„Avortul nu se poate justifica sub nici o formă. Omorul este omor”. INTERVIU cu Gheorghe Paladi

Gheorghe Paladi este șeful secției “Ginecologie și Obstetrică” la spitalul Nr.1 din Chișinău, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române. Vă prezentăm mai jos un interviu despre atitudinea față de avort a celui mai renumit doctor ginecolog din țara noastră.

maxresdefault

Moldova Creștină: Domnule doctor, ce ne puteți spune despre avort, în general?

Gheorghe Paladi: Avortul prezintă un mare pericol, subliniez, un mare pericol pentru sănătatea reproductivă a femeii. Eu nu știu dacă mai există vreo maladie extra-genitală, care ar putea cauza atâtea neplăceri sănătății reproductive a femeii, cum este avortul.

Cu toate că la ziua de azi noi dispunem de metode performante de întrerupere a sarcinii, care mai puțin influențează asupra organelor genitale, totuși noi constatăm nu numai complicații, care duc la procese inflamatorii, la sterilitate sau care influențează viața sexuală, dar și complicații de ordin psihologic, care marchează femeia pe toată viața. Un singur avort este de ajuns pentru o femeie ca să-și afecteze sistemul său uro-genital, pînă acolo încât riscă să nu mai poată naște copii.

Avortul artificial, făcut de cel mai bun medic, cel mai bun specialist, poate să se termine cu complicații și chiar cu deces. Dacă privim global, decesele materne ajung la jumătate de milion și 1/3 din ele sunt condiționate de întreruperile de sarcină.

MC: Cum să răspundă medicii femeilor care vin să scape de sarcină?

G.P.: Când medicului i se adresează o fetiță, o adolescentă sau o femeie care solicită să înrerupă sarcina, eu cred că medicul nu ar trebui să rezolve întrebarea în 5 min. Trebuie de vorbit cu ea, de aflat toate momentele care au cauzat această decizie. Sunt momente care pot fi înlăturate. Și noi avem așa exemple, cînd vin femeile și ne sărută mâinile, spunând: “Vă mulțumesc, domnule doctor, pentru că ne-ați îndrumat”. Nu trebuie luată decizia deodată. Știți, noi toți suntem emoționali, vrem să rezolvăm chestiunile în grabă.

MC: Când începe viața umană?

G.P.: De la începutul începuturilor, embrionul uman prezintă o personalitate, o personalitate vie, care are dreptul la viață.

MC: Cum apreciați situația demografică din Republica Moldova?

G.P.: După părerea mea, în Republica Moldova, instituția familiei se distruge. Migrația și alte fenomene negative duc la înrăutățirea indicatorilor demografici. Potrivit prognozelor noastre de la Academia de Științe, către anul 2050 Republica Moldova va pierde natural 1 milion din populația sa.”

MC: Câte, din numărul total de conceperi, se termină prin avort?

G.P.: Dacă în anii ’30-50 ai secolului trecut 1/3 din procesele de procreare se terminau prin avort, atunci în zilele noastre – 75%.

MC: Dumneavoastră, personal, faceți avorturi?

G.P.: Eu nu fac avorturi din cauza că sunt creștin-ortodox. Și cred că, într-o măsură oarecare, eu m-aș putea simți mai bine că nu fac manipulațiile de înlăturare a ființei a cărei inimă se zbate și care a fost trimisă pe Pământ de Dumnezeu să trăiască.

MC: Este o rearitate a zilelor noastre. Întotedeauna a fost așa?

G.P.: Pe parcursul vieții am început să înțeleg lucrurile mai adânc, mai profund…

MC: Cum credeți, în ce măsură Biserica se implică în prevenirea avorturilor?

G.P.: Noi nu prea auzim glasul Bisericii. El ar fi trebuit să fie mai pronunțat, mai argumentat. Ceea ce avem azi sunt niște acțiuni sporadice. Eu cred că preoții trebuie să atragă mai multă atenție acestui aspect. Mulți tineri frecventează Biserica, nu știu ce fac ei după Biserică. De altă parte, de acest domeniu trebuie să se ocupe oameni pregătiți, care cunosc problema ca să o poată aduce pînă la sufletul și conștiința acestor tineri.

MC: Nu acredeți că acest lucru ar putea fi calificat ca un amestec al Bisericii în treburile statului?

G.P.: De ce? Este binevenit acest lucru, când preotul zice că nu trebuie de întrerupt sarcina.

MC: Oamenii aduc diverse argumente pentru justificarea avortului. Când avortul poate fi justificat?

G.P.: Cred că din ceea ce am vorbit, avortul nu se justifică sub nicio formă. Omorul este omor.

MC: Vă mulțumim