INSTITUTUL HAGGAI – Modele biblice și contemporane de evanghelizare

În perioada 7-15 mai m-a binecuvântat Dumnezeu cu privilegiul să predau cursul “Modele biblice și contemporane de evanghelizare” la Institutul Haggai din Maui, Hawaii. Institutul Haggai a fost fondat de John Edmund Haggai in anul 1969 cu scopul de a echipa lideri din țările lumii a treia în vederea evanghelizării. Sunt recrutați lideri creștini cu influență, atât slujitori ai bisericii, cât și oameni de afacere, politicieni, juriști, profesori, jurnaliști etc. Institutul are două filiale. Una pe insula Maui, Hawaii, și alta în Singapore. Ajunși aici, liderilor le este oferită o pregătire intensivă de 25 de zile în vederea echipării pentru evanghelizare în țara lor. 

Unul din principiile acestui Institut este ca toate cursurile să fie concepute și predate de facilitatori din țările non-vestice, care au absolvit acest Institut și care au experiență în vederea evanghelizării. Eu am avut harul să fiu primul absolvent din Moldova la acest Institut în anul 2007. Apoi, în anul următor am fost pregătit în calitate de facilitator. Cursul pe care îl predau este “Modele biblice și contemporane de evanghelizare” și cuprinde 7 lecții a câte 75 minute fiecare, acoperind subiecte ca principii de bază pentru modelele de evanghelizare, evanghelizarea personală, evanghelizarea prin sport, evanghelizare pe internet, prin proiecte sociale etc. Cei 60 de participanți au venit din 30 de țări ale lumii și au studiat în două grupe.  

Alfred din India este regizor și a făcut un plan concret cum să ducă Evanghelia prin filmele care le produce, dar și prin conceperea unui curs de pictură, căci este și caricaturist experimentat și astfel va folosi și acest talent pentru evanghelizare. 

 

 

Oye, unul din cei mai experimentați juriști din Nigeria, a făcut un plan să dezvolte un curs prin care va merge să le ofere oamenilor din întreaga țară cunoștințe în domeniul dreptului și din perspectiva aceasta să-L vestească pe Domnul Isus Hristos și să facă ucenici. De asemenea, intenționează să creeze un blog prin care va face aceeași lucrare. 

 

  

 

Pentru că Marea Însărcinare pe care ne-a dat-o Domnul Isus Hristos este să facem ucenici ai Lui învățându-i să păzească tot ce a poruncit Mântuitorul, le-am vorbit continuu tuturor participanților despre importanța studierii profunde a Sfintelor Scripturi și le-am arătat în mod practic marele avantaje pe care le oferă metoda și materialele de studiu biblic inductiv. Astfel am reușit să facem planuri concrete în vederea traducerii materialelor în trei limbi noi și a începerii lucrării și a Institutului biblic „Precept Ministries” în patru țări noi. Vă invit să ne rugăm împreună pentru aceste proiecte și pentru frații care vor traduce cărțile și vor organiza pregătirile, dar și pentru călătoriile pe care le voi avea în următorul an. Vă invit să ne rugăm și pentru ridicarea și pregătirea profesorilor care cunosc și vorbesc bine limba engleză și care vor putea merge să predea în noile Institute care se vor deschide. 

Printre participanți a fost și Bavly, un preot ortodox coptic din Egipt care a arătat o mare dragoste și pasiune pentru studierea Scripturilor și pentru lucrarea de evanghelizare. Am primit și o invitație să predau un seminar în țara și biserica lui. 

Până în prezent au făcut studiile și au absolvit acest Institut mai mult de 10 creștini din Moldova. M-am bucurat că data aceasta printre participanți a fost și ucenicul meu Sergiu Filat, care a fost o mare inspirație pentru participanți și un exemplu viu la care am putut să fac referință pe măsură ce am predat cursul. 

 

 

Liderii care doresc să treacă această pregătire la Institutul Haggai trebuie să aibă împlinită vârsta de 34 de ani, să cunoască bine limba engleză, să aibă recomandare de la un absolvent al Institutului și să facă o contribuție financiară. 

 

Într-o discuție cu Arthur Danaradj, vice-președintele pentru pregătirea internațională, m-am bucurat să aud cuvinte de apreciere și admirație pentru dedicarea misionarilor din țara noastră care pleacă să slujească în țările lumii a treia. 

 

Vă mulțumesc tuturor celor care ați știut și v-ați rugat pentru această lucrare. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să binecuvânteze lucrarea Lui mai departe.