(VIDEO) Interviu cu preotul Valeriu, realizatorul emisiunii „Evanghelia-Lumina Vieții” de la Micul Samaritean

preotul ValeriuCred că o bună parte din cititorii portaluluil nostru au ascultat, cel puțin o dată, emisiunea “Evanghelia-Lumina Vieții” de la radio Micul Samaritean, prezentată de preotul Valeriu. Un om cu voce inconfundabilă și un dar deosebit de povestitor, care reușește să explice Cuvântul lui Dumnezeu într-un limbaj simplu și accesibil. Moldova Creștină TV  a realizat un interviu cu preotul Valeriu, care se află zilele acestea într-o vizită în Republica Moldova. 

Vitalie Marian: Numele dvs complet este Valeriu Herman, iar în emisiune vă prezentați ca și preotul Valeriu. Sunteți preot?

Preotul Valeriu: De fapt numele meu este de origine germană – Ernest Valter Herman. Am ales Valeriu, considerând că este mai ușor de pronunțat și de reținut pentru români, și, da, sunt preot. La cartea Apocalipsa 5:9-10 este un episod frumos despre ce va fi în cer. Când 24 de bătrâni, care aveau tronurile în jurul scaunului de domnie a lui Dumnezeu, aceștia își aruncau coroanele la picioarele Mielului lui Dumnezeu, Isus Hristos, și ÎI cântau o cântare nouă: „Vrednic eşti Tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile, căci ai fost înjunghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. Ai făcut din ei o împărăţie şi preoţi pentru Dumnezeul nostru şi ei vor împărăţi pe pământ!” Prin urmare, aceia care sunt răscumpărați prin sângele lui Isus, care s-au pocăit, cred în Evanghelie și se botează după pocăință potrivit cu Marcu 16:16 sunt făcuți preoți de Isus Hristos lui Dumnezeu. Și dacă cineva are probleme cu mine că sunt preot, să-I ceară socoteală Domnului Isus. Eu de la El am primit preoția. 

Vitalie Marian: De obicei, un preot este cu barbă și haină lungă, iar dvs arătați diferit. 

Preotul Valeriu: Este diferit, pentru că Biblia nu cere așa ceva. Am vrut eu să-mi las barbă, dar scumpa și frumoasa mea soție mi-a spus că-i este greu s-o pup cu barbă și… cum îmi place să-mi pup soția…Dar nici Scriptura ortodoxă nu vorbește despre barbă sau despre haine preoțești. Eu sunt preot ortodox, care-mi aliniez viața și slujirea după cea mai strictă linie a Scripturii ortodoxe. Și care este slujirea mea de preot? La cartea 1 Petru 2:9 din Biblia ortodoxă scrie: “Iar voi sunteţi seminţie aleasă, preoţie împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiţi în lume bunătăţile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată”. Cunoști un preot făcut de Hristos pentru Dumnezeu prin aceea că vestește cuvintele lui Dumnezeu din cartea Sfântă al lui Dumnezeu. Haideți să vedem și ce spune sfânta tradiție despre preoție, ca să se înțeleagă bine că eu respect sfânta tradiție cu toată sfințenia. Dar, înainte de aceea, Biblia ortodoxă ne poruncește, prin cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, părintele Daniel, prin mesajul pe care l-a transmis acesta pe prima pagină a Bibliei din 2008, citându-l pe Ioan Gură de Aur: “Lăsând la o parte ce gândește cutare sau cutare, toate să le cercetați și să le căutați în Sfintele Scripturi și găsind acolo adevărata bogăție, pe aceasta să o vânăm ca astfel să ne bucurăm și de veșnicile bunătăți.” Eu sunt ortodox și eu mă țin strict de paginile Scripturii și potrivit poruncii stâlpului Bisericii Ioan Gură de Aur și a celei mai înalte autorități a Bisericii Ortdoxe Române, las la o parte ce gândește cutare și cutare și-mi caut toate aici, în Scriptură. Și tot preafericitul Daniel, ne spune la pag.8: “Baza cultului ortodox este Sfânta Scriptură”. Ce ține de sfânta tradiție, Origen ne spune în lucrarea lui: “Nu știți oare că preoția este dată tuturor credincioșilor, adică întregii Biserici ai lui Dumnezeu”, citând 1Petru 2:9. Ion Bria, preot, profesor, doctor spune: “Fiecare creștin are o demnitate preoțească și are acces direct la obiectul preoției.” Așadar, acesta este mandatul meu de preot ortodox și m-am recomandat ca și preotul Valeriu. 

Vitalie Marian: Cine este preotul Valeriu în afara emisiunii “Evanghelia- Lumina Vieții”? Povestiți-ne mai mult despre familia dvs, ocupația, slujirea?

Preotul Valeriu: În afara emisiunii sunt Valdi Herman. În SUA, unde locuiesc, sunt cunoscut ca Ernest Herman. E o istorie cu numele meu. Am lucrat 24 de ani la poșta americană, iar acum sunt pensionar foarte fericit. Am 72 de ani, căsătorit cu scumpa și frumoasa mea soție, dacă o vezi te îndrăgosteși de ea și acum. O cheamă Anișoara Herman. Am eu o problemă cu dumneaei. E cu 6 luni mai tânără și nu-mi spune badea. Avem 12 copii. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această perioadă, în care-mi investesc puterile, energiile, finanțele în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu, căci atâta bucurie și fericire a turnat El în mine de-a lungul acestor 72 de ani. M-a copleșit și vreau să-i ajut și pe alții să aibă parte de așa ceva, măcar de atâta, dacă nu de mai mult. 

Vitalie Marian: Ce bine ar fi ca fiecare credincios să aibă gândul acesta pe care-l aveți dvs. Aș vrea să discutăm despre emisiunea pe care o realizați la Micul Samaritean. Când și cum s-a născut această idee de emisiune și ce reprezintă, de fapt?

Preotul Valeriu: Eu am lucrat destul de multă vreme cu persoanele cu dizabilități. Când i-am văzut, m-am gîndit că dacă eu am mâini și picioare, Dumnezeu mi le-a dat pentru cel ce nu le are. Am descoperit oameni care nu știau măcar să vorbească bine și atunci am dorit să fac ceva pentru ei. Am înregistrat Sfânta Scriptură în format audio, vreo 20-30 de ani în urmă. După aceea, am înregistrat aceste meditații de preotul Niculiță. Preotul Niculiță a scris un volum foarte mare de cărți, printre care meditații asupra fiecărui verset din Noul Testament, începând cu Matei 1 și terminând cu Apocalipsa 22. Ele sunt foarte bune. Și atunci m-am gândit că ar fi bune și pentru persoanele cu dizabilități. După aceea mi-a venit ideea să le pun pe format audio. Eu am avut postul meu de radio în SUA, dar m-am gândit că americanii au destule surse media și vorbitori de talie mare, așa că m-am orientat să lucrez pentru românii mei. Dacă Dumnezeu m-a făcut să mă nasc în România și am văzut soarele acolo, atunci lor le sunt dator. Cu Florin Pintic Blaj am debutat în lucrarea aceasta. El mi-a mai dat niște idei, le-am pus la un loc și le-am prezentat. Eu am mai adăugat și povestiri la ele, cunoscând cultura poporului meu, crezând că aceasta va prinde bine. Și, într-adevăr, prinde bine. Nu sunt autorul acestor povestiri, eu le-am cules. Am luat colecția fraților Grim, m-am inspirat din cărțile Cristinei Roy și multe altele, care s-au dovedit a fi foarte bune. Partea cea mai bună e că fiecărui episod al emisiunii i-am aplicat o morală creștină. În așa fel s-a născut emisiunea. 

Vitalie Marian: L-ați menționat pe preotul Niculiță. Ne puteți povesti mai multe despre el?

Preotul Valeriu: Numele lui este Niculiță Moldovenu, cântărețul României. E din Sibiu. Dumnealui a alcătuit peste 8 mii de cântări, versuri și melodie, dintre care peste 300 le-a compus în închisoare. Pentru că n-a vrut să cânte și să compună pentru Nicolae Ceaușescu, a fost dus la închisoare. Acolo, în împrejurări foarte interesante a compus peste 300 de cântări, fără să le scrie, pentru că n-a avut unde și, imediat, după ce a ieșit din închisoare, le-a pus pe hârtie. L-am întrebat cum a reușit să țină minte toate aceste cântări și el mi-a explicat că a avut o tactică, o metodă de a le repeta mereu și mereu. Dumnealui a excelat în această privință că a avut inspirație de sus, dar a muncit mult. În afară de aceasta, a scris un volum extraordinar de mare de scrieri, printre care meditațiile acestea. Când am dat de ele, m-am bucurat foarte mult pentru mine personal. Și atunci Dumnezeu mi-a pus pe inimă. Vedeți, pentru că am 12 copii, eu a trebuit mereu să am grijă de fiecare din ei. Această trăsătură de grijă am transferat-o cu mine în domeniul spiritual și, dindată ce am dat de ceva bun, mi-am zis că aceasta e bun să știe și alții. Le-am citit, mi-au plăcut. Mai întîi le-am transcris de pe foi în computer. Dumnealui le avea bătute la mașină și după ce le-am transcris, le-am și înregistrat în format audio.

Vitalie Marian: Nu este deloc un lucru ușor să realizezi o emisiune de acest gen. Cât vă consumă procesul?

Preotul Valeriu: Într-adevăr, am investit foarte mult ca timp și efort, pentru că am avut și serviciu. Eu am terminat cu înregistrările, de vreo 15 ani nu mai înregistrez. Le-am făcut în mai multe etape și am tot adăugat, le-am tot ajustat. După aceea a fost o muncă enormă să le trec de pe casete în format electronic și a trebuit să le refac, să le reascult. După ce au crescut pretențiile, mi-am educat și eu urechea să se audă mai bine, am schimbat și limbajul și tot, am învățat de aici și de acolo. Am venit acasă, le-am ascultat, le-am tăiat, am adăugat poezii. Am muncit foarte mult. Sunt  în total 750 de ore de ascultare. Sunt 1500 de programe a câte 30 de minute fiecare. 

Vitalie Marian: Este impresionant să auzi ce lucrare frumoasă a făcut Domnul prin dumneavoastră. Mai lucrați și la alte proiecte în prezent?

 

Preotul Valeriu: Acum scriu cărți pe tema adevăratei ortodoxii. Am scris două, acum sunt la a treia. O să urmeze alte 9 cărți, care sunt deocamdată pe agendă. 

Vitalie Marian: Cum au luat naștere cărțile?

Preotul Valeriu: Eu slujesc nevăzătorilor, vorbitori de limba română. Întâlnindu-mă cu ei și discutând, am realizat că ortodocșii de acolo erau nemulțumiți. Eu sunt ortodox, dar nu de acela care am auzit. Nici de la lelea Ioana, nici de la badea Vasile. Eu am pus mâna pe cărți și am citit. Iar aceștia care au luat din zbor mă tot contraziceau și le spuneam: „Lasă-mă să-ți spun eu ce am de spus. Uite ce a spus Origen, Sfântul Ioan gură de Aur.” Într-a doua mea carte am publicat 430 de citate ale părinților bisericii ortodoxe, de la sfântul Policarp (anii 50 după Hristos), ucenic al sfântului Ioan Evanghelistul și până la cele mai înalte autorități ale Bisericii Ortdoxe contemporane. În acest context, m-am văzut nevoit să adun toate cercetările mele în cărți, ca să le poată citi și alții. Aceste cărți se adresează oricui vrea să cunoască și să fie ortodox. 

Vitalie Marian: Sunt sigur că emisiunea “Evanghelia- Lumina Vieții” aduce multă zidire duhovnicească prin intermediul undelor radio. Ați vrea să ne împărtășii mărturii din această lucrare?

Preotul Valeriu: Au fost multe mărturii. Au fost câteva interesante la Sibiu. Acolo era responsabil de radio Ilie Jinari. El îmi spune odată: „Vino să-ți spun ceva”. Zice: “Directorul de la fabrica Balanța mi-a spus într-o zi: “Auzi, domnule, ăsta-i popă al nostru. Noi la ora 12 lăsăm lucrul, fabrica se odihnește și toată lumea ascultă emisiunea lui. Vă rugăm nici să nu-i mutați timpul de emisie și să-l lăsați aici”. 

Altădată mergeam cu cineva în mașină de la Ploiești spre Sibiu și pe la Brașov am luat un părinte. Era un om scuturat, avea funcții înalte, uns cu toate unsorile cum spunem noi, românii. Știa să vorbească bine, repede și înțepat. Era un om în vârstă de 55 de ani, l-am așezat imediat pe scaunul din față. Colegul meu era la volan, iar eu stăteam în spate. Am început să vorbim una alta, ne-am recomandat, și, la un moment dat, se întoarce către mine și zice: 

– ”Domnu Herman, pot să vă pun o întrebare?

– Cum să nu, părinte. Se poate…

– Nu cumva îl am în față pe preotul Valeriu?

Să pic jos. Și atunci i-am zis:

– Părinte, cum a spus și femeia din Tecoa, a împăratului David, nu e rău să mă dau nici la dreapta, nici la stânga. Dar ce aveți dvs cu mine?

– Domnule, eu sunt preotul cutare și nevasta mea e preoteasă, dar niciodată nu se culcă până când nu vă ascultă mesajele.

Și sunt multe mărturii de felul acesta. 

Vitalie Marian: Ce frumos lucrează Domnul. Sunteți acum în vizită în Republica Moldova. Cât de des vizitați țara noastră și cu ce scop sunteți aici?

Preotul Valeriu: Mi-a cam rămas un obicei. De vreo 10 ani vă vizitez regulat. Am început să fac misiune imediat după revoluția din România, în partea de sud a țării. Am ales partea de sud, pentru că acolo erau condițiile mult mai grele. Acum sunt aici de 2 săptămâni, facem niște evanghelizări. Vin în vizită în Moldova în fiecare an, când vizitez România. 

Vitalie Marian: Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate și cu zile lungi. Faceți o slujire minunată și din numele ascultătorilor emisiunii dvs din Moldova vreau să vă mulțumesc pentru tot aportul duhovnicesc mare pe care-l aduceți în țara noastră.