Instigarea la ură religioasa în orașul Briceni

 Un prieten din orașul Briceni mi-a trimis un articol  cu titlu „O părere dubioasă față de sectanți” din ziarul raional „Meleag Natal” scris de jurnalistul V. Ciobanu. De la început vreau să fac abstracție de la numeroasele greșeli de ordin gramatical și lipsă totală de etică jurnalistică a acestui jurnalist. În acest articol autorul ajunge până acolo încât cere de la autorități ca să intervină dur ca moralitatea socială să fie respectată. Dar nu înțeleg cum o înmormântare oricare ar fi ea poate încălca moralitatea publică? Poate altcineva încalcă moralitatea publică organizând sărbători ale vinului sau altceva de genul acesta. Autorul mai numește “dezmăț” și la fel cere ca “ conducerea raionului Briceni să îi tragă la răspundere pe liderii congregațiilor”, ceea ce este fără îndoială o incitare la ură religioasă, iar scopul unui jurnalist este de a aduce adevărul și nu ura în societate. Este evident autorul a fost intrigat de procesul de înmormântare la care au participat cineva din apropiații săi, și în care defunctul a fost petrecut pe ultimul drum mai puțin creștinește. Și este adevărat unele curente care pretind a fi creștine își înmormântează morții într-un mod foarte straniu și cel mai des se întâmplă la organizația Martorilor lui Iahova și acest lucru cu adevărat doare, însă trebuie să rămânem în limitele bunului simț.

Zelul cu care scrie autorul acest articol îmi arată cunoștințele limitate în învățătura creștină. L-am sunat pe domnul Ciobanu și am cerut explicații de ce a generalizat un caz și de ce i-a pus pe toți creștinii în aceeaș oală. Dânsul mi-a răspuns că nu vede nici o diferență dintre iahoviști și baptiști, ceea ce evident este destul de grav având în vedere că cei care își zic martorii lui Iahova se conduc după o învățătura greșită și periculoasă. L-am întrebat dacă împărtășește doctrina ortodoxă de este atât de zelos, la care mi-a răspuns că nici nu vrea să audă de biserică sau Biblie, pentru că Biblia după părerea lui “este o carte murdară, imorală în care este promovat beția”. Și că el apără prin acest articol tradiția strămoșească. Atunci i-am spus că nu este adevărat și că în Biblie se descrie viețile acelora care au ascultat de Dumnezeu și care nu au ascultat de Dumnezeu și rezultatele ascultării sau neascultării. Și tot în Biblie este planul de salvare pentru orice om.

Deasemenea a discutat cu câțiva păstori ai bisericilor baptiste din satele raionului Briceni, și ei sunt indignați de acest material, pentru că oamenii din satele în care ei își duc slujirea îi apreciază și de fiecare dată când un creștin era înmormântat tot satul avea o părere frumoasă despre felul cum era petrecut  defunctul pe ultimul drum. 

Am primit asigurarea de la domnul Vasile Ciobanu ca pe viitor nu va mai generaliza și va scri doar la cazuri specifice.

Încă o dată am fost martor cum unii jurnaliști manipulează fie că sunt sau nu în cunoștință de cauză. Dumnezeu să ne ajute să scrim înțelept și spre zidirea oamenilor nu spre distrugere și dezbinare