Interviu cu Radu Buşilă candidatul PPCD la funcţia de primar general al Municipiului Chişinău

Site-ul http://www.moldovacrestina.net a început o serie de interviuri cu candidaţii la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Vă propun să citiţi interviul realizat cu candidatul Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova, domnul Radu Buşilă.

R.B. Domnule Buşilă ce v-a făcut să candidaţi la funcţia de primar general al municipiului Chişinău?

Radu Buşilă. Am fost convins de problemele cu care se confuntă Chişinăul, care practic nu au fost atinse  de vreo 18 ani. Zilnic primesc până la 10 persoane care se confruntă cu diverse probleme, începând de la justiţie, cereri la direcţiile municipale, demersuri către primărie, construcţii şi parcări neautorizate. Reieşind din aceată problematică, am decis să  candidez  la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Această propunere a venit şi din partea partidului din care fac parte, dar a venit şi cu câteva luni din partea Coaliţiei Civice pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă (CCGDT).

R.B. Aţi avut contracandidaţi în interiorul partidului?

Radu Buşilă: Nu, am fost singurul candidat.

R.B. Care sunt lucrurile pe care vreţi să le schimbaţi, în cazul în care deveniţi primar?

Radu Buşilă. În primul rând, un gospodar face regulă în propria-i ogradă. Trebuie de făcut regulă în interiorul primăriei. Acum avem parte de un haos organizat. Foarte mulţi funcţionari publici de la primărie şi-au întârit poziţiile în ultimii patru ani. Derulează scheme frauduloase. De exemplu, dacă un vice primar eliberează un certificat de urbanism şi peste două luni, din cauza protestelor oamenilor, care nu erau mulţumiţi de intenţia de a construi acest imobil peste spaţiile verzi, peste garajuri, peste ţevele de termoficare, acest  funcţionar anulează propria lui dispoziţie, şi nu îl anulează aşa cum o cere legea, ci printr-o frază simplă.

Cunoaşteţi Dumneavoastră cât de greu este acum de obţinut un certificat de urbanism? În cel mai fericit caz vă va lua jumătate de an, numai dacă veţi avea şi bani grei  în buzunar. Vreau să mă înţelegi corect, nu intenţionam să candidez la această funcţie, dar oamenii care vin la mine se plâng pe inactivitatea primăriei şi pe schemele de corupţie din cadrul primăriei. Vreau să schimb mulţi  dintre actualii funcţionari din cadrul primariei.

R.B. Aveţi cu cine să îi înlocuiţi?

Radu Buşilă. Da, avem o echipa tânără şi competitivă. Apoi vom angaja o firmă de recruting, nu aşa cum a făcut primarul actual, când a angajat funcţionarii prin dispoziţie proprie şi nu prin concurs,  practic încălcându-şi propriile promisiuni. De altfel, oamenii se plâng de birocraţia existentă în primăria Chişinăului. Nu există nici o transparenţă în cadrul primăriei, pentru că eu, ca şi cetăţean onest, doresc să aflu ce salariu are un funcţionar precum Modârcă sau Ţărnă sau cel de la Apă Canal. Apoi, vrem să implementăm reforma instituţională în cadrul primăriei, să trecem la primărie de sector şi vă explic de ce. Primăria care se află pe bulevardul Ştefan cel Mare a devenit un sistem hipercentralizat. Ca să distrugi acest sistem, trebuie de desfăcut primăria pe sectoare ,aşa cum o are Bucureştiul şi Riga.  Cred că la adresa actuală a primăriei trebuie să rămână doar Consiliul Municipal şi primarul. Restul toţi trebuie trimişi în sectoare să lucreze pentru oameni. Pentru că în cazul în care un funcţionar este ales de oameni, el va lucra pentru aceştia, iar dacă lucrează pentru cel ce l-a angajat, atunci va lucra evident pentru angajatorul lui. Aceasta este problema noastră.

R.B. Cum vreţi să convingeţi alegătorii că meritaţi să fiţi primar?

 

Radu Buşilă. Prin acţiunile mele. Din toţi candidaţii lansaţi până acum doar eu am abordat la modul cel mai serios problemele construcţiilor neautorizate. Am abordat problemele parcărilor neautorizate promise de atâta timp de actualul primar. De asemenea, am alarmat orăşenii referitor la staţia de epurare din Chişinău. Am văzut cum se spală bani pe sacurile geotub, am văzut cum se distrug apele subterane datorită explotaării acestei staţii – acele ape subterane pe care le bem ulerior şi ne îmbolnăvim de cancer. Avem  7 mii de oameni care mor anual de cancer în Republica Moldova, iar 40 de mii stau la evidenţă. Se creează impresia că, primarul actual nu se aprofundează în problemele reale ale Chişinăului. Eu nu intenţionez ca din funcţia de primar să fac carieră, eu îmi doresc cu adevărat să schimb lucrurile din oraş.

R.B. Sunteţi un candidat tânăr. Cum credeţi, tinereţea este un atu sau un impediment în calitatea de candidat?

Radu Buşilă. Tinereţea este un mare atu, iar dacă este completată de competenţă atunci se pot face lucruri frumoase. Tânăr este şi Dorin Chirtoacă, însă dânsul a dat dovadă de o gândire sectorială în abordarea multiplelor probleme din oraş. Eu nu am procedat ca Chirtoacă, care a ştiut cum să folosească tinerii. Eu m-am implicat în problemele oamenilor. De ce oare Chirtoacă nu se duce la Centrul Mamei şi Copilului să vadă cum îngheaţă noi născuţii?

R.B. Care sunt realizările candidatului Radu Buşilă?

Radu Buşilă. Realizările mele sunt legate de ordin juridic. Eu, practic jumătate de dosarele mele, le am împotriva instituţiei primăriei şi cred că în multe din ele, voi avea de câştigat. Trebuie să am doar parte de sprijinul colegilor şi sănătate.

R.B. Cine credeţi că sunt contracandidaţii Dumneavoastră la funcţia de primar?

Radu Buşilă. Oponenţii mei sunt problemele oraşului, drumurile proaste, corupţia fără sfârşit din Chişinău, sunt problemele deşeurilor de la Ţânţăreni.

 

R.B. Domnule Buşilă, în cazul în care veţi câştiga funcţia de primar general, iar parlamentul va adopta Legea Nedescriminării, veţi permite ca minorităţile sexuale să organizeze parade publice în centrul oraşului?

 

Radu Buşilă. Eu ca jurist pot să vă spun următorul lucru. Chiar dacă parlamentul va adopta această lege imorală, care nu aduce o moraltate în societatea noastră, există prevederile altor legi cu privire la moralitatea publică, apoi avem prevederile constituţiei, care prevede că în cazul apariţiei unor escaladări sau conflicte în cadrul unor manifestaţii publice, atunci acestea urmează a fi sistate. Eu mă voi folosi de această prevedere la modul cel mai serios. Şi vreau să spun tare că parade gay în centrul oraşului eu nu voi permite, deoarece există prevederi legale şi cele morale, şi cât voi fi primar aceste prevederi vor fi respectate. Şi ar trebuie să le fie ruşine celor care fac lobby grupurilor homosexuale. Eu, din partea mea şi a colegilor mei din Coaliţia Civică suntem  categoric împotriva Legii Nedescriminării şi am arătat clar printr-o analiză juridică cum acest proiect de  lege încalcă flagrant multe alte legi. Cu atât mai mult că am arătat că legislaţia noastră combate discriminarea şi am adus argumente din Codul Muncii, din Codul Civil, din Constituţiei. Prin urmare această lege, a fost adusă doar pentru sintagma „orientare sexuală” . Conform acestei legi, eu sunt cel discriminat, pentru că va trebui să demonstrez de ce am spus că homosexualitatea este un păcat şi o practică scârboasă. Acest lucru este regretabil, pentru că nu este o normă ca noi să admitem acest lucru şi nici Uniunea Europeană nu ne impune să o facem. Cu mult mai regretabil este că actualii guvernanţi insistă asupra legalizării acestei practici.

R.B. Vă mulţumesc pentru interviu!