Cum să procedeze baptiștii când sunt invitați de rude la botezul pruncilor?

Întrebare: 

Sâmbăta aceasta rudele noastre își vor boteza copilul lor de curând născut după obiceiurile Bisericii Ortodoxe. Ei ne-au invitat și pe noi, deși ei știu poziția noastră cu privire la botezul pruncilor. Cum trebuie să procedăm noi ca și creștini? Trebuie să mergem încolo sau nu?

 

Dacă veți merge, prin aceasta veți trasmite  și rudelor și celorlalți oameni mesajul că aceptați această practică care nu are suport biblic. Dacă nu veți merge, rudele o pot lua ca și lipsă de respect față de ei. Oricum, cred că rudele deja se așteaptă că nu veți veni, dar v-au făcut invitația din politețe. 

 

Sfatul meu este să cumpărați un cadou pentru copilul nou-născut și să vă duceți acum la ei în vizită. Să le mulțumiți pentru invitația la botez și să le spuneți că vă bucurați de nașterea copilului și să arătați apreciere pentru dorința lor de a-l încreștina pe copil și apoi, pornind de la aceasta, să le spuneți cum poate cineva deveni creștin și că credința în Domnul Isus este esențială și doar aceasta validează botezul. Pregătiți-vă să le citiți din Evanghelia după Matei unde Domnul Isus a spus că doar cine va crede și se va boteza va fi mântuit și apoi din cartea Faptele Apostolilor, capitolul 2, să le arătați cum primii creștini s-au botezat doar după ce au crezut și tot așa și în capitolul 8 și mai ales să le arătați cazul famenului Etiopean care ajuns la apă l-a întrebat ce îl împiedica să se boteze și Filip i-a zis: „Dacă crezi din toată inima, se poate”. Să le mai vorbiți părinților și despre aceea cât de important este să-l învețe pe copilul lor învățătura sănătoasă a Domnului Isus Hristos și că vor putea face aceasta doar dacă își vor dedica ei viețile lui Hristos și vor studia profund Sfintele Scripturi. 

 

La botez și cumetrie nu cred că este cazul să mergeți și dacă cineva îi va intreba pe părinții pruncului despre voi, ei deja vor avea ce să le spună, căci voi ați fost înaintea celorlalți. 

 

Dar ce crede cititorul și cum a procedat dacă a avut situații similare?