifesta doar în veşnicii. Foarte curând se vor manifesta şi pe acest pământ.

Curvia distruge familia

În continuarea pasajului din predica de pe munte, când vorbea la subiectul curviei, Domnul Isus a spus:

S-a zis iarăşi: “Oricine îşi va lăsa nevasta, să-i dea o carte de despărţire.” Dar Eu vă spun că ori şi cine îşi va lăsa nevasta, afară numai de pricină de curvie, îi dă prilej să preacurvească; şi cine va lua de nevastă pe cea lăsată de bărbat, preacurveşte.” (Evanghelia după Matei 5:31-32)

Pricina cea mai frecventă a divorţului cunoscută de oameni este faptul că unul din soţi a săvârşit preacurvie fizică. Însă, înainte ca să se fi întâmplat aceasta, cel infidel a contemplat la desfrâu şi astfel a ajuns să săvârşească păcatul şi să-şi distrugă familia. Sunt mulţi care ajung să divorţeze din pricina că curvesc la nivelul minţii. Dacă nu pui capăt acum felului de curvie la nivelul minţii ca cel descris în mesajul tănârului, şi în căsătorie te vei confrunta cu această problemă. Vreau să spun că, când vei fi căsătorit şi vei urca în troleibus, în loc să-ţi aminteşti cu plăcere de felul cum aţi făcut dragoste cu soţia ultima noapte şi să faci un plan romantic pentru ai dărui dragostea ta când te vei întoarce acasă seara după lucru, tu te vei lăsa furat de exteriorul femeilor din troleibus, sau de pe stradă, sau de la servici, etc. Cum vei mai putea aşa să zideşti o relaţie cu soţia ta? Nu înţelegi că venind acasă nu te vei gândi la soţie ci la femeile pe care le-ai văzut în timpul zilei şi ţi-ai permis să preacurveşti cu ele în mintea ta? Deci care este secretul ca să nu te lași ispitit sexual?

Dorinţele sexuale ale bărbatului integru sunt îndreptate doar spre soţia sa

Când Apostolul Pavel a lăsat criteriile care trebuie să le aibă un bărbat pentru a putea fi ales în calitate de conducător al bisercii, el a scris:

Dar trebuie ca episcolul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste… (Epistola 1 către Timotei 3:2)

Dumnezeu a creat lucrurile astfel că adevărata bucurie a relaţiei fizice o au doar bărbaţii şi femeile care ştiu să-şi păstreze dorinţele lor sexuale îndreptate doar spre partenerul sau partenera de căsătorie. Pentru a putea, însă, să-ţi fie dorinţele îndreptate doar spre o singură persoană, trebuie mai întâi să înveţi să-ţi controlezi şi să-ţi stăpâneşti dorinţele sexuale. Cum?

Învaţă să-ţi controlezi privirile ca să nu te lași ispitit sexual

Domnul Isus a spus, tot în predica de pe munte:

Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întunerec. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întunerec, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta! (Evanghelia după Matei 6:22)

Lucrurile care le vedem şi felul cum privim la ele ne influenţează şi ne afectează foarte mult felul de gândire şi mai ales dorinţele noastre. Ochiul rău este cel care acceptă să se uite la lucruri rele, cum ar fi pornografiile, dar şi acel ochi care se uită la lucruri bune cu intenţii rele, cum este în cazul celui care “se uită la o femeie ca să o poftească”. Iata ce hotărâre a luat cu privire la ochii săi Iov, despre care Biblia ne relatează că a fost un om neprihănit cum nu era nimeni altul pe vremea lui.

Făcusem un legământ cu ochii mei, şi nu mi-aş fi oprit privirea asupra unei fecioare. (Iov 31.1)

Când se referă la “fecioara” este evident că Iov are în vedere femeia tânără şi atractivă din punct de vedere sexual. Iov a hotărât să nu-şi oprească privirea asupra femeilor care îl făcea să fie ispitit sexual, pentru că din moment ce va continua să privească, se va uita cu ochi rău la ea, o va pofti în inimă, şi deci va preacurvi cu ea în inimă. Aşa este înţelept pentru orice bărbat integru să procedeze când se prinde la gândul că începe să fie ispitit sexual de o altă femeie decât soţia lui. Aşa trebuie să procedezi şi în troleibus, la şcoală, alte locuri publice, etc. Îmi amintesc cum fiind student la seminar, am mers cu prietenul meu să ne pregătim pentru un examen in parcul Cişmigiu din Bucureşti, pentru că la cămin era extrem de cald în cameră, iar în parc era răcoare şi plăcut. Ne-am aşezat pe o bancă şi învăţam. Au venit şi nişte fete care s-au aşezat pe aceeaşi bancă, şi una din ele era îmbrăcată într-un aşa fel că se vedeau anumite părţi ale corupului care aveau să trezească dorinţele sexuale ale fiecărui bărbat. Colegul meu, care sta alături de ea, mi-a propus să mergem într-un alt loc al parcului şi pe drum mi-a spus că a hotărât să ne schimbăm locul după ce s-a prins de câteva ori că privea la parţile atractive din punct de vedere sexual dezvelite ale acelei fete. Nu am făcut caz din aceasta, nu am zis nimic fetei sau cuiva altuia, ci pur şi simplu a fost luată o hotărâre înţeleaptă de ” a nu opri privirea” pentru “a pofti o femeie în inimă”. Iov a mai spus că “nu i-a urmat inima ochii” şi “nu i-a fost amăgita inima de vre-o femeie”.

Oamenii care nu au învăţat să-şi controleze dorinţele sexuale sunt chinuiţi de presiunea acestor dorinţe

Foarte mulţi adolescenţi nici odată nu au fost învăţaţi cum să-şi controleze dorinţele sexuale la nivel de gândire, iar unii chiar şi după ce au auzit învăţătura dreaptă nu stau tari în aplicarea ei. Aceşti adolescenţi şi tineri, care sunt în perioada când “hormonii fierb în ei” se află sub o foarte mare şi permanentă presiune a dorinţelor sexuale. Săracii de ei, uneori ajung în situaţii dea dreptul penibile. Cineva spunea că toată ziua era chinuit de o erecţie şi când a ieşit în faţa clasei, trebuia să stea cu mîna în buzunar pentru a ascunde manifestările, iar când profesoarea i-a cerut să scoată mâna din buzunar, săracul nu ştia ce să facă. Dacă era profesor un bărbat, poate avea să-şi dea seama mai repede şi nu-i cerea acest lucru. Dacă vrei să nu fii în această situaţie şi nici să fii sub presiunea dorinţelor sexuale, trebuie să înveţi să-ţi controlezi gândirea. Oamenii care nu au Duhul lui Dumnezeu nu pot înţelege cum se face aceasta, dar noi avem Duhul cu puterea Lui în noi şi deci, putem să controlăm gândurile care ne inspiră. Iată ce scrie Scriptura despre controlul gândirii.

Măcar că trăim în firea pământească, totuşi, nu ne luptăm călăuziţi de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi, nu sunt supuse firii pământeşti, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime, care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu; şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos. (Epistola II a lui Pavel către Corinteni 10:3-5)

Potrivit pasajului biblic citat, noi, copiii lui Dumnezeu, cei care am primit Duhul lui Dumnezeu, prin aceasta am fost inarmaţi cu arme puternice ca să surpăm orice înălţime, adică orice izvodire a minţii noastre care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu. Gândurile sexuale care îţi apar în  troleibus cu privire la alte femei, sunt “izvodiri ale minţii care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu” şi care dacă nu sunt curmate şi surpate, se vor întări şi vor deveni înălţimi ale inamicului greu de răstunat, adică vor deveni obicei de care va fi greu să te debarasezi.

Dacă nu eşti copilul lui Dumnezeu, nu ai Duhul lui Dumnezeu, şi dacă nu ai Duhul lui Dumnezeu nu poţi fi biruitor în această luptă spirituală grea. Ai nevoie mai întâi să crezi din inimă în Domnul Isus, să te pocăieşti, să te naşti din nou şi să închei un legământ cu El ca să devii copilul lui Dumnezeu. Aceasta este o condiţie crucială pentru moştenirea Împărăţiei lui Dumnezeu.

Din moment ce vei deveni, sau ai devenit copilul lui Dumnezeu fă şi tu un legământ cu ochii tăi şi să nu-ţi mai opreşti privirile asupra unei femei ca să o pofteşti, nu lăsa ca inima să-ţi urmeze ochii. Învaţă să-ţi controlezi totdeauna gândurile şi astfel pentru tot restul vieţii să “fii bărbatul unei singure neveste”, adică să fii credincios soţiei tale iar pasiunile şi dorintele tale sexuale să fie îndreptate doar spre ea. Numai aşa poţi fi un bărbat binecuvântat pentru că vei trăi frumos pe pământ, vei oferi bucurie soţiei tale, vei experimenta adevărata bucurie a unirii fizice cu ea, vei reflecta caracterul lui Dumnezeu şi te vei bucura o eternitate de cetăţănia în Împărăţia Cerurilor.