Interviu cu Vasile Filat, fondatorul și președintele celui mai mare club de Taekwon-Do din Moldova
Ce v-a motivat sa fondați un club de Taekwon-Do?
Din copilărie am dorit să practic artele marțiale, pentru că am văzut în ele o foarte bună unealtă și metodă pentru dezvoltarea unui trup și spirit puternic. În cei 24 de ani de când practic Taekwon-Do, m-am convins de eficiența acestei arte și tocmai pentru că vreau să beneficieze și alți oameni de avantajele acestei discipline am fondat în anul 1997 clubul “Stolas Leukas”. Practicarea artei Taekwon-Do îi va proteja pe copiii și tinerii care vin să învețe la noi de viciile rele, cum ar fi beție, droguri, etc. dar și de trândăvie și lipsă de organizare și disciplină. Ei învață aici disciplină, cumpătare și respectul față de alții, calități fără care nimeni nu poate avansa în viață și în relațiile cu oamenii.
Ce semnificație are denumirea „Stolas Leukas”?
Chiar dacă Taekwon-Do este o artă ce a luat naștere în Corea și toată terminologia folosită este tot în limba coreeană, am ales ca și denumire pentru club o frază din limba greacă. “Stolas Leukas” tradus din greacă înseamnă „haine albe”. De ce am ales aceste cuvinte? Așa cum ați văzut și cunoașteți bine, dobocul – costumul în care se practică Taekwon-Do, este de culoare albă. În Noul Testament, care a fost scris inițial în limba greacă veche, hainele albe simbolizează faptele neprihănite ale sfinților. Sfinții sunt oamenii integri care trăiesc frumos și fac fapte vrednice de aprecierea lui Dumnezeu și a oamenilor. Asta este dorința mea pentru toți discipolii care vin să învețe la noi – să învețe cum să-și trăiască viețile frumos pe acest pământ, să-și spele hainele în sângele Domnului Isus Hristos și așa cum au îmbrăcat un doboc alb când au venit să învețe la noi arta Taekwon-Do, când vor intra în veșnicii să primească adevăratele haine albe de la Dumnezeu. Apoi, în haine albe vor fi îmbrăcați doar biruitorii, adică campionii. Dorința și visul meu este ca în acest club să crească campioni mondiali și fiecare discipol să fie campion, în sensul de a ieși biruitor asupra slăbiciunilor proprii și a problemelor pe care are să le înfrunte în viață.
Citi ani are clubul și în ce localități activează ?
Anul acesta clubul a împlinit vârsta frumoasă de 15 ani. În Septembrie 1997 personal am început două grupe: una la Chișinău și alta în satul meu de baștină, Lăpușna. Pe parcursul anilor discipolii clubului au crescut la nivelul de instructori și astfel au predat sau predau în localități ca Pașcani, Bujor, Onești, Leușeni, Hâncești, Bălceana, Cărpineni, Cahul, Crihana, Larga, Badicu, Telenești, Mândrești, Horești, Ialoveni, Costești, Rezina, Țahnăuți, Bălți, Cupcini, Căpriana, Scoreni, Bacioi, Zâmbreni, Horești, Bardar, Bobeica, Porumbeni, Trușeni și alte încă multe localități. De asemenea, instructorii clubului nostru predau în Armenia, Afganistan, Pakistan și SUA. Anul acesta în timpul verii am făcut o școală intensivă de pregătire a 32 instructori din 14 țări printre care România, Ucraina, Rusia, Belorusia, Tajikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kirghizstan, Iraq, Egipt, etc.
Care sunt cele mai remarcabile rezultate ale clubului?
Cel mai frumos rezultat este că de la fondarea clubului până azi, în cadrul acestui club s-au antrenat peste 21000 de persoane. Acești oameni și-au zidit sănătatea, caracterele și relațiile lor cu oamenii și cu Dumnezeu. Prin faptul că instructorii clubului au mers și au deschis secții în sate, am oferit copiilor și tinerilor de acolo posibilități unice pentru creștere și dezvoltare personală. Nu de ultimă importanță sunt și rezultatele sportive. Cu mare părere de rău, nu am dus o evidență a tuturor realizărilor sportive de la fondarea clubului, dar ele sunt impunătoare. În anul 2010 am participat cu o echipa alcătuită din 8 sportivi la Campoinatul Euro-Asiatic din Almata, Kazahstan și Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o frumoasă biruință plasându-ne pe locul 2 in clasament general și întorcându-ne acasă cu 32 de medalii.
În toamna anului trecut am participat cu o echipă alcătuită din 7 sportivi de la club la Campionatul Lumii. în orașul Pyongyang, RPD Coreeană. Din cele 125 țări participante puține au fost cele a căror imn a sunat în sală în timp ce sportivii se ridicau pe podium. Imnul Moldovei a sunat când medalia de aur era înmânată discipolului clubului nostru, Alexei Tentiuc, care a fost învrednicit de Dumnezeu să devină campion mondial.
Cine sunt cei mai reprezentativi sportivi ai clubului și care sunt meritele lor?
Cei mai reprezentativi sunt cei 54 de discipoli deținători de centură neagră. În cadrul clubului avem doi deținători ai centurii negre 4 dan și ambii sunt multipli campioni mondiali. Aceștia sunt Sergiu Filat și Alexei Tentiuc. Foarte frumoase rezultate sportive au adus de la turneiele internaționale Radu Filat, Ghenadie Bitco, Anatol Cibotărică, Rotaru Tudor, Maria Sofianu, Igor Filimon, Maxim Chiorescu, Filip Petrachii și mulți alții. La competițiile naționale se prezintă cu mult succes și dau multe speranțe de viitor sportivi ca Ion Ilescu, Dumitru Ilescu, Oleg Țurcanu, Vasile și Vitalie Panainte, Gheorghe Moraru și mulți alții. La pregătirea sportivilor lucrează instructori a căror nume le-am menționat, cât și alții ca Ion Rotaru și Oleg Filat.
Ce face diferit clubul „Stolas Leukas” de alte echipe de Taekwon-Do din țară?
Pentru noi este foarte importantă calitatea înaltă a predării și investim mult în pregătirea continuă a instructorilor. În fiecare iarnă și vară conduc un seminar intensiv pentru ridicarea nivelului predării la club. Cercetăm cele mai noi și mai avansate metode de pregătire a sportivilor. De aceea, continuu le oferim instructorilor noștri posibilitate să participe la evenimente internaționale. Astfel, vara aceasta un grup de instructori au participat la o tabără internațională de Taekown-Do din Polonia, unde au predat maieștri cu renume. Recent, un alt grup de instructori s-a întors de la la un seminar în Germania, unde au studiat metode avansate de predare a luptei sub conducerea instructorului Tomas Barada, care de cinci ori a cucerit titlul de campion mondial. Eu singur intenționez să particip încă la două seminare internaționale pentru instructori până la sfârșitul acestui an. Chiar dacă este dificil și statul nu este încă în stare să ne ofere suport, noi depunem tot efortul să participăm la turneiele internaționale majore și îi mulțumim continuu lui Dumnezeu care ne-a ajutat până acum și încă de fiecare dată ne dă biruințe frumoase. Un alt lucru abordat diferit la clubul nostru este prioritatea sănătății discipolilor noștri versus rezultate sportive. Noi urmărim continuu și vrem să ne asigurăm că discipolii noștri își îmbunățătesc calitatea sănătății și și-o păstrează. De aceea, refuzăm la rezultatele sportive dacă acestea merg în detrimentul sănătății sportivului. Un alt lucru care îl veți găsi diferit la clubul nostru este accentul pus asupra dezvoltării moral-spirituale a discipolilor. În vederea aceasta avem un program foarte bine pus la punct prin care fiecare discipol învață valorile morale și spirituale creștine prin studiu biblic inductiv. Noi nu promovăm și nu combatem nici o religie, confesiune, biserică sau denominație, ci lăsăm aceasta la libertatea și discernământul discipolilor și a părinților lor. Spre deosebire de alte cluburi, instructorii noștri sunt continuu încurajați să meargă în localitățile rurale unde copiii și tinerii au mai puține posibilități și să deschidă secții acolo. Din puct de vedere financiar, aceasta este foarte dificil, având în vedere că de multe ori plata ucenicilor nu acoperă nici cheltuielile de drum ale instructorului și mulți copii și adolescenți care vin să se antreneze sunt din familii social vulnerabile, care nu sunt în stare să plătească nimic. Totuși, noi insistăm să mergem în localitățile rurale pentru că oamenii sunt prioritatea noastră numărul unu.
Care sunt noile provocări ale acestui club și care sunt planurile pentru viitorul apropiat?
Una din cele mai mari provocări ale anului și care ne stă în față acum este deschiderea noii încăperi specializate pe strada Academiei 9/1 din Chișinău. Am făcut mari investiții în această sală, am procurat echimamentul cel mai performant și în curând vom începe activitatea în noul local unde avem trei săli. Am procurat cel mai calitativ echipament sportiv de la TopTen, cea mai prestigioasă companie germană pe care o reprezentăm oficial în Rep. Moldova. Acum pregătim echipa de sportivi care va participa în luna octombrie în cadrul lotului național la Cupa Mondială din Brighton, Anglia. Apoi, vom participa la Campionatul Euro-Asiatic din Cipru, tot în octombrire, după care, în luna noiembrie, vom merge la un alt turneu internațional din Ivano-Frankovsk, Ucraina.
Ce înseamnă noua sală sportivă pentru sportivii clubului Stolas Leukas?
Este realizarea unui vis pe care îl avem de mulți ani, pentru că vom avea un local complet echipat, care este totdeauna la dispoziția noastră, ca să le oferim discipolilor noștri cele mai calitative antrenamente în cele mai bune condiții. Sala este plasată așa ca să fie comod pentru toți să ne găsească și să vină la antrenamente.
Ce mesaj are pentru cititorii ziarului președintele celui mai mare club de Taekwon-Do din țară?
În zilele noastre majoritatea oamenilor duc un mod de viață foarte sedentar și această le afectează grav sănătatea. Osteohondroza era cândva problemă de sănătate a celor trecuți de 50 de ani, pe când azi sunt diagnosticați cu această boală și adolescenți de 14 ani, care fac foarte puțină mișcare și își petrec zilele în fața computerului sau a televizorului. Este mult mai ieftin și mai plăcut să investești în păstrarea sănătății, practicând Taekwon-Do, decât să cheltui pe medicamente și tratamente, care cu greu sau chiar poate deloc nu reușesc să-ți restabilească sănătatea pierdută. Aveți grijă de sănăntatea trupului și sufletului și investiți timpul înțelept în activități de valoare, care vă vor ridica calitatea vieții aici pe pământ și în veșnicii. Veniți să vă antrenați cu noi împreună cu întreaga familie. Dumnezeu să vă binecuvânteze!