Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023)

În zilele de 14-16 Iulie 2023, la Chișinău, va avea loc “Sărbătoarea Speranței cu Will Graham”. Șapte sute de biserici din țară din cadrul cultelor evanghelice vor lua parte la organizarea celui mai mare eveniment Evangelistic al anului viitor. Moldova Creștină a realizat un interviu la acest subiect cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova.

Vitalie Marian: Cum s-a născut ideea sărbătorii? Ce culte evanghelice din țară vor lua parte la pregătiri și în ce măsură?

Vasile Gherasimciuc: Ați observat, dragi cititori, că vrem ​​iar și iar să repetăm unele sărbători, în primul rând, pentru a trăi din nou bucuria comunicării cu rudele și prietenii, iar în cadrul pregătirii următoarei sărbători, ne străduim să ținem cont de punctele forte și punctele slabe ale evenimentului precedent.

Așa este și cu evanghelizarea. Din 1992 în Moldova au fost organizate în mod repetat sărbători evanghelice cu participarea Asociației Evanghelice Billy Graham și a Centrului Creștin „Renașterea„. Mulți creștini au fost implicați în slujiri de evanghelizare cu participarea lui Billy Graham, a lui Victor Gamm și Franklin Graham, fiul lui Billy Graham. Și iată o nouă oportunitate de a lua parte la slujirea nepotului lui Billy Graham – Will, un evanghelist și un predicator înflăcărat.

Ideea de a organiza o sărbătoare cu participarea lui Will Graham a luat naștere în 2017, când Episcopul Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova Nicolae Grigore Vozian și Episcopul Uniunii Bisericilor Creştinilor Credinţei Evanghelice din Moldova Victor Pavlovici Pavlovskii au vizitat Sărbătoarea Speranței în orașul românesc Cluj Napoca și i-au înmânat lui Will Graham o invitație de a vizita Moldova cu predicarea Evangheliei. Și tocmai recent, Asociația Billy Graham și-a exprimat acordul și a propus data Sărbătorii – spre bucuria Episcopilor Moldovei.

Aproximativ 700 de biserici din cele trei Uniuni ale Bisericilor Evanghelice din Moldova au decis să participe la viitoarea Sărbătoare a Speranței. Pe lângă cele deja menționate, la pregătirea acesteia s-au alăturat Uniunea Independentă a Bisericilor Baptiste din Moldova și mai multe biserici autonome. Cred că, cu binecuvântarea Consiliului de Administrație al Sărbătorii Speranței, și alte biserici evanghelice pot participa la Sărbătoare.

V.M.: Pe 29 octombrie, la Chișinău, a avut loc un briefing organizat CC „SPERANTA” cu participarea slujitorilor din țară? Ce s-a discutat acolo și ce decizii au fost luate în legătură cu sărbătorea?

V.G.: Pe 29 octombrie, la Briefing au fost invitați pastorii și responsabilii cu evanghelizarea tuturor celor trei uniuni de biserici pe care le-am menționat, reprezentarea a fost promițătoare, întrucât geografia participanților la briefing era aproape toată Moldova – prezenți fiind slujitorii din 30 din cele 32 de raioane.

Scopul briefing-ului a fost de a iniția bisericile cu proiectul de evanghelizare numit „Sărbătoarea Speranței cu participarea lui Will Graham”, de a vorbi despre principiile evanghelizării în comun, de a relata despre prioritățile pregătirilor și munca ulterioară. La briefing au fost anunțate datele diferitelor evenimente pregătitoare, au fost anunțate zilele de post și rugăciune dedicate evanghelizării în Moldova, episcopii s-au rugat pentru binecuvântarea proiectului.

Următoarea zi de post și rugăciune dedicată Sărbătorii Speranței este 27 noiembrie. Facem apel la biserici să participe la postul atot moldovenesc și să se roage:
• pentru întărirea creștinilor în nădejdea lor în Dumnezeu, pentru pacea lui Dumnezeu în inimi în această perioadă grea și pentru pacea în țara noastră;
• pentru ca răspândirea Evangheliei să nu să se oprească, necătnd la orice, și ca creștinii să participe activ la mișcarea Sfântului Andrei;
• pentru ca în perioada 14–16 iulie 2023, Sărbătoarea Speranței cu participarea lui Will Graham să aibă loc în Arena Chișinău și pentru ca mulți oameni să audă despre Isus Hristos.

V.M.: Billy Graham, este un evanghelist cu renume care a lăsat un tezaur spiritual imens în urma sa, la nivel global. Cine este Will Graham, nepotul lui Billy Graham, care va fi vorbitorul principal la acest eveniment. Will Graham planifică să vină la Chișinău în persoană sau predica va fi difuzată în direct?

V.G.: Billy Graham, predicând Evanghelia, a adunat mai mulți oameni pe stadioane decât orice alt predicator din istorie. La întâlnirile ținute în peste 185 de țări și orașe din întreaga lume, aproximativ 215 milioane de oameni i-au ascultat predicile.

Will Graham este a treia generație a familiei Graham care proclamă Evanghelia sub steagul Asociației Evanghelice Billy Graham. Will și-a început slujirea ca evanghelist în 2006 și a împărtășit deja vestea bună a speranței în Isus Hristos cu peste un milion de oameni de pe șase continente. Este vicepreședinte al Asociației Evanghelice Billy Graham.

Dacă vrea Dumnezeu, predica lui Will Graham va fi ascultată pentru prima dată de locuitorii Moldovei. El plănuiește să vină personal în țara noastră, să se întâlnească cu mulți slujitori și să se roage cu ei pentru țara noastră. „Dumnezeu ne-a chemat nu la faimă, ci la ascultare. Trebuie să ținem minte că scopul nostru final este să-i mulțumim Tatălui nostru Ceresc” (Will Graham).

V.M.: În Chișinău, cea mai recentă evanghelizare cu membrii familiei Billy Graham a avut loc în iulie 2005, cu participarea lui Franklin Graham, eveniment cu peste 93.000 de persoane, potrivit revistei decisionmagazine.com. La ce număr vă așteptați în acest an și cum se vor mobiliza bisericile din țară în pregătiri? Ce plan de acțiuni aveți?

V.G.: Din păcate, Stadionul Republican nu este pregătit să găzduiască din nou un astfel de festival, în cazul nostru, Sărbătoarea Speranței, dar în Moldova de-a lungul acestor 17 ani au apărut noi locații minunate, potrivite pentru evanghelizare pe scară largă, de exemplu, Stadionul Zimbru sau unul dintre cele mai frumoase din Moldova – Sala moderna Chișinău Arena. Toate au fost construite cu un scop anume – pentru meciuri de fotbal, baschet și volei, dar îi suntem recunoscători lui Dumnezeu că astfel de locuri din Moldova pot fi folosite și pentru a predica Evanghelia.

Comitetul de Organizare se gândește deja la măsuri suplimentare în cazul standurilor supraaglomerate în perioada Sărbătorii Speranței, căutând săli suplimentare. Prin urmare, este atât de important ca bisericile să aibă grijă în timp util de oamenii invitați și să le rezerve locuri în sală. Departamentul de Comenzi de Grup este pregătit să ajute bisericile în acest sens, despre acest lucru urmând a fi discutat în detaliu la seminarele de informare pentru bisericile regionale, care vor avea loc în orașele Vulcănești (3 decembrie) și Bălți (13 decembrie).

Printre activitățile de pregătire pentru sărbătoare se numără organizarea diferitelor conferințe – a tinerilor, surorilor, pentru slujitori, al căror scop este de a chema toți creștinii din Moldova să participe la viitoarea Sărbătoare a Speranței. Acest eveniment nu este organizat de vreo confesiune religioasă anume, ci este un eveniment ce unește oameni care cred în Isus Hristos, care nu sunt indiferenți față de soarta societății și a țării în care trăim. Sărbătoarea Speranței este o sărbătoare a credinței, speranței și dragostei!

V.M.: Potrivit aceleiași reviste, la acel Festival al Speranței, peste 13.000 de persoane au răspuns invitației de a-L urma pe Domnul Isus. Există vreo evaluare la nivel de țară despre rata celor care au ajuns în bisericile evanghelice din țară?

V.G.: Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru Festivalul Speranței din Moldova, care a avut loc în 2005. Aproximativ 13.000 de oameni au răspuns la chemarea lui Franklin Graham de a se încrede în Hristos, dar dintre aceștia doar 6.920 au completat fișele „Decizia mea”, mărturisind întoarcerea lor la Dumnezeu. Odată ce pe stadionul republican au sunat acordurile finale ale festivalului, au început zilele de lucru ale activităților ulterioare. Uneori, aceasta este o etapă mai lungă decât pregătirea în sine pentru festival, care necesită de la pastori și consilierii spirituali atât răbdare, cât și insistență, precum și o abordare individuală a fiecăruia. Mulți slujitori ai bisericii mărturisesc despre minunata „recoltă”- a noilor credincioși care au fost botezați după festival. Puțini slujitori se plâng de lipsa acestora. Toate fișele noilor convertiți după festival în cel mai scurt timp posibil au fost transmise bisericilor pentru lucrări ulterioare. Rezultatele finale, cred, sunt înscrise la Domnul.

V.M.: Ne rugăm ca și în acest an numărul de oameni care se vor întoarce către Domnul să fie mare. În ce mod se va face follow-up-ul în urma sărbătorii? Ce plan există la acest capitol?

V.G.: La Briefing-ul pentru pastori am remarcat importanța activităților în continuare cu noii convertiți, iar același lucru îl vom sublinia la Seminariile de informare. La 18 martie va avea loc un master class pentru profesorii Cursului ”Viață și Mărturie Creștină”. Și apoi acest curs va fi predat în multe biserici. Una dintre lecțiile importante ale acestui curs este consilierea spirituală. Cum să pregătim biserica pentru primirea noilor credincioși? Cum poate trăi un creștin astfel încât viața lui să fie un exemplu bun pentru noii credincioși? Bisericile vor primi răspunsuri și recomandări la aceste și alte întrebări, în urma cărora, se vor putea ocroti mulți noi convertiți de ispita de a părăsi biserica, de a nu citi Biblia, de a nu se ruga, de a nu depune mărturie altora etc.

V.M.: Ne-ați putea oferi mai multe detalii despre programul evenimentului, care va dura 3 zile? Ce surprize frumoase ne așteaptă în acest an?

V.G.: Programul Sărbătorii Speranței este pregătit cu atenție, ținând cont de caracteristicile culturale și naționale ale Moldovei. Corul unit de tineret „Vocea Speranței” cu 1000 de voci a început deja repetițiile, vor fi invitate grupuri muzicale de diferite genuri muzicale. Programul fiecărei seri va include mărturii despre pocăință și, bineînțeles, predica lui Will Graham despre speranța în Domnul. Voi remarca doar, că pentru credincioșii bisericilor evanghelice a fost pregătit programul primei seri a Sărbătorii Speranței, așa numită “Slujire a Dedicării”. Programele celei de-a doua și a treia seară a Sărbătorii Speranței conțin servicii de evanghelizare cu chemare la pocăință.

V.M.: Pe ce căi va fi mediatizat evenimentul dar și ce pași ar trebui să întreprindă fiecare creștin din cadrul bisericilor din Republica Moldova în vederea promovării sărbătorii?

V.G.: Mulțumesc, Vitalie, pentru o întrebare atât de bună. Dar voi spune, că nu mizăm în special pe publicitate. Da, va exista publicitate, dar va servi doar ca o susținere pentru credincioșii care își vor invita prietenii. Principala noastră speranță este în așa-numita „Mișcare a Sfântului Andrei”, când toți credincioșii bisericilor evanghelice se vor angaja față de Dumnezeu și față de biserică – să se roage pentru prietenii lor care nu-L cunosc pe Hristos. Rugăciunea zilnică pentru acești prieteni, mărturia pentru ei a Mântuitorului, invitația la Sărbătoarea Speranței și grija spirituală după sărbătoare sunt cheile unei evanghelizări reușite.

Îi invităm pe toți creștinii în fiecare zi, la ora 22:00, să-I înălțăm lui Dumnezeu o rugăciune comună, iar pe 27 noiembrie să ia parte la ziua de post și rugăciune dedicată Sărbătorii Speranței. De asemenea, invităm toți creștinii să se regăsească într-o slujire specifică în cadrul Sărbătorii Speranței: să cânte în cor, să fie asistent voluntar, să se pregătească pentru a deveni consilier spiritual, să le vorbească în mod activ oamenilor despre Hristos, invitându-i la Sărbătoarea Speranței sau la serviciile divine bisericești.