Institutul HAGGAI a echipat peste 100.000 de lideri pentru evanghelizarea lumii

În secolele XVIII și XIX misionarii din țările Vestului au avut o mare activitate și impact în țările din Asia și Africa și prin ei Evanghelia s-a răspândit cu multă putere. În secolul XX, mai ales după cel de-al II-lea Război Mondial, când multe țări s-au eliberat de sub dominația colonială, accesul și influența misionarilor a început să fie limitată. Dumnezeu i-a dat evanghelistului american John Edmund Haggai viziunea de a pregăti liderii cu influență din țările de dezvoltare și echiparea lor pentru evanghelizarea popoarelor din care provin. Astfel, în anul 1969 a fost fondat Institutul HAGGAI la care liderii sunt invitați pentru a fi pregătiți intensiv timp de aproape o lună de zile. Un centru se află în Singapore și altul pe insula Maui din Oceanul Pacific. 25% din lideri sunt slujitori ai bisericilor și 75% sunt lideri laici, dar care sunt ucenici dedicați ai Domnului Isus Hristos și care sunt pregătiți pentru a avea impact prin Evanghelie tocmai în aria lor de activitate. Până în prezent au trecut această pregătire peste 100.000 de bărbați și femei din 110 țări ale lumii. În calitate de profesori la această instituție sunt recrutați liderii recunoscuți din țările în curs de dezvoltare care sunt specialiști în domeniul lor și pot oferi un model în subiectul pe care-l predau. Fiecarui profesor i se cere să dezvolte cursul având o temelie solidă biblică și fiind ilustrat cu experiența personală. Cercetările arată că fiecare lider care trece pregătirea la Institutul HAGGAI formează și influențează pe parcursul următorilor doi an alți 159 de lideri. În anul 2007 Dumnezeu mi-a dat harul și m-a învrednicit să fiu primul din țara noastră care am beneficiat de această pregătire pe care au trecut-o apoi mai mulți bărbați și femei din Moldova. Un alt har pe care l-am primit de la Dumnezeu a fost când conducătorii Institutului HAGGAI m-au selectat ca să trec pregătire și să devin unul din profesori. De atunci am avut harul să iau parte la pregătirea multor lideri din diferite țări și la invitația lor să conduc seminare în țările din care proveneau.

În perioada 6-17 martie 2017 am fost invitat să predau la 60 de lideri veniți din 29 de țări ale lumii cum ar fi: India, Tailanda, Brazilia, Mexica, Guatemala, Bolivia, Togo, Tanzania, Arabia Saudită, Egipt (un preot coptic), Etiopia, Madagascar, Rusia, Ukraina, Bulgaria, Malaezia, Indonezia, Nigeria, Congo etc. Printre participanți au fost renumiți chirurgi, oameni de știință, politicieni, oameni de afaceri și, bineînțeles, pastori și preoți.

Toto din Filipine era afectat atât de grav de droguri în tinerețea sa, că nu mai vedea o altă soluție decât să-și pună capăt vieții, dar când a aflat despre Domnul Isus Hristos, a crezut în El, a primit iertare și putere prin Duhul Sfânt și viața lui a fost deplin transformată. Odată eliberat de robia drogurilor, Toto a mers și a făcut facultate de medicină după care a ajuns cel mai renumit psihiatru din țară. Pe lângă clinica sa a deschis un centru de reabilitare pentru persoanele dependente de droguri și în fiecare an sute de oameni primesc tratament și eliberare prin credință în Domnul Isus Hristos, urmând programul de tratament oferit. La întoarcere acasă, Toto vrea să implementeze studiul biblic inductiv în programul centrului de reabilitare ca și disciplină zilnică.

Vio din Filipine este ofițer de grad mare la Ministerul de Interne al țării și conducătorul asociației polițiștilor creștini. În una din zile, când am învățat despre evanghelizarea prin tehnologiile informaționale, a mers în camera sa și a luat legătura prin Facebook cu fostul său coleg de clasă care este grav bolnav și, după ce i-a prezentat Evanghelia, l-a condus în rugăciune la Hristos.

Abubackr dintr-o țară musulmană din Africa a venit la Hristos în mod miraculos. Fratele lui mai mare a fost primul care a devenit ucenicul lui Hristos când a plecat la lucru în capitală și s-a întîlnit acolo cu creștinii. Când s-a întors și a spus acasă aceasta, Abubackr a luat cuțitul, l-a trântit la pământ și doar strigătele disperate ale mamei l-au oprit ca să nu bage cuțitul în inima fratelui său. Tatăl lor care era mulla (preot musulman la moschee) insista zi și noapte la fiul său mai mare să se lase de Hristos până când într-o zi, când tatăl era în casă, i-a apărut înainte Domnul Isus, a stat alături de el și i-a spus să nu-l mai prigonească pe fiu, ci să creadă singur și întreaga familie ca să fie mântuiți. Tatăl a ieșit imediat din casă și a început să proclame Evanghelia la toți oamenii din sat, chiar dacă aceasta putea să-l coste viața. Abubackr a insistat mult să vizitez țara lor ca să-i învățăm pe slujitori cum să studieze Biblia inductiv și cum să predea în bisericile lor subterane. De asemenea, a rugat să trimitem profesori care să pregătească și la ei profesori de limbă engleză care să predea după metoda “English for a New Life” și astfel să propovăduiască Evanghelia.

Într-o zi, când predam lecția despre evanghelizarea prin proiectele sociale, am ilustrat cu ajutorul pe care l-am oferit femeilor din penitenciar, cumpărând câte o pereche de încălțăminte de iarnă și câte un manual “Doamne, vindecă-mi rănile” de Kay Arthur. Voluntarii care slujesc acolo au posibilitatea să urmărească lecțiile din altă sală. La pauză, Jeanne Penner, o voluntară, s-a apropiat cu multă încântare să-mi spună despre impactul acestui studiu biblic în viața ei. În copilărie a fost abuzată sexual de tatăl ei și nu a spus nimănui, dar rănile erau grave și cu cît treceau anii situația devenea mai rea. A început să aibă în fiecare noapte coșmaruri și în visele ei de groază iar și iar se vedea abuzată de tatăl ei care pe atunci deja era mort. A mers timp de 7 ani la medici, psihologi, consiliere de tot felul, dar nimeni nu a putut să o ajute cu nimic până în ziua când a luat cursul acesta și a început să studieze. Imediat ce a înțeles că este într-o luptă spirituală, a aplicat strategiile pe care le-a studiat din Biblie și a primit eliberare deplină. Se gândea înainte că nu va mai fi în stare niciodată să formeze o familie după tragedia prin care a trecut, dar Dumnezeu i-a dat putere să ierte pe tatăl său și i-a dat o eliberare deplină. După doi ani s-a căsătorit cu Kenneth cu care au o căsnicie frumoasă și fericită.

La întoarcerea spre casă am vizitat biserica baptistă din orașul Leonardtown și biserica „Redeeming Grace” din orașul Lexington Park. Ambele se află în statul Maryland, SUA. Pastorul Allan Acker a condus echipe formate din credincioși din aceste biserici care au dorit să ne ajute în lucrarea pe care o facem în punctele de misiune ale Bisericii Buna Vestirea. Mulțumesc Domnului pentru primirea frumoasă pe care am experimentat-o și pentru cei peste 200 de credincioși care au venit să asculte despre lucrarea din Moldova și să se roage pentru țara noastră. Mulțumesc mult Domnului pentru toți cei care doresc să vină la vara viitoare să ne ajute în desfășurarea taberelor de zi.

Vă invit să ne rugăm împreună pentru liderii care au trecut această pregătire ca să pună în aplicare totul la întoarcere și prin ei să înainteze cu putere Evanghelia în țările lor. Să ne rugăm și pentru taberele de zi pe care le planificăm pentru vara acestui an împreună cu Biserica Buna Vestirea și la care vor veni creștinii din SUA să ne ajute.