Este cuviincios a permite întruniri electorale în incinta bisericii?

Întrebare:

E păcat acum, când au loc alegerile, ca cei care candidează în funcție de  primari, să vină în incinta bisericii, să dea pixuri, brichete, brelocuri, ca și cum ar profita că e adunare și să facă propagandă? Eu am zis celor din Biserică că e păcat.

Cred că v-ați grăbit să vă faceți astfel de concluzii și să le spuneți celor din Biserică că este păcat să îngăduie întâlniri electorale în incinta bisericii.

Noi, creștinii, suntem și cetățeni ai țării în care locuim și avem chemare de la Dumnezeu să fim lumini în calitate de cetățeni. Actorul cel mai important în campania electorală este alegătorul. De aceea este și curtat cel mai mult – pentru că el va trebui să decidă cui să-i dea puterea în stat sau în localitatea unde s-a stabilit cu traiul. Candidații electorali caută să-i convingă pe toți alegătorii că au cele mai bune soluții și de aceea trebuie să li se dea votul de încredere. Și dacă acești candidați solicită să aibă o întâlnire electorală cu membrii unei biserici aceasta este tocmai pentru că văd în ea o comunitate care are putere de decizie și pe care doresc să o convingă să le dea votul.

Întâlnirile electorale sunt bune în primul rând pentru alegător, deoarece îl ajută să audă programul electoral al candidaților din prima sursă și să le adreseze toate întrebările pe care le are. De asemenea, aceasta îi oferă posibilitatea să le prezinte și așteptările pe care le are de la viitoare guvernare sau administrație publică. Și dacă candidații aleg să vină la biserică, este și mai bine, pentru că atunci le vom putea prezenta așteptările pe care, ca și creștini, le avem de la ei.

Dacă noi ignorăm candidații electorali, să nu ne mirăm când vom fi și noi ignorați de ei după ce vor ajunge la putere.

Un prieten de al meu care este pastor mi-a împărtășit că atunci când au venit candidații electorali la biserică și i-au solicitat să facă întâlniri cu membrii ei, le-a spus că îşi dă acordul doar în cazul când candidații vor veni duminica la biserică și vor asculta tot serviciul divin. În felul acesta, vor înțelege și ei cine sunt creștinii, cum se închină ei și care sunt valorile lor. Apoi, la încheierea serviciului divin, pastorul a invitat pe toți doritorii să rămână la întâlnirea cu candidatul electoral. Oamenii au rămas și au ascultat programul candidatului și apoi i-au adresat întrebări. La unele din ele candidatul electoral nici nu se gândise vreodată înainte. Deci, așa a aflat și candidatul care sunt așteptările creștinilor de la viitoarea conducere. Mi-a mai vorbit prietenul meu pastor despre un anumit partid, pe ai cărui reprezentanți i-a refuzat categoric să le organizeze întâlniri electorale cu creștinii, pe motiv că acel partid are la temelie o doctrină ateistă, anticreștină și pentru că mai are în spate o istorie plină de persecuții împotriva Bisericii lui Hristos.

Cred că este bine pentru membrii bisericii să fie anunțați din timp despre întâlnirile electorale ca să-și pregătească întrebările, astfel să fie cât mai eficient şi dialogul.

Cât privește cadourile mici pe care le aduc candidații electorali să le dăruiască cetățenilor care participă la aceste întâlniri – nu cred că ar fi ceva rău în ele, cu excepția cazurilor când simbolistica de pe ele poartă în sine un mesaj contrar credinței noastre. Nu este cazul nici să vă temeți că poate fi corupt cineva prin astfel de cadouri mici cum sunt pixurile. Totuși, dacă aveți anumite rezerve, poate este bine să-i spuneți din timp candidatului care va veni să vorbească și să-i solicitați să nu le ofere creștinilor astfel de cadouri.

Ce crede cititorul vizavi de acest subiect?