INTERVIU cu Naghmeh Abedini, soția pastorului iranian, care stă în închisoare pentru Isus Hristos

Am avut onoarea și privilegiul să o cunosc pe Naghmeh Abedini, soția pastorului Abedini, născut în Iran, pastor american care stă în temniță în Iran mai mult de doi ani. El a fost capturat și închis pentru credința în Isus Hristos și pentru faptul că vestea speranța pe care el a găsit-o în Hristos împreună cu alții. Eu am auzit puțin despre cazul său de la ACLJ’s Jay Sekulow, dar nu cunoșteam detalii. Naghmeh a venit în Albuquerque, New Mexic, săptămîna trecută să vorbească la conferința anuală Missions Conference. Am fost binecuvîntat să aud istoria ei de două ori în timpul conferinței. Înainte de întîlnirea a doua am discutat cu ea și am întrebat-o dacă aș putea să iau interviu de la ea. Ea a fost de acord și îndată după conferință am mers împreună la oficiu unde am avut interviul. Aș vrea să împărtășesc cu voi ce am învățat din acest interviu.

Erik Brewer: Cum v-ați întîlnit dumneavoastră și Saeed cînd aveți așa un trecut diferit?

Naghmeh Abedini:  În anul 2001 am plecat ca misionară în Iran. Eram foarte speriată să merg la o biserică, pentru că toate bisericile erau monitorizate de guvern. Am început un grup mic de studiu biblic cu verișoara mea. Prin acel grup patru sau cinci persoane L-au cunoscut pe Domnul. Mai aveam o verișoară care era acolo și ea L-a cunoscut pe Domnul înainte ca eu să vin. Cineva i-a dat o Biblie și ea a început să citească. Ea trecea printr-o perioadă dificilă pe atunci, chiar se gîndea la suicid, dar Domnul i s-a descoperit. Ea a început să frecventeze o biserică și ea mi-a spus despre un băiat care era înflăcărat pentru Domnul. Mărturia lui era ca a apostolului Pavel. Mie îmi era frică, așa că continuam să îi spun că nu vreau să merg la o biserică. Timpul meu de ședere în Iran era de un an și anul era pe sfârșite, așa că mă pregăteam să plec. Ea a stăruit de mine, așa că am decis să merg. Deoarece trebuia să părăsesc țara curînd, am decis că nu e o problemă dacă guvernul va descoperi că am fost la o biserică locală. Cînd am ajuns, l-am întîlnit pe Saeed. Am avut o întîlnire foarte frumoasă. El, de fapt, făcea studiul biblic pe care eu l-am început, deoarece eram pe punctul de a pleca. Eu am realizat că era un învățător cu o inimă de pastor. I-am cerut să păstorească credincioșii noi convertiți. El a acceptat și apoi eu am plecat în SUA. Am stat în State cîteva luni și am simțit ca Domnul mă cheamă înapoi în Iran. M-am întors și m-am alăturat lui Saeed și verișoarelor mele în lucrarea bisericii. Eu am început să lucrez cu femeile. Așa cum lucram împreună, Dumnezeu ne-a pus împreună ca și cuplu și ne-am căsătorit. Deci, am făcut misiune în Iran timp de 4 ani. Am plecat din Iran din cauza venirii la putere a lui Muhmoud Ahmadinejad.

EB:  Cum s-a schimbat umblarea dumneavoastră cu Domnul după această experiență de persecuție intensivă?

NA: Umblarea mea cu Domnul s-a schimbat foarte mult. Mă simt mai aproape de El ca niciodată. Simt că trăiesc cele scrise în Ioan 15. Sunt conectată la viță și dragostea, mila și pacea lui Dumnezeu curg prin mine ca niciodată. Eu trebuie să depind de El în fiecare zi din momentul cînd mă scol pînă cînd mă culc iarăși. Acum pot să mă bucur tot timpul, indiferent de circumstanțe. Dumnezeu a folosit aceste încercări ca să mă înfrîngă și acum așa cum eu sunt foarte aproape de El, nimic altceva nu mă poate înfrînge, cît de dificil nu ar fi aceasta. Înainte ca să experimentez această persecuție, eram speriată și obsedată de control. Doream un plan pentru orice. Acum eu știu că Dumnezeu are un plan și El vrea să lucreze prin mine. Sunt deschisă planului Său, chiar dacă acesta schimbă planurile mele. Nu mai sunt speriată de nimic. Deci, am învățat să înfrunt încercările în loc să fug sau să le evit. Ele mă fac să depind de Dumnezeu mai mult. Am învățat că harul lui Dumnezeu se înnoiește în fiecare zi și este aici pentru mine.

EB: Ce vă ține zi de zi în această perioadă dificilă?

NA: Eu știu că Dumnezeu este în control la toate lucrurile. El își reînnoiește harul și mila în fiecare zi. Eu depind de El și sunt conectată la sursa grijii Sale. Am pacea care întrece orice înțelegere, pacea de care Sfîntul Pavel a vorbit în epistolele sale. Eu, de asemenea, pot să merg înainte, deoarece văd cum Dumnezeu folosește această situație pentru gloria Sa, ca să atragă oamenii la El. Întotdeauna am dorit ca Dumnezeu să mă folosească, dar niciodată nu am știut că răspunsul la rugăciune o să fie așa, niciodată nu mi-am imaginat că răspunsul va fi în așa mod. Dumnezeu a pus această încercare în familia mea și a folosit aceasta să deschidă uși pentru mine ca să vestesc Evanghelia la oameni de diferite religii și rase. Înainte de această încercare, eu căutam oameni cui să vestesc Evanghelia, dar acum oamenii vin la mine și doresc să cunoască care este secretul, cum pot eu să stau tare, deci eu pot să folosesc aceste întrebări ca o oportunitate să spun oamenilor despre Domnul și Salvatorul, Isus Hristos. Eu am putut să vestesc Evanghelia la 50 de milioane de musulmani odată, la televizor. Acesta a fost harul lui Dumnezeu. El a deschis o altă ușă să vestesc Evanghelia la 196 de lideri ai națiunilor. Niciodată nu am visat la așa ceva, dar Dumnezeu a știut, El a dorit să mă folosească în așa mod.

EB:  Care este lucrul cel mai dificil în această încercare?

NA: Pentru mine cel mai greu este să văd copiii mei suferind. Le este dor de tatăl lor și au nevoie de el. Cînd ieșim împreună și vedem cum tații petrec timp cu copiii lor, ei încep să vorbească despre Saeed. Cel mai mult îmi era frică că ei nu o să înțeleagă ce se întîmplă și vor sfîrși prin a se revolta împotriva lui Dumnezeu. Slăvit să fie Domnul, pentru că s-a întîmplat invers. Cîteodată stăm și plîngem împreună, pentru că ne este dor de Saeed, apoi decidem să ne rugăm pentru el și Îi cerem lui Dumnezeu să ne dea pace și mîngîiere. Copiii mei realizează că Dumnezeu folosește aceasta pentru gloria Sa. Am văzut copiii mei cum se apropie de Dumnezeu foarte mult în mijlocul acestor încercări. Mă minunez cîteodată de credința pe care o au. Au ajuns la credința lor în Dumnezeu. Nu este ceva care au primit de la Saeed sau de la mine. Ei nu ar avea aceasta fără Hristos. Eu le spun să-I dea tot lui Hristos, pentru că El poate să le ducă sarcinile. El niciodată nu a eșuat și niciodată nu va eșua.

EB: Cum sunteți în stare să izbutiți?

NA: Isus izbutește pentru mine. Eu doar Îi dau tot lui Hristos. Familia mea m-a ajutat foarte mult. Ei sunt creștini. Dumnezeu deschide uși. Eu nu am fost în stare să planific. Dumnezeu a planificat tot și mă conduce zi de zi. Eu merg acolo unde El mă conduce.

EB: Care este mesajul dumneavoastră pentru bisericile care au libertatea să predice Evanghelia?

NA: Rugați-vă pentru Saeed. Continuați să vă rugați ca Dumnezeu să îl folosească într-un mod minunat. Rugați-vă pentru sănătatea și protecția lui. Nu luați libertatea ca și ceva ce vă este garantat. Mai degrabă folosiți libertatea ca să vestiți cu îndrăzneală Evanghelia. Primiți suferința pentru Evanghelie. Nu fugiți de încercări. Primiți-le ca și oportunitate ca Dumnezeu să lucreze în voi și prin voi pentru gloria Sa. Vă rog să nu aveți o credință “parțială”. Trăiți viața dedicată în întregime pentru Domnul, pentru că nu știți cît timp o să mai aveți această libertate. Mesajul pe care îl duceți este un mesaj de speranță și dragoste. Majoritatea religiilor din lume folosesc controlul și frica pentru a înrobi oamenii. Creștinismul oferă libertate, libertatea să iubim și să slujim Domnului. Folosiți această libertate să slujiți lumii pierdute, care moare din jurul vostru. Dumnezeu v-a binecuvîntat cu resurse minunate. Vă rog să le folosiți pentru înaintarea Evangheliei în locurile unde este nevoie.

EB: Puteți să ne dați ceva noutăți despre Saeed?

N.A: Vă rog să vă rugați pentru el. El a fost mutat într-o altă închisoare acum cinci luni. Tatăl lui poate să îl viziteze și apoi îmi transmite noutăți. El a fost trimis într-o închisoare de maximă securitate, o închisoare plină cu cei mai răi criminali. Rugați-vă pentru el, pentru că încă trebuie să îndure bătăi și tehnici de spălare a creierului care încă îi sunt aplicate.

N.B: Mai sunt mărturii personale care sunt extraordinare. Îmi pare rău că nu pot să le împărtășesc. Rugați-vă în continuare ca voia lui Dumnezeu sa fie îndeplinită și ca Evanghelia să continue să fie vestită.

E.B: Cum puteți să încurajați bisericile care sunt persecutate?

N.A: Pot să le ofer ceea ce am experimentat eu. Cu disperare întoarceți-vă spre Isus și el nu o să vă dezamăgească. Isus poate să îndepărteze frica. Stați uniți cu Domnul. Aveți încredere că El este în control. El permite lucruri să se întâmple și El le va folosi pentru Împărăția Sa. Viața voastră este în mîinile Lui. Lumea vă privește. Folosiți aceasta ca o oportunitate să vestiți Evanghelia.

E.B: Cum putem noi să vă ajutăm?

N.A: Continuați să vă rugați. Rugăciunile celor drepți realizează mult. Puteți să contactați ACLJ și ei pot să vă spună mai mult cum puteți să ajutați. Mai este și Be Heard Project(http://beheardproject.com/). Sunt cîțiva pași pe care puteți să îi faceți. Folosiți această istorie să vestiți Evanghelia la alți oameni. Predicați Evanghelia la toată creația. Vă rog să nu uitați de biserica persecutată. Aduceți-vă aminte de noi și rugați-vă pentru noi.

Sursa: Blogul lui Erik Brewer

Traducere: Veronica Rotari