Înaintarea Evangheliei printre românii (volohii) din Poroshkovo, Zakarpatye

Am avut bucuria în duminica de 22 noiembrie 2020 să vizitez satul Poroșkovo din Zakarpatie împreună cu pastorul Timofej Dimchenko din Mukachevo, care în același timp coordonează departamentul de evanghelizare și misiune al bisericilor baptiste din această regiune.

În satul Poroșkovo locuiesc aproximativ 2000 de români, care sunt numiți aici ”volohi”. Mai locuiesc și un grup de 400 de romi și alți aproximativ 2500 de locuitori sunt ucraineni. Satul este împărțit pe părți și volohiii locuiesc împreună cu romii în partea care se numește “Tabăra”. Între ei există multe căsătorii mixte și, evident, obiceiuri comune. Volohii au familii mari cu media de 10 copii în familie. Unul din predicatorii bisericii mi-a spus că la vârsta lui de 63 de ani are 13 copii, 44 de nepoți și 4 strănepoți. Și aceasta nu este ceva neobișnuit la Poroșkovo.

Cum am ajuns la biserică, am fost foarte impresionat de mărimea clădirii centrului “Neemia” și a clădirii bisericii, care alcătuiesc o singură construcție.

În sala de închinare era deja adunat un număr impunător de oameni pentru orice biserică din oraș, dar mai ales într-un sat cu populație de 5000 de locuitori.

Am fost intâmpinați de pastorul Ion Patraș, care, împreună cu soția, Gabi, slujesc de 10 ani în acest sat. După absolvirea Universității Teologice Emanuel din Oradea, au venit în Barhinești din regiunea Cernăuți, satul natal al lui Ion și au păstorit biserica de acolo. Apoi, auzind de nevoia din satul Poroșkovo, au răspuns chemării lui Dumnezeu și au venit să lucreze în condiții grele și cu totul neobișnuite. Dar, Dumnezeu a binecuvântat frumos lucrarea aici și acum există o biserică, care întrunește 100 de credincioși și se face misiune în localitățile din jur.

În lucrarea de misiune din Poroșkovo s-au implicat misiunea “Neemia”, pastorii și bisericile baptiste din regiunea Cernăuți și bisericile din România. Am fost curios să aflu și dacă creștinii sau bisericile din Republica Moldova au vizitat românii din Zakarpatie, dar se pare că până acum nu au fost încă stabilite contacte de colaborare. În Zakarpatie sunt 9 biserici baptiste române, cu un număr de aproximativ 400 de credicnioși. Biserica din Poroșkovo este cea mai numeroasă. În toată regiunea Zakarpatie locuiesc aproximativ 70.000 de români și continuu se lucrează la plantarea de noi biserici.

În cadrul serviciului divin, pastorul Timofei a avut un mesaj despre pocăința lui Zacheu și eu am predicat despre evenimentele viitoare pe care le așteaptă creștinii și care vor veni peste lumea aceasta. Opt femei din localitate au răspuns chemării și L-au primit pe Domnul Isus ca și Mântuitor, luând hotărârea să devină ucenice ale Lui și să urmeze calea credinței pentru restul vieții.

La încheierea serviciului, am avut o părtășie cu bărbații implicați în conducerea bisericii, în predicare și în misiune. Le-am povestit despre misiunea Precept, despre Biserica ”Bunavestirea”, despre felul cum folosim studiul biblic inductiv în misiune, evanghelizare și ucenicizare. Le-am lăsat și un set de materiale în limba română.

Mai multe au dorit frații să afle despre Școala Internațională de Misiune Precept. Când m-am interesat cum am putea să ajutăm la lucrarea din Poroșkovo și din celelalte biserici române din Zakarpatie, am înțeles că este o mare nevoie de învățători pentru copii. Pastorul Ion mi-a spus că acum au un program “after school”, unde sunt implicați 40 de copii. Cu ei se face alfabetizare și doresc să ajungă la cât mai mulți copii. Lucrarea de misiune prin sport va putea aduce o bună contribuție la evanghelizarea copiilor, adolescenților și tinerilor din această localitate. O posibilitate este să trimită pe cineva din tinerii bisericii la Școala de Misiune sau să vină absolvenți ai școlii să ajute acum.

O altă nevoie este pentru un profesor de muzică, care ar putea pe calea aceasta să-i învețe pe copii Cuvântul lui Dumnezeu. Deja biserica din Poroșkovo dispune de un bun set de instrumente muzicale care ar putea folosite în acest scop.

Înainte să plecăm, pastorul Ion ne-a luat să vedem cum arată tabăra volohilor. Limba lor este română, dar foloseasc multe cuvinte din limba ucraineană și rusă, mai multe decât se foloseau în Republica Moldova în timpul Uniunii Sovietice sau cum încă unii mai folosesc și acum. Au românii (volohii) de aici și cuvinte cu sens cu totul diferit. Astfel, pentru ei “harnic” înseamnă obez. Dacă vine cineva mai obez pe la ei se va simți apreciat că este harnic până va înțelege adevăratul sens al cuvântului. Cuvântul “inimă” pentru volohii din Poroșkovo înseamnă pântece. Așa că atunci când spuneau unii predicatori despre nevoia de a-L primi pe Isus în inimă crea confuzie printre volohi. Ceea ce noi numim însă inimă, în Poroșkovo se numește “suflet”. Poți auzi pe cineva cum cere “prafuri pentru suflet” în sens de medicamente pentru inimă.

În sat există multe superstiții, precum să nu intre o femeie în casă luni sau se leagă ațe roșii, ca să nu fie atacați de duhuri rele sau deochiați. Până și la stâlpul unei porți era legată o haină roșie.

Despre numărul mare de copii îți dai seama după hainele multe care stau înșirate ca să se usuce în fața fiecărei case. M-am gândit ce sacrificiu și efort fac mamele acestor copilași, care așteaptă să fie învățați de cineva Calea Mântuirii.

Trecând pe lângă o casă, am aflat că la ai ei 22 de ani stăpâna are deja 7 copii născuți de ea. Multe căsătorii nu sunt înregistrate oficial. Camăta este un păcat care îi robește pe mulți, căci dacă împrumută cineva bani de la săteni, va trebui să întoarcă banii cu o dobândă de 30% lunar și dacă cineva ajunge să împrumute bani se va scufunda în datorii pentru tot restul vieții. Alt păcat care îi face pe oameni să sufere sunt vrăjitoriile și magia. Ca să atragă blesteme asupra celor pe care vor să le facă rău, unii vrăjitori din sat pot să plătească persoane ca să postească. Este pentru prima dată când am auzit despre cineva să postească ca să blesteme.

La încheierea acestui articol, te invit să faci o rugăciune pentru lucrarea Evangheliei din Poroșkovo, pentru misionarii Ion și Gabi Patrașcu, pentru toți slujitorii Evangheliei de acolo. Roagă-te ca să ridice Dumnezeu misionari tineri, bine pregătiți, care vor dori să meargă la românii din Zakarpatie și, în mod deosebit, pentru nevoia de învățători de sport și muzică, care să meargă acum la Poroșkovo. Dacă Domnul îți mișcă inima și îți indreaptă duhul spre lucrarea de misiune, să știi că aceasta implică în primul rând pregătire serioasă și o viață dedicată total lui Dumnezeu.