Interviu cu omul de afaceri Anatol Malancea

Ce afacere aveţi, cum aţi început-o şi ce aţi reuşit să realizaţi până în prezent?

Conduc o afacere de “outsourcing” prin care asamblăm la comandă ornamente de cristal pentru corpuri de iluminat decorative. Pentru moment producem aceste ornamente exclusiv pentru compania Schonbek Worldwide Lighting din SUA. Compania noastră în Moldova angajează în jur de 35 de persoane şi sperăm să ne extindem semnificativ anul acesta odată cu semnarea contractelor cu alte companii din Austria şi SUA. În acelaşi timp sunt asociat în marketing international al companiei Schonbek Worldwide Lighting.

În anul 2003 am avut ocazia să merg la un schimb de experienţă în management în SUA la compania Schonbek. Fiind acolo, am sesizat oportunitatea de a începe această afacere reciproc avantajoasă şi am hotărât să dezvoltăm un parteneriat. Cred că realizarea majora până acum este că, în ciuda tuturor provocărilor care le avem în Moldova, se poate dezvolta o afacere profitabilă condusă după principii creştine. Am reuşit, de asemenea, să devenim competitivi pe piaţă, oferind produse de calitate net superioară concurenţilor din alte ţări. Un exemplu relevant în acest sens ar fi faptul că rebutul anual admisibil de 3% am reuşit să-l diminuăm la 0.1%. Este un record şi merit al angajaţilor noştri.

O împlinire personală este şi faptul că prin dezvoltarea afacerii am putut să contribuim pozitiv la bunăstarea mai multor familii şi să susţinem financiar cauze nobile.

Ce este prioritate în afacerea dvs.?

Ca şi o piesă de cristal, pentru mine afacerea are mai multe faţete. Privesc afacerea ca şi un instrument pentru a-mi asigura familia. De asemenea, este un mijloc pentru realizarea scopurilor personale ce trec de dimensiunea materială. Sunt şi alte faţete ca şi creativitatea, folosirea corectă a resurselor, etc. dar cel mai mult vreau să am un impact pozitiv în viaţa oamenilor şi cred că afacerea mă ajută să realizez cel mai bine acest lucru. Deci prioritatea nr. 1 sunt Oamenii.

După ce principii biblice vă conduceţi în afacere?

Aş avea nevoie de câteva pagini ca să descriu toate principiile de care mă conduc în activitatea mea. Cu alta ocazie voi mai scrie la acest capitol, dar acum aş vrea să listez 3 principii generale din care derivă celelalte. Respectarea acestor principii nu va lăsa pe nimeni dezamăgit în orice afacere:

  1. Iubeşte pe Dumnezeu cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. (Deuteronom 6:5)
  2. Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi. (Galateni 5:14)
  3. Iubeşte ceea ce faci şi fă din toată inima. (Coloseni 3:23)

Ce trebuie să facă un tânăr ca să aibă succes în afaceri?

Să treacă de la vis la acţiune şi să persevereze într-o continuă pregătire.

Cine şi cum v-a ajutat să lansaţi afacerea şi dacă vă ajută cineva şi în prezent în acest sens?

Fiind în Statele Unite, pe lângă oferta care am făcut-o companiei Schonbek de a semna un acord de parteneriat prin a deschide o fabrică în Moldova, am solicitat şi ajutorul conducătorilor întreprinderii să iniţiez această afacere: know-how şi cofinanţare. Sunt profund recunoscător coducerii companiei, familiei Schonbek, pentru încrederea acordată la faza iniţială, colaborarea şi suportul care l-au manifestat pe tot acest parcurs. De asemenea, ţin să mulţumesc şi echipei manageriale care s-a format aici, angajaţilor, liderilor mei spirituali, prietenilor, partenerilor fără de care nu aş fi putut să avem această afacere.

Cum aţi ajutat şi ajutaţi pe alţii să se lanseze în afaceri?

Când am început afacerea, unul din lucrurile la care am simţit esenţial lipsa, a fost modele de afacere pe care aş fi putut să le urmez şi oameni de la care să învăţ cum să trec cu succes prin labirintul comercial “moldovenesc”. În acest sens, mă bucur să ofer mica noastră experienţă celor cărora le poate fi de ajutor. Am stabilit, de asemenea, recent, împreună cu partenerii de afaceri şi câţiva prieteni, un fond de investiţii prin care ne-am propus să susţinem iniţiative ale tinerilor din Moldova în lansarea afacerilor. Am vrea să facilităm realizarea ideilor autentice de afaceri ale tinerilor din Moldova prin care ei pot să-şi dezvolte potenţialul lor şi să aibă o viaţă mai bună.

Care este cel mai mare vis în viaţă pe care vreţi să-l realizaţi?

Am avut câteva vise din copilărie pe care le-am realizat deja. Aceste realizări m-au condus la încercarea de a-mi stabili cel mai mare vis. Îmi doresc, desigur, o afacere prosperă, dar indiferent de cifra de afaceri şi numărul de companii şi angajaţi, cel mai mult îmi doresc să fiu cunoscut de toţi ca şi Om – o persoană care a cunoscut Adevărul şi a trăit binecuvântarea în ascultare de Dumnezeu, ajutând şi pe alţii să devină Oameni. Aş vrea ca numele meu să fie asociat de către oricine m-ar cunoaşte cu această definiţie.

Visez, de asemenea, la o zi când Republica Moldova va fi recunoscută de toată lumea ca şi o ţară prosperă şi binecuvântată! Văzând exemplul altor ţări ca Irlanda, Trinidad, etc. sunt încredinţat că putem ajunge pe această culme în special prin faptul că vom avea mii de afaceri unde managerii şi angajaţii vor conduce activităţile lor după principii creştine, studiind şi aplicând învăţăturile Sfintelor Scripturi. Acest vis va deveni realitate şi îmi depun silinţa să contribui la realizarea lui!