Concluzii în urma ceremoniei de inaugurare a lui Donald Trump

Sute de mii de americani s-au întrunit vinerea aceasta, 20 ianuarie, în fața Capitoliului pentru a celebra învestirea în funcție a noului președinte al Casei Albe, Donald Trump. Trebuie să recunosc că mi-a plăcut foarte mult ceremonia de inaugurare, atât din punct de vedere organizatoric, cât și programul în sine. Fiecare oaspete VIP, care intra pe ușă era anunțat pe nume și tratat cu multă atenție, indiferent din ce tabără politică făcea parte. Un alt lucru frumos a fost că de la ceremonie nu au lipsit Barack Obama și Hillary Clinton. Poate vă pare stranie această afirmație, dar cultura de manifestare a respectului omenesc ne lipsește nouă, moldovenilor. Să nu mergem departe. La învestirea lui Igor Dodon nu a venit niciun ex-președinte al țării, inclusiv Nicolae Timofti.

Ceremonia de inaugurare a debutat cu rugăciune. Slujitori din mai multe confesiuni creștine au citit din Biblie și s-au rugat pentru binecuvântarea țării, inclusiv Franklin Graham, fiul lui Billy Graham. El s-a rugat în baza textului de la 1 Timotei 2:1-2:

„Vă îndemn, dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea.”

Programul muzical, de asemenea, a fost bogat în imnuri creștine. Este un semn bun pentru America. Atunci când conducătorii țării Îl pun pe Dumnezeu în prim plan, lucrurile iau o altă întorsătură. Nu cunosc despre Donald Trump, dar știu că vice-președintele țării, Mike Pence, este un creștin evanghelic care vorbește deschis despre credința lui în Domnul Isus. În discursul său Donald Trump a declarat printre altele că contează cel mai mult pe protecția din partea lui Dumnezeu, împotriva amenințărilor dușmanilor țării.

Trump a mai menționat că politica sa va fi una conservatoare și antiglobalistă. El a declarat că interesele americanilor vor fi puse în prim plan, iar noua administrație nu-și va mai impune democrația în alte țări și nu se va amesteca în treburile acestora. Imediat după învestirea sa în funcție, de pe site-ul Casei Albe au dispărut compartimentele despre Schimbările Climaterice și Drepturile LGBT. Trump a promis că va anula încă multe decizii luate de fosta administrație.

Bineînțeles că noul șef al Casei Albe nu este pe placul multora. Învestirea lui Trump nu s-a lăsat fără proteste gălăgioase și, pe alocuri, violente. Sute de mii de susținători ai lui Hillary Clinton protestează acum în stradă. Și cine credeți că protestează? Femeile. Protestează pentru păstrarea egalității de gen, pentru dreptul la avort, pentru drepturile homosexualilor. În spatele acestor femei stau mega-organizații și structuri care au fost finanțate la greu de către administrațiile lui Clinton, Bush și Obama și care au reușit să spele multe creiere pe parcursul unei perioade lungi. E o stare de agonie. Ei simt că li se taie elanul.

Mă rog ca creștinii americani să valorifice aceste timpuri și să le folosească eficient pentru răspândirea Evangheliei. Dumnezeu le deschide acum o ușă largă prin noul președinte și mă rog ca aceștia să aibă discernământ ca să recunoască vremurile de înviorare.