“Frații sudanezi își doresc mult să se intoarcă în țara lor, acasă unde pot să îngrijească pământul și familiile lor”. Interviu cu Tudor Rotaru, misionar moldovean în Uganda.

Cu toate că Republica Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa, există țări care o duc mult mai rău decât noi. Este cazul Sudanului de Sud, care în ultimii ani se confruntă cu un război civil, ce a luat viața a peste 50 de mii de oameni. Potrivit ONU 2 milioane de persoane au fugit din calea războiului și s-au refugiat în taberele de la granița Ugandei. Printre ei și mulți slujitori evanghelici. Tudor Rotaru, profesor în cadrul Misiunii Precept Ministries Moldova, s-a întors săptămâna trecută dintr-o misiune din Uganda unde, împreună cu un alt misionar moldovean, Radu Blendarencu, le-au slujit creștinilor refugiați.

Moldova Creștină: Săptămâna trecută v-ați întors din Uganda. Cu ce scop ați vizitat această țară și cât timp ați petrecut acolo?

Tudor Rotaru: Să ducem învățătură din Cuvântul lui Dumnezeu la slujitori, lideri și pastori în cadru Institutului Biblic Inductiv. Pastorul Radu Blendarencu de mai mult timp slujește acolo și echipează pe frații Sudanezi din Sfintele Scripturi. La sesiune au venit peste 45 de pastori, 23 lideri de școală duminicală. Timp de 10 zile am studiat epistola lui Iacov. Pastorii au trecut sesiunea 4 din cadrul institutului unde au învățat arta predicării- homiletica sau cum să pregătești și să transmiți un mesaj din Biblie. Învățătorii din lucrarea cu copii au învățaț cum să lucreze cu copii, ca și consilieri ,să ajute copii din taberele de refugiați. Un alt motiv a fost să ajutăm cu medicamente, produse alimentare. Fratele Radu a făcut și un seminar sportiv în vederea pregătirii antrenorilor de fodbal iar cei care fac lucrare prin sport au primit câte o minge.

M.C.: De ce ați ales Uganda?
T.R.: Creștinismul este mai nou în această țară. Nevoia cea mai mare este invățătura fundamentală din Biblie pentru liderii spirituali din taberele de refugiați. Potrivit ONU, la momentul actual sunt aproape 2 milioane de refugiați Sud Sudanezi pe pământul Ugandei ( din spusele localnicilor am auzit că 5 milioane de refugiați și Etiopia și Kenya, țări vecine Sudanului). Oficial 6 milioane de oameni suferă de foamete, 70 % din școli au fost închise, în anul 2013 peste 50 mii de oameni au murit in urma războiului și conflictului politic din Sudanul de Sud. Este un pământ al suferinței, oamenii sunt bolnavi, flămânzi, slabi.

M.C.: Care este starea de spirit al creștinilor din acea țară?
T.R.: Spre deosebire de alte țări sărace unde creștinii visează să se refugieze in Europa sau SUA. Frații Sudanezi își doresc mult să se intoarcă în țara lor, acasă unde pot să îngrijească pământul și familiile lor.  Din discuție cu ei nu prea au șanse in timpul apropiat să se întoarcă în țară. Cei mai mulți folosesc acestă vreme de restriște, când mulți oameni se întorc la Dumnezeu acum. Se botează cu sutele și muți devni urmași a lui Hristos, Pentru ei aceasta este o încurajare deorece pe vremea când erau în țară nu era posibil ca așa muți să se convertească la creștinism, religia majoritară la ei în țară fiind islamul. Dumnezeu este acela care îi ajută și nădejdea care o au ei este de la Domnul în fiecare provocare grea prin care trec la moment.

M.C.: Cum au apreciat slujitorii venți la sesiune slujba voastră?
T.R.: Le place mult să studieze Biblia. În prima zi 4 ore au studiat fără pauză. Când i-am intrebat dacă vor pauză ei au ales să studieze ca să reușească cât mai mult să extragă din acest curs. La 4 sesiune se vede progres și creștere spirituală în viața lor. Când le dădeam teme de casă multe niciodată nu au zis că este prea mult sau că este prea greu de fiecare dată cu bucurie au făcut lucrările individuale și asta ma surprins. De fiecare dată muțumeau pentru felul clar și simplu în care explicam Cuvântul lui Dumenzeu. Epistola lui Iacov parcă a fost scrisă pentru ei. Destinatarii acestei cărți tot au fost refugiați cele 12 seminții împrăștiate. Iacov scrie despre săraci, orfani, oameni înjosiți, războaie și certuri, încercări și ispite, înțelepciune, rugăciune, pocăință. Răspunsuri la toate aceste subiecte le-am găsit împreună din Cuvânt. Când treceam o temă ei să bucurau și fața lor radia de fericire. Cu fiecare ocazie ne-au mulțumit pentru că am stat cu ei așa mutl timp și iam învățat Scripturile. La sfirști cu lacrimi in ochi m-am despărțit cu ei.

M.C.: Când se planifică o nouă vizită și cum ar putea să se implice cititorii ziarului nostru?
T.R.: Următoare sesiune va fi Istoria Poporului Israel. Care va începe pe data de 9 iunie. Pastorul Misionar Radu Blendarencu va merge pentru a continua procesul de învățare. Ei se roagă pentru școala Timotei și tare doresc acest proiect să înceapă la ei. O nevoie de rugăciune este tipărirea manualelor de Studiu Biblic Inductiv. Sigur nevoi financiare sunt multe la ei,  dar cele mai importante sunt cheltuielile de drum, medicamente, mingi pentru sport, rechizite, produse alimentare care vor asigura mersul sesiunii.
Mulțumesc la toți prietenii frații și surorile care au donat și m-au susținut financiar ca oamenii aceștia să poate primi Învățătură din Cuvânt. Mulțumesc Bisericii Bunavestirea pentru susținere și ajutorarea. Mulțumesc mai marilor mei in Evanghelie pentru încredere și că mi-au încredințat această misiune. Domnul să vă răsplătească din darurile Lui!

M.C.: Vă mulțumim.