Conferința “Priviți holdele”. Interviu cu Eugen Ciumac, director OM Moldova

La sfârșitul lunii Octombrie, la Chișinău, fundația Operațiunea Mobilizatoare Moldova a desfășurat o conferință pentru slujitori evanghelici din țară cu genericul “Priviți holdele”. Am discutat cu directorul OM, Eugen Ciumac, despre obiectivele acestui eveniment.

Vitalie Marian: Cu ce scop ați organizat conferința Priviți Holdele?

Eugen Ciumac: Evenimentul „Priviți Holdele” este inspirat din Evanghelia dupa Ioan 4:35, acolo unde Isus spune ucenicilor să-și ridice ochii și să privească holdele care sunt gata pentru seceriș. Astfel, după o muncă de aproape doi ani de cercetări ale acestor holde în Moldova, adică a prezenței evanghelice în țară, am lansat o hartă care prezintă localitățile unde sunt biserici evanghelice sau plantări de biserici, în același timp localitățile care nu au prezență evanghelică. Dorința noastră este ca fiecare biserică evanghelică din țară să dispună de această hartă, fiind motivați la rugăciune și implicare în holdele care sunt gata, atât în Moldova, cât și până la marginile pământului.

Vitalie Marian: Ce date oferă această hartă și cum îi poate ajuta pe slujitorii evanghelici din țară?

Eugen Ciumac: Lucrând în parteneriat cu UBCEB și UBP din Moldova, inclusiv cu alte uniuni și biserici evanghelice independente, am colectat informația numărului de biserici, plantări de biserici, membrii acestora, etc. Astfel, cunoscând populația și numărul de localități din Moldova, harta prezintă cu aproximație procentajul situației evanghelice din țară. Fiecare localitate pe hartă are un anumit simbol, care este explicat în legendă și astfel fiecare slujitor poate vedea situația fiecărei localități.

Vitalie Marian: La conferință a fost lansată cartea “Eu, Misionar?”. Ce relatează această carte, cui se adresează și unde poate fi procurată?

Eugen Ciumac: Cartea „Eu, Misionar?” are drept autor pe Matthew Skirton, fondator și fost director al fundației „OM” în Moldova. Cartea relatează experiența plină de aventuri și umblare cu Dumnezeu prin credință a lui Matthew. Felul în care Dumnezeu a chemat un tânăr obișnuit la lucrare și cum s-a folosit de el. Cartea are scopul de a motiva și inspira și alți tineri să răspundă chemării lui Dumnezeu de a se implica în misiune, la fel să vadă cum Dumnezeu se va îngriji de nevoile lor. Cartea poate fi procurată de la fundația „OM”, puteți lua legătura cu noi scriindu-ne la info.md@om.org

Vitalie Marian: Organizația OM s-a implicat și se implică activ în ajutorarea refugiaților ucraineni. Cum criza din țara vecină v-a schimbat paradigma în lucrare? Ce oportunități de misiune în rândul refugiaților ați identificat în această perioadă?

Eugen Ciumac: La începutul războiului din Ucraina, ne-am focalizat în ajutorarea refugiaților ucraineni, punând pe pauză unele din lucrările noastre. Astfel, după perioada de primăvară, am început încet să revenim la viziunea noastră de a mobiliza și echipa Biserica în lucrarea de misiune printre cei mai puțin evanghelizați. La moment, continuăm să lucrăm la obiectivele pe care le-am avut și înainte de război, continuând în același timp să susținem în limita posibilităților lucrarea de ajutorare a refugiaților ucraineni.
Știm că în colaborare cu alte biserici pe care le-am susținut în această lucrare sunt vieți schimbate ale refugiaților. Pentru noi ca și echipă a fost minunat să fim la graniță și să întâlnim refugiații din alergarea lor de război și să le vorbim de pacea care poate fi găsită în Hristos.

Vitalie Marian: Ce activități majore planificați în viitorul apropiat pentru care ați vrea să ne rugăm?

Eugen Ciumac: După lansarea acestei hărți în Chișinău, dorim să mergem în regiuni și să avem întâlniri cu slujitori. În felul acesta dorim să ajungem cu acest mesaj la cât mai mulți slujitori și biserici, ca fiecare să cunoaștem situația evanghelică din țară și să acționăm pentru a schimba această realitate.