Ce fel de instrumente muzicale sunt permise în biserică?

Întrebare:

Pace! Am o întrebare în legătura cu instrumentele muzicale. La ce instrumente muzicale s-ar putea de cântat cântari de laudă? Dacă puteti să ne aratați în Biblie unde popoarele îl slăveau pe Domnul și anume cu ce instrumente.

Instrumente muzicale în biserică

În Biblie sunt foarte puține locuri unde se specifică exact cu ce instrumente să lăudam pe Dumnezeu. Se vorbește mai mult despre cum să lăudăm. De aici putem conclude că nu instrumentul este important într-o închinare, ci inima curată a celui care cântă. Dar fiindcă întrebarea este specifică cu privire la intrumentele muzicale permise în biserică, haideți sa vedem un pasaj biblic unde se menționează mai multe instrumente muzicale:

 1. Lăudați pe Domnul! Lăudați pe Dumnezeu în Locașul Lui cel Sfânt, lăudați-L în întinderea cerului, unde se arată puterea Lui!

2. Lăudați-L pentru isprăvile Lui cele mari, lăudați-L, dupa marimea Lui nemărginită!

3. Lăudați-L cu sunet de trîmbiță, lăudați-L cu lăuta și harpa!

4. Lăudați-L cu timpane și cu jocuri, lăudați-L cântând cu instrumente cu corzi și cu cavalul.

5. Lăudați-L cu chimvale sunătoare, lăudați-L cu chimvale zăngănitoare!

6. Tot ce are suflare să laude pe Domnul! Lăudați pe Domnul! ( Psalmii 150)

Să privim la instrumentele muzicale specificate în acest psalm și la explicațiile pe care ni le dă Dex-ul:

Trâmbiță – Instrument muzical de suflat, constând dintr-un tub de alamă, îndoit de două ori, cu clape, având un capăt larg în formă de pâlnie, care emite sunete clare și pătrunzătoare; trompetă; goarnă. 2) Instrument muzical popular de suflat, constând dintr-un tub conic, lung până la trei metri, folosit în regiunile de munte pentru semnalizări.

Lăută – Un fel de vioară cu două sau trei coarde (Stam. 187) pe care, în loc de arcuș, le atingea o rotiță pe care o învârteai cu mâna dreaptă, iar cu stânga călcai pe coarde (fr. vielle). Mai pe urmă, vioară obișnuită. În Ban. Trans. láută. V. cobză, teorbă și doină.

Harpa(Harfă)  – Instrument muzical format dintr-o ramă mare dreptunghiulară pe care sânt fixate coarde puse în vibrație prin ciupire.

Timpane – (Muz.) Instrument de percuție cu sunetul acordabil, constând dintr-un corp de aramă în formă de cazan, având gura acoperită cu o membrană de piele care vibrează atunci când este lovită cu niște bețișoare.

Caval- Instrument muzical, asemănător cu fluierul, dar mai mare ca acesta, făcut din lemn de paltin sau de alun.

Chimval– instrument de percuție format din două discuri metalice, puțin bombate la mijoc, de unde se prinde un inel de piele pentru a putea fi ținute în momentul când se lovesc unul de altul, cu întreaga față sau numai parțial. Sunt cunoscute din antic., când au fost întrebuințate în muzica de cult ca și în muzica războinică. La romani se numeau cymbal, la greci χύμβαλον (sg.) [1 Cor. 13.1], la vechii evrei c. (I Cronici, 15.28). Sunetul produs este strident, răsunător și fără o înălțime.

Sunător –  Care are un sunet puternic (și plăcut); sonor.

Zăngănitor –Care zăngănește; care produce zăngănituri; zornăitor; zuruitor; zdrăngănitor.

Analizând aceste explicații, putem vedea că psalmistul ne îndeamnă să-L laudăm pe Dumnezeu cu tot felul de intstrumente, cele cu coardă și cele de suflat, cele sunătoare și cele zăngănitoare. Dumnezeul nostru este unicul care merită să fie lăudat! Dar în toate trebuie să avem si bunul simț. Pavel, în epistola către Efeseni, vorbește și el despre felurite cântări:

 „Vorbiți între voi cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești, și cântați și aduceți din toata inima laudă Domnului”. (Efeseni 5:19)

Este interesant că în contextual epistolei către Efeseni, Pavel menționează acest subiect.  Lauda și închinarea este pentru a arăta practic lumii felul nostru de trai în Hristos. Dacă ceea ce cântăm nu-L reprezintă pe Hristos, nu-i apropie pe oameni de Hristos, nu le îndreaptă privirea spre Hristos, atunci nu este de folos cu nici un chip.

După ce poporul lui Dumnezeu, Israel, a trecut Marea Roșie și a fost salvat de armata egipteană, Moise cîntă o cântare de laudă și zice: 

“Domnul este tăria mea și temeiul cântării mele de laudă…”(Exod 15:2)

Deci indiferent la ce instrumete nu am cânta, trebuie să fim conștienți de ce cântăm și cui cântăm.

Dumnezeu să fie laudat în veci de veci!